آموزشیفن‌آوریهای زیر بنایی رمزارز

اینترنت اشیا

فهرست مطالب

شرح اینترنت اشیاء و رمزارزها

اامروزه اینترنت اشیاء یا به اصطلاح IOT  به شدت زندگی انسان ها را دچار تحول کرده است و هر روز شاهد ظهور بیشتر این تکنولوژی در دنیای واقعی هستیم. در واقع وجود تراشه های ارزان کامپیوتری و پیشرفت اینترنت، موجب شده است تا هر وسیله ی کوچک و بزرگی که در دنیای واقعی وجود دارد، بتواند به اینترنت متصل شود، داده هایی را دریافت کند، با وسایل و نرم افزارهای مختلف به اشتراک بگذارد، تعامل برقرار کند و جزئی از اینترنت اشیاء را تشکیل دهد. اما چیزی که آن را بیشتر از هر چیزی، پیشرفته تر می کند، ترکیب اینترنت اشیا در ارزهای دیجیتال و استفاده از شبکه بلاک چین می باشد.

کِوین اَشتون (Kevin Ashton) اولین کسی بود که مفهوم اینترنت اشیاء را در سال 1999 در شرکت چند ملیتی پروکتر و گمبل (P&G) به کار برد و در همان سال، کتابی با عنوان «وقتی‌ اشیاء شروع به اندیشیدن می‌کنند» منتشر کرد.

از نمونه دستگاه های اینترنت اشیاء می توان به برخی از وسایل منزل اشاره کرد. در واقع وسایلی همچون تلویزیون، ماشین لباس شویی، جاروبرقی و یخچال، در سال های اخیر نمونه ی متصل به اینترنت آن ها تولید و ارائه شده است. این نمونه از وسایل به اینترنت متصل هستند و با استفاده از سنسورها و لیزرهای موجود در آن ها، داده هایی را دریافت و تحلیل می کنند.

از طرفی افراد صاحب این دستگاه ها نیز می توانند با استفاده از نرم افزار های گوشی، کامپیوتر، کنترل و دیگر پلفترم های مشابه، داده ها را مشاهده کنند و دستگاه ها را کنترل کنند. علاوه بر این دستگاه ها، دستگاه های بزرگ صنعتی نیز در سطح گسترده، نمونه ی اینترنتی آن ها تولید شده است که در کشاورزی، کارخانه های صنعتی، ماشین سازی و … مورد استفاده قرار می گیرد.

ظهور اینترنت اشیاء در رمزارزها

بلاک چین(Blockchain) به طور خلاصه یک سیستم رمزنگاری شده و غیرمتمرکز است که این قابلیت را دارد تا بدون محدودیت در سراسر دنیا به صورت دیجیتالی کار کند. استفاده از فناوری بلاک چین در ارزهای دیجیتال باعث پیشرفت چشمگیر دنیای رمزارزها شد. اما بلاک چین فقط در ارزهای دیجیتال مورد استفاده قرار نگرفته است و در سال های اخیر شاهد استفاده بلاک چین در حوزه اینترنت اشیاء نیز بوده ایم.

بلاک چین و اینترنت اشیاء هر دو فناوری جدیدی هستند و به سرعت در گسترش می باشند، اما هنوز نمی توان گفت که آن ها توسط تمامی شرکت ها و افراد، مورد استفاده قرار می گیرند! اینکه روزی شاهد آن باشیم که این دو فناوری به صورت همگانی مورد تایید قرار گیرد، نیازمند زمان زیادی است چرا که هنوز اینترنت اشیاء نیازمند برطرف سازی ایرادات و شکاف های امنیتی است.

بسیاری از دستگاه های اینترنت اشیاء از سیستم احراز هویتی خاصی استفاده نمی کنند، همین موضوع باعث می شود که بسیاری از هکرها بتوانند در این دستگاه ها نفوذ کنند و آن ها را اداره کنند. بنابراین یکی از چالش های پیش رو برای دستگاه های اینترنت اشیاء سیستم احراز هویتی قوی به همراه استانداردهای دیگر است. به لطف بلاک چین بخشی زیادی از این مشکلات امنیتی در IOT ها رفع شده است.

1-رمزارز IOTA و اینترنت اشیاء

همان طور که گفته شد دستگاه های زیادی، نمونه اتصال به اینترنت آن ها تولید شده است، اما همان طور که می دانید تمامی دستگاه های اینترنت اشیاء در ازای خدماتی که به ما ارائه می دهند، انرژی و موادی را مصرف می کنند که به اصطلاح هزینه های دستگاه ها محسوب می شود.

برای مثال اکثر وسایل منزل برق مصرف می کنند و وسایلی مانند جاروبرقی علاوه بر برق، احتیاج به فیلتر نو نیز دارند. ترکیب اینترنت اشیاء و ارزهای دیجیتال موجب شده است که دیگر برای پرداخت هزینه دستگاه های اینترنت اشیاء احتیاجی به پول فیزیکی نباشد! در واقع ارزهای دیجیتالی به همین منظور ایجاد شده اند ومورد استفاده قرار میگیرند.

از معروف ترین این رمزارزها می توان به ارز دیجیتال آیوتا(IOTA) اشاره کرد. IOTA مخفف Internet of Things Application است. این ارز دیجیتال در معاملات و تراکنش بین دستگاه های اینترنت اشیاء، کاربرد دارد. علاوه بر اینکه این ارز دیجیتال در معاملات اینترنت اشیاء مورد استفاده قرار می گیرد، در تمامی صرافی های معتبر قابل خرید و فروش است.

از ابتدا نیز این ارز دیجیتال مخصوص توسعه اینترنت اشیاء طراحی شد اما تیم توسعه دهنده آن، تفاوتی اساسی بین این رمز ارز با ارزهای دیجیتال دیگر ایجاد کرد. در واقع این ارز دیجیتال مبتنی بر بلاک چین نیست و مشکلات بلاک، زنجیره و مقیاس پذیری را ندارد. این ارز دیجیتال مبتنی بر نمودار دایره ای چرخشی (DAG) است که به آن تنگل (Tangle) گفته می شود.

تیم توسعه دهنده IOTA انتظار دارد تا روزی به عنوان یک شبکه پرداخت برای مجموعه گسترده ای از دستگاه های اینترنت اشیاء مورد استفاده قرار گیرد. برای مثال اگر شما بخواهید هزینه برق یخچال خود را بدهید، می توانید یخچال هوشمند خود را به کیف پول دیجیتال خود وصل کنید و به طور خودکار هزینه برق را با ارز دیجیتال پرداخت کنید. اما چالشی که این پروژه ها با آن رو به رو هستند این است که با این کار حجم عظیمی از تراکنش ها مربوط به تمامی دستگاه های اینترنت اشیاء، وارد شبکه تراکنش ها می شوند و این شبکه های پرداخت می بایستی آماده پشتیبانی بدون نقض از این تراکنش ها باشند.

2-رمزارز HNT و اینترنت اشیاء

ارز دیجیتال هلیوم (Helium) وقتی سر زبان ها افتاد که در یک سال بیش از 6000 درصد سودهی داشت! هدف اصلی تیم توسعه دهنده این ارز دیجیتال، ترکیب بلاک چین با اینترنت اشیاء است. هر چند مسیر زیادی پیش روی این ارز دیجیتال است، اما در نهایت این رمز ارز قصد دارد تا یک شبکه بلاک چینی برای دستگاه های اینترنت اشیاء ایجاد کند. شبکه ی هلیوم بستری را ایجاد کرده است تا دستگاه های بی سیم کم قدرت بتوانند از طریق نودها، داده ها را تبادل کنند. نقش اصلی این ارز دیجیتال در اینترنت اشیاء، ایجاد زیر ساختی برای اینترنت اشیاء و همچنین بهبود ارتباط بیسم بین دستگاه های اینترنت اشیاء است. 

شبکه هلیوم مبتنی بر یک الگوریتم اجماع جدید است که بر اساس پروتکل HoneyBadger BFT است. ویژگی اصلی این پروتکل این است که حتی وقتی ارتباط شبکه ضعیف است، به نودها اجازه می دهد تا به توافق برسند. شبکه هلیوم از یک سیستم توافق سفارشی به نام اثبات ظرفیت استفاده ‌می‌کند. این سیستم وقتی اعتبار سنج ها در شبکه استخراج می کنند و پایداری شبکه را تضمین می کنند، به آن ها پاداش می دهد، الگوریتم اثبات ظرفیت نیز بر اساس همان پروتکل BFT است. تمامی کیف پول های هلیوم از فناوری کلید نامتقارن استفاده می کنند تا امنیت بالایی در شبکه داشته باشند.

معایب اینترنت اشیاء

همان طور که می دانیم پیشرفت اینترنت اشیاء و ظهور بیشتر دستگاه های اینترنت اشیاء در زندگی ما، هر چند راحتی بیشتر را برای ما به ارمغان می آورد، خطر هایی هم به همراه دارد! در واقع اگر دستگاه های اینترنت اشیاء به شکل گسترده مورد استفاده قرار گیرند، حتی با وجود امنیت بالا، به دلیل اینترنتی بودن آن ها، همیشه این احتمال وجود دارد که افرادی به این شبکه ها نفوذ کنند و کنترل بخشی عمده ای از دستگاه های اینترنت اشیاء را در دست گیرند. همچنین استفاده گسترده از اینترنت اشیاء، موجب بیکار شدن بخش عمده ای از انسان ها می شود و همچنین افراد را به سمت تنبلی می کشاند.

جمع بندی

اینترنت اشیاء به شدت زندگی انسان ها را تحت تاثیر قرار خواهد داد، چرا که در آینده بخش عمده ای از وسایل اطراف ما از این فناوری استفاده خواهند کرد. دستگاه های اینترنت اشیاء به دستگاه هایی گفته می شود که به اینترنت متصل هستند و دائما از طریق نرم افزار با انسان در ارتباط هستند و تبادل داده انجام می دهند.

اوج پیشرفت این فناوری زمان ادغام حوزه ارزهای دیجیتال و بلاک چین با این فناوری است. در واقع استفاده از ارزهای دیجیتال در اینترنت اشیاء موجب می شود تا بخش زیادی از شکاف های امنیتی موجود در فناوری اینترنت اشیاء بر طرف شود. دو پروژه ی معروف  HNT و IOTA در ارزهای دیجیتال سعی در بهبود فناوری اینترنت اشیاء دارند

ارز دیجیتال IOTA سعی دارد تا به عنوان یک شبکه ی پرداخت برای تمامی دستگاه های اینترنت اشیاء مورد استفاده قرار گیرد. ارز دیجیتال HNT نیز قصد دارد با ایجاد زیر ساختی، ارتباط بیسیم بین دستگاه های اینترنت اشیاء را بهبود ببخشد.

Mostafa70D

Web Designer & Developer & networking specialist

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا