شبکه های انتقال رمز ارز
فهرست مطالب
انواع شبکه های انتقال رمز ارز

شبکه های انتقال ارز دیجیتال بر پایه تکنولوژی بلاک چین بنا شده است. تولید و انتشار ارزهای رمزنگاری از طریق تکنولوژی بلاک چین امکان پذیر است و بنابراین از مزایای این تکنولوژی بهره مند می شود. فناوری بلاک چین دارای انواع شبکه های انتقال ارز دیجیتال است.
به منظور سپرده سازی، نقل و انتقال، معامله و خرید و فروش از شبکه های انتقال ارز دیجیتال استفاده می شود. هنگام انجام معاملات و تبادل ارزهای دیجیتال، لازم است به نوع بلاک چینی که انتشار آن ارز از طریق آن انجام می شود، توجه داشته باشیم.
طبق اعلام وب سایت Investopedia در تاریخ یک نوامبر 2021 بیش از 10000 ارز دیجیتال وجود داشته است. البته بسیاری از آنها طرفداران زیادی ندارند و دارای حجم زیادی از طرفداران نیستند، ولی به هرحال از میان محبوب ترین آنها نیز هر کدام از یک شبکه بلاکچین ویژه خود استفاده می کنند. هر یک از این بلاک چین ها به منظور مبادله و خرید و فروش ارزهای رمزنگاری از قوانین خاص خود پیروی می کنند که در زمان انجام تبادلات گوناگون بایستی مورد توجه قرار بگیرند.
در ضمن ارزهای مختلف از شبکه های انتقال ارز دیجیتال گوناگونی استفاده میکنند. تنها ارزهایی که دارای پلتفرم یکسانی در یک شبکه بلاک چین باشند از شبکه انتقال ارز دیجیتال یکسانی بهره مند هستند.
در هنگام ورود به شبکه های انتقال ارز دیجیتال مختلف، هر ارزی را که بخواهیم برداشت کنیم، در شبکه های مختلف کارمزدهای متفاوتی دارد. زیرا الگوریتم اجماعی که در هر شبکه استفاده می شود با هم تفاوت دارند.
بیت کوین به عنوان اولین ارز دیجیتال از الگوریتم Proof-Of-Work یا ماینینگ استفاده می کند. اتریوم نیز از الگوریتم اجماع استفاده می کرد ولی با ظهور اتریوم 2.0 به سمت الگوریتم Proof-Of-Staking پیش رفت. این الگوریتم به منظور اصلاح مقیاس پذیری شبکه های ارز دیجیتال توسعه یافته است.
ارزهای دیگری مانند بایننس کوین، کاردانو، و پولکادات و ارزهای دیگر،از شبکه های دیگری استفاده میکنند. دو هدف اصلی جهت ایجاد شبکه های انتقال ارز دیجیتال متفاوت عبارتند از:
- حداقل نمودن کارمزدها در معاملات و تراکنش های ارزهای دیجیتال.
- افزایش میزان مقیاس پذیری در شبکه، به این معنا که انجام تعداد تراکنش ها در زمان یک ثانیه، هر چه کمتر و کمتر شود.
مفهوم شبکه های انتقال رمزارز
توضیح شبکه های انتقال ارز دیجیتال با مثالی در این مورد مشخص می شود. در ایران فروشگاه های اینترنتی مختلفی مانند دیجی کالا، به روزرسان و اسنپ مارکت وجود دارد. این فروشگاه ها امکان خرید کالاهای سوپرمارکتی را برای مشتریان خود فراهم کرده اند. البته قیمت یک کالای مشابه در فروشگاه های مختلف متفاوت است، همچنین نحوه ارسال کالاها نیز در فروشگاه های مختلف با هم فرق دارند.
به طور مثال دیجی کالا اعلام می کند که اگر بیش از 200 هزار تومان کالا خریداری کنید، ارسال آن رایگان خواهد بود. وب سایت به روز رسان برای خرید بیش از 50 هزار تومان و اسنپ مارکت برای خرید بیش از 150 هزار تومان ارسال رایگان دارند.
کالاهایی که از یک نوع باشند وقتی به دست مصرف کننده می رسد، در نهایت تفاوتی با هم ندارند ولی تخفیفی که هر فروشگاه در نظر گرفته، نحوه ارسال و زمان تولید آن محصول ممکن است برای مصرف کنندگان متفاوت باشد.
این مثال را در مورد ارزهای رمزنگاری می توان به این صورت معنی کرد که شبکه اتریوم یک شبکه قدیمی مانند دیجی کالا می باشد که هر ارزی جدیدی که میخواهد تولید شود مانند فروشگاه های جدید اینترنتی که از ساختار دیجی کالا استفاده می کنند، این ارزها هم از ساختار شبکه اتریوم بهره می برند.
البته قدیمی تر بودن شبکه اتریوم به معنای بهتر بودن آن نیست چون در برخی مواقع از نظر تراکم پذیری و مناسب بودن کارمزد معاملات، از شبکه های دیگر ضعیف تر عمل میکند.

مزایای شبکه های جدید رمزارز

به طور مثال شبکه سولانا در صفحه اصلی وب سایت خود نشان می دهد که زمان تولید بلاک های جدیدی که در این شبکه ایجاد می شوند در حد میلی ثانیه است و کارمزدها تراکنش ها مبلغ بسیار ناچیزی است.
اگر این اعداد را روی شبکه اتریوم مقایسه کنیم خواهیم دید که هرچه کارمزد بیشتری را برای تراکنش خود در نظر بگیریم، سرعت عمل تراکنش بالاتر می رود. عدد این کارمزد نسبت به سولانا خیلی بیشتر است.
اگر در شبکه بایننس اسمارت چین به دنبال این اعداد باشیم خواهیم دید که برای تراکنشی که در شبکه بایننس اسمارت چین انجام شده است کارمزد 35 سنت در نظر گرفته شده است. در صورتیکه در شبکه اتریوم و یا شبکه بیت کوین کارمزدی در حد چند دلار در نظر گرفته می شود.
در شبکه های دیگری مثل آوالانچ تعداد تراکنش هایی که در یک ثانیه انجام می شود بسیار بیشتر و کارمزد آن بسیار کمتر است.
تمامی این شبکه های انتقال ارز دیجیتال در الگوریتم ساختاری شان تفاوت وجود دارد که در شکل زیر می توان این تفاوت را مشاهده کرد.
به عنوان نمونه برای شبکه اتریوم 2.0 تعداد Validator ها بسیار زیاد است. شبکه اسمارت چین تعداد Validatorهای بسیار کمی دارد و چون یک شبکه متمرکز است نسبت به شبکه غیر متمرکز اتریوم 2.0 فعالیت زیادی ندارد.
در شبکه آوالانچ، سولانا و بقیه شبکه ها نیز دیده می شود که نسبت به شبکه اتریوم 2.0 تعداد Validator ها کمتر است. تمامی این تفاوت ها به خاطر ساختارهایی هست که در شبکه های مختلف براساس کارایی که دارند، توسط توسعه کنندگان به کار گرفته شده تا بتوانند اهدافی که در کار خود داشته اند را پیش ببرند.
این تفاوت ها ممکن است از نظر معامله گرانی که تراکنش ها را انجام می دهند زیاد فرقی نداشته باشد. مشابه فروشگاه های اینترنتی که مصرف کنندگان از چگونگی تامین کالاها هیچ دیدی ندارند. در این مورد مصرف کنندگان فقط به قیمت کالا ،میزان تخفیف و زمان تحویل کالا توجه می کنند.
در مورد شبکه های انتقال ارز دیجیتال نیز آنهایی که کاربرد بیشتری دارند و توانسته اند تعداد تراکنش های بیشتری را انجام دهند، توجه معامله گران به سمت خود جلب میکنند. البته باید کارمزد این شبکه ها نیز در کمترین مقدار باشد تا بتواند اطرفداران بیشتری داشته باشند.
برای انتقال و نگهداری ارزهای دیجیتال از کیف پول و شبکه های انتقال می توان استفاده کرد. این شبکه های بلاکچین به نوعی جایگزین بانک ها برای انتقال می باشند با این تفاوت که غیرمتمرکز هستند. بسترهای انتقال ارز دیجیتال یا شبکه انتقال در اصل مسیر انتقال یک رمز ارز می باشند. حتما در انتقال ارزهای دیجیتال مبحثی به نام کارمزد یا Fee انتقال به گوشتان خورده است. این کارمزد به شبکه بلاکچینی که برای انتقال از آن استفاده می شود وابسته است. از طرفی همه ی ارزهای دیجیتال دارای شبکه اختصاصی خود نیستند و برای شروع کار باید با استانداردهای یک بلاکچین سازگار شده و روی بلاکچین آن سوار شوند، اما ممکن است در شبکه های گوناگون قابل انتقال باشند.کارمزد انتقال در شبکه های مختلف متفاوت بوده و به پارامترهای گوناگونی همچون نوع الگوریتم اجماع و مقیاس پذیری شبکه وابسته است.
انواع شبکه های بلاکچین
شبکه های مختلفی در دنیای ارزهای دیجیتال وجود دارد که هرکدام با یک هدف و برای رفع نیاز خاصی به وجود آمدند. شما برای انجام تراکنش های خود نیازی به فهم کامل زیر ساخت این شبکه ها ندارید اما باید به چند مورد توجه بسیار ویژه ای داشته باشید، این موارد عبارتند از:
- ارز مورد نظر شما بر بستر چه بلاکچنی ایجاد شده است ؟
- هنگام انتقال آن، مبدا و مقصد مورد نظر از چه شبکه هایی برای انتقال رمز ارز شما پشتیبانی می کند؟
- مقدار کارمزد انتقال تحت شبکه چقدر است؟
دلیل اهمیت زیاد مورد دوم این است که حتما باید در انتقال ارزهای دیجیتال نوع شبکه انتخابی در مبدا و مقصد یکسان باشد، در غیر این صورت دارایی شما از بین رفته و تقریبا غیر قابل برگشت خواهد بود.
شبکه های بلاکچینی گوناگونی در حال حاضر وجود دارد که این شبکه ها بستری برای ایجاد توکن های دیگر، انتقال و ذخیره اطلاعات همچون انتقال رمز ارزها، قراردهای هوشمند و … می باشند. هر بلاکچین یک مفهومی به نام ” استاندارد توکن ” دارد که فرمت خاص خود را دارند و توسعه دهندگان توکن ها با پیروی از این فرمت ها، دیگر نیازی به راه اندازی شبکه خود را ندارند. بلکه در عوض، قادر به استفاده از آن شبکه هستند.
با رشد روزافزون ارزهای دیجیتال و تکنولوژی بلاکچین، پروژههای غیرمتمرکز یکی پس از دیگری وارد بازار ارزهای دیجیتال شده و هریک با هدف رفع مشکل بلاکچینهای نسل قبل، شبکههای انتقال ارزهای دیجیتال مخصوص به خود را گسترش دادند.
بیت کوین اولین رمزارزی بود که وارد دنیای اینترنت شد. بیت کوین یک شبکه کاملا غیرمتمرکز، و نسل اول بلاکچین است. هدف از توسعه آن، حذف واسطهها در معاملات مالی و شفافیت تراکنشها در یک پایگاه داده غیرمتمرکز است. باوجود شگفت انگیز بودن بیت کوین، یکی از مشکلات بزرگ آن، مسئله مقیاس پذیری است.
مقیاس پذیری در سیستمهای بلاکچینی به معنی تعداد تراکنش در ثانیه است که در بلاکچین بیت کوین، هر تراکنش در طی 10 دقیقه به انجام میرسد. به همین ترتیب بلاکچین اتریوم با هدف گسترش دنیای بلاکچین و حل مشکل مقیاس پذیری، به عنوان بلاکچین نسل دوم توسعه یافت و شبکه پرداخت مخصوص به خود را به کاربران ارائه داد.
با این وجود که بیت کوین و اتریوم به هیچ عنوان رقیب یکدیگر محسوب نمیشوند و هریک اهداف جداگانه خود را دنبال میکنند، پروژه های نسل 3 بلاکچین با هدف رقابت با این دو پروژه وارد بازارمالی شدند و امروز ما با تعداد زیادی شبکه انتقال ارز دیجیتال مواجه هستیم که هریک ویژگیهای خاص خود را دارند. باتوجه به نیاز افراد، هر کاربر میتواند با مقایسه و مطالعه این شبکهها، بهترین روش برای انجام تراکنش خود را انتخاب کند.
در این مقاله انواع شبکه های انتقال ارزهای دیجیتال مورد بررسی قرار گرفتهاند. با ما همراه باشید.
انواع بسترهای انتقال رمز ارز
1-بیت کوین BTC
بیت کوین نسل اول شبکه های بلاکچین می باشد که با هدف همتا به همتا کردن تراکنش ها، حذف واسطه ها و تمرکززدایی ایجاد شد. یکی از مشکلات BTC مقیاس پذیری پایین آن است. مقیاس پذیری به معنای تعداد تراکنش های تایید شده در ثانیه است، که برای بیت کوین این فاکتور هفت تراکنش در ثانیه است، که در بلاکچین بیت کوین هر تراکنش به طور متوسط در حدود 10 دقیقه انجام میشود.
2-شبکه ERC-20
ERC20 یک شبکه بلاکچین نسل دوم با توکن بومی اتریوم می باشد. توکن های ایجاد شده روی شبکه ERC20 از شبکه اتریوم برای انتقال و انجام تراکنش های خود بهره می برند. کارمزد انتقال در این شبکه با استفاده از معیاری به نام گس فی Gas Fee تعیین می شود که بسته به شلوغی شبکه متغیر می باشد. به دلیل پشتیبانی این شبکه برای اولین بار از قراردادهای هوشمند این شبکه نیز با مشکل مقیاس پذیری و شلوغی شبکه مواجه است که باعث بالا بودن کارمزد انتقال های عادی نیز شده است.
استاندارد ERC20 درواقع قراردادی است که در طی آن، توکنها در بلاکچین اتریوم توسعه مییابند. این استاندارد برای اولین بار در سال 2015 توسط یکی از برنامه نویسان بلاکچین اتریوم به نام فابین ووگلستلار (Fabib Vogelstellar ) به بازار ارزهای دیجیتال معرفی شد. استاندارد ERC20 قوانینی که توسط توکنها در شبکه اتریوم باید رعایت شوند را تعریف کرده و از این رو، ERC20 را نمیتوان به عنوان یک نرمافزار و یا یک کد در نظر گرفت، چرا که این استاندارد، درواقع قوانینی را توضیح میدهد که با استفاده از آن، میتوان بر روی بلاکچین اتریوم ارز دیجیتال توسعه داد.
استاندارد ERC20 روند تعامل با توکنها و برنامههای غیرمتمرکز را برای توسعه دهندگان تسهیل میکند. به عبارتی ERC20 نحوه ارسال و دریافت توکنها، میزان عرضه کلی، آدرسها و بالانسها را در بلاکچیم اتریوم تعریف کرده و به روزرسانی و ثبت اطلاعات مربوط به مبادلات مالی توکنهای بلاکچین اتریوم را مشخص میکند. یکی از مزایای استفاده از توکنهای ERC20 بر بستر اتریوم این است که بیشتر برنامههای غیرمتمرکز (DAPPS ) از جمله کیفپولها، صرافیهای غیرمتمرکز، بازیها و غیره، با این توکنها سازگار هستند و این امر استفاده از توکنهای ERC20 را برای کاربران و توسعه دهندگان آسان میکند.
هماکنون توکنهای ERC20 در موارد مختلفی فعالیت داشته و طیف گستردهای از خدمات را تحت پوشش قرار میدهند، این سرویسها میتوانند شامل توکنیزه کردن کالاها از جمله کوینها، فلزات گرانبها و … باشند. استاندارد ERC20 به شکل شگفت انگیزی روند توسعه و صدور توکنها را تسهیل کرده است. در این بازه زمانی، تعداد زیادی از پروژهها از توکنهای ERC20 استفاده کرده و در طی چند سال اخیر، این تعداد همواره روند صعودی داشته است. به عنوان مثال در اواسط سال 2017 تعداد قراردادهای هوشمند توکنهای ERC20 در حدود 5500 عدد بود و این درحالی است که امروز، این رقم به 160000 عدد رسیده است.
تمامی توکنهای بستر اتریوم از استاندارد ERC20 پیروی نمیکنند.
با این وجود که اکثریت توکنهای بلاکچین اتریوم از استاندارد ERC20 پیروی میکنند، در این میان استثناهایی نیز وجود دارد. به عنوان مثال ارز ETH و یا همان اتر که رمزارز بومی بلاکچین اتریوم است، پیش از توسعه قراردادهای ERC20 ارائه شده بود و هنوز با این استاندارد سازگار نیست. با این حال ارز WETH که درواقع استیبل کوین اتر بوده و با آن نسبت 1 به 1 دارد، یک توکن ERC20 است و به کاربران این امکان را میدهد تا در قالب ارز ERC20، به خرید اتر در صرافیهای غیرمتمرکز بپردازند.
کاربرد توکن ERC20
- ارائه اطلاعات در مورد عرضه کلی توکنها
- بالانس کاربری دارندگان توکن
- استاندارد ERC20، مقدار توکنهایی که میتوانند در بین آدرسها جا به جا شوند را تعریف میکند.
- این استاندارد همچنین میزان خروج توکنها از حساب کاربری را تعریف میکند.
مزایای استاندارد ERC20
- انجام تراکنشها به شکلی ثابت و با سرعت بالا .
- سرعت بالا هنگام تایید شدن تراکنشها
- وجود قراردادهای هوشمند ERC20 خطاهای انسانی را از تراکنشها حذف کرده و امکان تقلب را در نقل و انتقالات مالی به حداقل میرساند.
بهترین کیف پول توکنهای ERC20
- کیف پول سخت افزاری Ledger
- کیف پول سخت افزاری Trezor
- کیف پول سخت افزاری MyEtherWallet
- کیف پول نرمافزاری Trust Wallet
- کیف پول نرمافزاری Atomic
- کیف پول مبتنی بر وب MetaMask
آدرس توکن ERC20
توکنهای بلاکچین اتریوم با این آدرس آغاز میشوند:
0x0e806cea8e5beba6df97354ef7f22b66c5a2ce82
کیف پول توکن ERC20
بهترین کیف پولهای اتریوم در سال 2021 شامل موارد زیر هستند:
- MyEtherWallet
- MetaMask
- TrustWallet
- Ledger
- Trezor
- Engin
- Atomic Wallet
- Exodus Wallet
- Blockchain Wallet
3-شبکه BEP-2
این استاندارد مبتنی بر شبکه بایننس اسمارت چین است، که توسط صرافی بایننس ایجاد شده است. توکن بومی آن BNB می باشد و کارمزدها نیز در این شبکه با این کوین پرداخت می شوند. به این صورت که برای انتقال یک توکن BEP-2 باید مقداری BNB در کیف پول خود داشته باشید. می توانید رمز ارزهای بسیاری را به صورت توکن های Pegged بر روی این شبکه نیز انتقال دهید. این توکن ها ارزهایی هستند که ارزش آنها به یک توکن بر روی شبکه دیگر گره خورده است و ارزش معادل آن را دارد. این کار امکان خرید و فروش توکن ها در شبکه های مختلف را فراهم میکند.
استاندارد BEP2 نیز مانند ERC20، قراردادی است که در طی آن برنامه نویسان و کاربران قادرند تا توکنهای خود را بر روی بلاکچین بایننس و یا همان Binance Chain توسعه دهند. استاندارد BEP2 درواقع قوانینی را وضع کرده است که توکنها با رعایت کردن آن، میتوانند عملکردهای مختلفی در بلاکچین بایننس نشان دهند. به عبارت ساده تر، استاندارد BEP2، نسخه ای از ERC20 است که در بلاکچین بایننس ارائه میشود.
بنابراین نمیتوان گفت که BEP2 یک نرمافزار برای توسعه توکن است، بلکه این استاندارد شامل قوانینی است که در طی آن، توکنهای BEP2 میتوانند در بلاکچین بایننس با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و به یکدیگر تبدیل شوند. استاندارد BEP2 شامل تعداد زیادی دارایی دیجیتال و کالاهای قابل معامله است که بر اساس این استاندارد، تمامی این توکنها و کالاها میتوانند به یکدیگر تبدیل شوند.
ارز دیجیتال بومی بایننس چین BNB نام داشته که کار این کوین درست مانند ارز دیجیتال اتر در بلاکچین اتریوم است. بدین معنی که کاربران قادرند تا با استفاده از رمزارز BNB مبلغ تراکنشهای خود را به شبکه پرداخت کنند. این بدان معنی است که در صورتی که کاربری قصد انتقال و یا خرید و فروش توکن BEP2 را داشته باشد، بایستی میزان مشخصی از BNB را پرداخت کند.
خرید توکن BEP2
توکنهای BEP2 را میتوان در صرافی Binance DEX و یا صرافیهای غیرمتمرکزی چون پنکیک سواپ خرید و فروش نمود. (لازم به ذکر است که به منظور ترید توکنهای BEP2 در صرافی پنکیک سواپ، بایستی ابتدا ارز BEP2 خود را در بلاکچین بایننس اسمارت چین (BSC ) به BEP20 تبدیل کنید ).
به علاوه موارد فوق، کاربران مقیم ایران قادرند تا با مراجعه به صفحه بازار ارزهای دیجیتال وبسایت موربیت، به خرید توکن BEP2 بپردازند.
کیف پول توکنهای BEP2
کاربران میتوانند توکنهای BEP2 را در کیف پولهای زیر ذخیره و نگه داری کنند:
- کیف پول سخت افزاری Ledger Nano
- کیف پول سخت افزاری CoolWallet
- کیف پول سخت افزاری Trezor
- کیف پول نرم افزاری Trust Wallet
آدرس توکن BEP2
bnb136ns6lfw4zs5hg4n85vdthaad7hq5m4gtkgf23
4-شبکه BEP-20(BSC )
این شبکه نیز توسط صرافی بایننس ایجاد شده و توکن بومی آن نیز BNB می باشد. تفاوت این شبکه با شبکه موازی BEP-2 در این است که BEP-20 یا همان BSC ،یک بلاکچین برای اجرای قراردادهای هوشمند و سازگار با ماشین مجازی اتریوم EVM نیز است. به این صورت که امکان انتقال توکن های ERC-20 را نیز با کارمزد به مراتب پایین تر فراهم میکند.
اسمارت چین بایننس یک بلاکچین موازی بایننس چین است که به منظور سازگاری با بلاکچین اتریوم توسعه یافته است. این بلاکچین به هیچ عنوان برای رقابت با اتریوم ایجاد نشده است بلکه هدف آن، تسهیل کردن تراکنشها برای کاربران بلاکچین اتریوم است. از خدماتی که بلاکچین BSC ارائه میدهد میتوان به تایید سریع بلاکها و کارمزد پایین تراکنشها اشاره نمود.
بدین ترتیب با استفاده از بلاکچین BSC و توکن این بلاکچین که BEP20 نام دارد میتوانند داراییهای ERC20 خود را در زمان کمتر و با هزینه پایین تری خرید و فروش کنند. به توکنهای BEP20، توکن Pegged هم میگویند.
توکن Pegged
توکن Pegged به توکنی گفته میشود که براساس پشتوانه توکنی دیگر با نسبت 1 به 1 توسعه مییابد. به عنوان مثال، ارز دیجیتال link که یک توکن erc20 است، دارای یک نسخه link BEP20 میباشد. به عبارت دیگر، توکن LINK ERC20، پشتوانه توکن LINK BEP20 محسوب میشود.
علاوه بر موارد فوق، تنها توکنهای ERC20 نیستند که میتوانند در بلاکچین BSC توکنیزه شوند. هماکنون نسخههای BEP20 ارزهایی چون بیت کوین، اتریوم، لایت کوین و سایر ارزهای مهم بازار در بلاکچین BSC موجود است.
مزایای استفاده از سیستم توکن BEP20
- توکنهای BEP20 هم با توکنهای ERC20 و هم با ارزهای BEP2 سازگار است.
- تعداد زیادی از کیف پولها از توکنهای BEP20 پشتیبانی میکنند.
- توکنهای تمام بلاکچینها میتوانند با استفاده از سیستم BEP20 در بلاکچین BSC قرار گیرند.
5-شبکه TRC-20
این استاندارد برای ایجاد توکن های سازگار در بلاکچین ترون می باشد. این شبکه به سریع بودن و کارمزد پایین شناخته شده است و از رقبای بزرگ اتریوم می باشد. از توکن های معروف و پرکاربرد آن تتر USDT می باشد و کم هزینه ترین شبکه انتقال ارز دیجیتال تتر نیز می باشد.
TRC20 استاندارد توکن مبتنی بر اجرای قراردادهای هوشمند در بلاکچین ترون است. استاندارد TRC20 درست مانند ERC20 در بلاکچین اتریوم است. بدین معنی که توسعه دهندگان میتوانند قراردادهای هوشمند خود را با استفاده از استاندارد TRC20 توسعه دهند.
رمزارز بومی بلاکچین ترون، TRX نام دارد. عملکرد ارز TRX بر بستر ترون درست مانند عملکرد ارز ETH در بلاکچین اتریوم است. به عبارت دیگر، کاربران و توسعه دهندگان برای این که بتوانند توکنهای TRC20 خود را توسعه دهند، باید ارز TRX را داشته باشند تا بتوانند آن را به عنوان ارز قابل پرداخت، به شبکه ترون ارائه دهند.
از جمله توکنهای موفق که در بلاکچین ترون توسعه یافته اند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- NOLE
- BTT
- WINK
- SEED
- TERC
- NOLEWATER
- IGG
- LVH
- TRUC
مزایای استفاده از توکن TRC20
- انجام تراکنش ها در شبکه ترون، رایگان هستند.
- سرعت بالای تراکنش ها تا 2000 تراکنش در هر ثانیه که باتوجه به ماهیت شبکه ترون، که اشتراک گذاری محتوا است، امری الزامی محسوب می شود.سرعت انجام تراکنش ها در شبکه ترون، در مقایسه با شبکه اتریوم با 25 تراکنش بر ثانیه و شبکه بیت کوین با 3 تا 6 تراکنش بر ثانیه، مورد توجه بسیاری از کاربران این عرصه قرار گرفته است.
- توانایی توسعه برنامه های غیر متمرکز در شبکه ترون،کاربران قادرند تا برنامه های غیرمتمرکز و توکن های مخصوص به پروژه های محتوایی خود را در بلاکچین ترون توسعه دهند. فعالان شبکه ترون در ازای تولید محتوا در این بستر از طرف سایر کاربران پاداش دریافت می کنند. این پاداش ها یا به صورت توکن های TRX است و یا به صورت توکن های توسعه یافته توسط کاربران ترون است.
بهترین کیف پولهای توکنهای TRC20
کیف پول های ترون، درواقع نرم افزارها و یا سخت افزارهایی هستند که کاربران می توانند با استفاده از آن ها ارزهای دیجیتال TRX را ذخیره کنند. این کیف پول ها در انواع و اشکال متفاوتی هستند که افراد می توانند باتوجه به نوع کاربری خود، یکی از آن ها را انتخاب کنند.
- کیف پول Ledger Nano S (کیف پول سخت افزاری )
- کیف پول Trezor (کیف پول سخت افزاری )
- کیف پول Guarda (کیف پول دسکتاپ )
- کیف پول Atomic (کیف پول دسکتاپ )
- کیف پول Tronscan (کیف پول آنلاین )
- کیف پول Tronlink (کیف پول افزونه ای در گوگل )
این که کدام یک از کیف پول های نام برده شده بهتر از سایرین است کاملا بستگی به نحوه کاربری افراد دارد. به عنوان مثال کیف پول های آنلاین و دسکتاپ دسترسی آسانتری داشته درحالی که کیف پول های سخت افزاری گران تر هستند و امنیت بیشتری را ارائه می دهند.
آدرس توکن TRC20
آدرس توکن های TRC20 همگی با حروف TX آغاز میشوند.
6-شبکه TRC10
TRC10نیز یکی دیگر از استانداردهای توکن سازی در بلاکچین ترون است. از ویژگیهای توکنهای TRC10 این است که به سیستم ماشین مجازی (Virtual Machine ) بلاکچین ترون وابستگی ندارد و از این رو توسعه توکنها با استفاده از این استاندارد راحت تر از استاندارد TRC20 است. در همین راستا بیشتر توکنهای نام برده شده بلاکچین ترون، از جمله ارز دیجیتال BTT ، مبتنی بر استاندارد توکن سازی TRC10 هستند.
7-شبکه پرداخت OMNI
اومنی یک پروتکل لایهای است که بر روی بلاکچین بیت کوین توسعه یافته است. با استفاده از لایه اومنی، برنامه نویسان میتوانند توکنهای خود را بر روی بلاکچین بیت کوین توسعه داده و تراکنشهای نسل دوم بلاکچین را بر بستر بیت کوین به انجام دهند. از آنجایی که توکنهای توسعه یافته در لایه اومنی، بر روی بلاکچین بیت کوین هستند، شماره آدرس، کیف پول و تراکنشهای انجام شده درست مانند بیت کوین است. جالب است بدانید که اولین تتر توسعه یافته بر روی این بستر صادر شده است.
تفاوت لایه اومنی و بیت کوین در چیست؟
لایه اومنی به عنوان یک کیف پول برای بیت کوین به شمار میرود. با این حال بهتر است برای نگه داری بیت کوین از کیف پولهای سخت افزاری و یا نرمافزاری پیش فرض BTC و از کیف پول اومنی، برای ارزهای مخصوص به این لایه استفاده شود.
تفاوت ERC20 و TRC20
توکنهای ERC20 بر روی بلاکچین اتریوم و توکنهای TRC20 نیز بر روی بلاکچین ترون قرار دارند. برای نمونه، تتر که یک استیبل کوین پرطرفدار با ارزش دلاری ثابت معادل یک دلار آمریکا است، بر روی هر دو بلاکچین اتریوم و ترون قابل انتقال است. همانطور که در بالا اشاره شد یکی از مشکلات بزرگ بلاکچین اتریوم هزینه بالای کارمزد تراکنشها می باشد، به همین دلیل بسیاری از کاربران به منظور خرید و فروش تتر از بلاکچین ترون به دلیل کارمزد پایین تر استفاده کرده و تتر USDT-TRC20 را به USDT-ERC20 ترجیح میدهند.
توکنهای ERC20 بر روی بلاکچین اتریوم و توکنهای TRC20 بر روی بلاکچین ترون قرار دارند. به عنوان مثال، تتر یک استیبل کوین و یا یک ارز با ارزش ثابت (1دلار ) است که بر روی هر دو بلاکچین اتریوم و ترون قرار دارد. از آنجایی که یکی از مشکلات بزرگ بلاکچین اتریوم هزینه بالای کارمزد تراکنشهاست، بسیاری از تریدرها و کاربران به منظور خرید و فروش تتر از بلاکچین ترون استفاده کرده و به عبارتی تتر USDT-TRC20 را به USDT-ERC20 ترجیه میدهند. کاربران مقیم ایران قادرند تا با احراز هویت و ثبت نام در بستر معاملاتی موربیت، تتر TRC20 را با کارمزد پایین دریافت کنند.
آدرس توکنهای TRC20:
TWsVAb9EWAgKdumTD7XoEdkvs7AoyvkgN7
آدرس توکنهای ERC20:
0x0e806cea8e5beba6df97354ef7f22b66c5a2ce82
به جز تفاوت در میزان کارمزد، بلاکچین و آدرس توکنهای ERC20 و TRC20، واضح است که کیف پول این استانداردها نیز با یکدیگر متفاوت هستند. در بخش اول مقاله نام کیف پولهای سازگار با این دو استاندارد ذکر شده است.
تفاوت TRC20 و TRC10
TRC10 یک استاندارد تولید توکن است که توسط بلاکچین ترون حمایت میشود TRC20 .یک استاندارد تکنیکال است که به منظور استفاده کاربران از قراردادهای هوشمند بلاکچین ترون توسعه یافته است.
حال به جز فرایند ساخت توکن توسط استاندارد TRC10 و استفاده راحت تر از قراردادهای هوشمند توسط استاندارد TRC20، این دو استاندارد تفاوتهای مهم دیگری را نیز شامل میشوند:
- TRC10 تنها با استفاده از API قابل دسترسی است.
- هزینه انجام تراکنش با استاندارد TRC10 تقریبا یک هزارم انجام معامله با TRC20 است.
تفاوت ERC20 و BEP2
ERC20 استاندارد توسعه توکن در بلاکچین اتریوم و BEP2 استاندارد توسعه توکن در بلاکچین بایننس است. آدرس توکنهای BEP2 همواره با حروف bnb آغاز شده اما آدرس توکنهای ERC20 با X0 شروع میشود.
همچنین کارمزد تراکنش ها در شبکه BEP2 بسیار پایین تر از ERC20 است.
تفاوت BEP2 و BEP20
توکنهای BEP2 و BEP20 هردو توسط صرافی بایننس توسعه یافتهاند. استاندارد BEP2 بر روی بایننس چین و استاندارد BEP20 بر روی بایننس اسمارت چین قرار دارد.
بسترهای انتقال در یک نگاه
- BTC بلاکچین بیت کوین
- ERC-20بلاکچین اتریوم
- BEP-2بلاکچین بایننس
- BEP-20بایننس اسمارت چین
- TRC-20بلاکچین ترون
- TRC-10بلاکچین ترون
- OMNI بلاکچین بیت کوین
آدرس توکن های شبکه
- آدرس ERC20 با 0X آغاز می شود.
- آدرس BEP2 با bnb آغاز می شود و معمولا هنگام انقال توکن های تحت این شبکه نیاز به وارد کردن memo است.
- آدرس BEP20 نیز همانند ERC20 می باشد.
جمع بندی
- ERC20، یک استاندارد تکنیکال برای قراردادهای هوشمند، در بلاکچین اتریوم است.
- BEP2یک استاندارد تکنیکال برای توسعه توکن در بلاکچین بایننس است.
- BEP20 یک استاندارد توسعه توکن در بلاکچین BSC است.
- OMNI یک لایه بر روی بلاکچین بیت کوین است که برای توسعه قراردادهای هوشمند و ساخت توکن به کار میرود.
- آدرس ERC20 با 0X شروع میشود.
- آدرس BEP2 با bnb آغاز شده و معمولا نیاز است که MEMO پر شود.
- آدرس BEP20 درست مانند آدرس ERC20 است.
بهترین شبکه برای انتقال بیت کوین
اولین ملاک برای انتخاب بهترین شبکه انتقال بیت کوین طبیعتا کارمزد پایین شبکه است. انتخاب شبکه با کارمزد پایین در اولین مرتبه به شبکه های ساپورت شده توسط مبدا و مقصد وابسته است. برای مثال در انتقال بیت کوین از صرافی کوکوین به تراست ولت، تراست ولت فقط BTC-Segwit را پشتیبانی می کند، اما صرافی کوکوین شبکه های مختلفی را برای انتقال بیت کوین پشتیبانی می کند که کمترین کارمزد برای انتقال با شبکه KCC است. البته تعرفه کارمزد تراکنشهای صرافی های ارز دیجیتال، متفاوت است. کافیست هزینههای یک معامله را به طور همزمان در چند سایت خرید و فروش ارز دیجیتال بررسی نمایید تا این موضوع را ببینید. اما در کل کارمزد انتقال بیت کوین تحت شبکه لایتنینگ بیت کوین و شبکه BEP20 از دیگر شبکه ها پایین تر می باشد.
شبکه های انتقال اتریوم
اتریوم دارای شبکه اختصاصی خودش می باشد و انتقال آن در اکثر صرافی ها تحت شبکه ERC20 صورت میگیرد.
اما در کل آن را می توان تحت شبکه های گوناگون اعم از Tomochain، Heco، BSC وAvalanche در صورت پشتیبانی مبدا و مقصد آن را انتقال داد. بالا بودن و افزایش کارمزد انتقال اتریوم و توکن های تحت شبکه اتریوم برای معامله گران مشکل بزرگی است، اما از سوی دیگر جذابیت و سود بالایی برای ماینرها دارد. با این حال راه کارهایی برای کاهش کارمزد انتقال در این شبکه وجود دارد که عبارتند از :
- انجام تراکنش ها در ساعات کم ترافیک روز
- استفاده از پروژه های لایه دوم اتریوم
- استفاده از گس توکن ها
- و …
اختلاف کارمزد در ساعت های مختلف شبانه روز
کارمزد در این شبکه با فاکتوری به نام Gas Fee محاسبه می شود که در اوقات شلوغی شبکه کارمزد نیز بالا می رود، زیرا ماینرها تراکنش هایی را برای تایید در الویت قرار می دهند که سود بیشتری برای آن ها داشته باشد. طبق داده های سایت Etherscan.io بیشترین کارمزد در اوج ساعات شلوغی شبکه یعنی بین ساعات 17 الی 21 به وقت ایران می باشد، و کمترین کارمزد در ساعات 12 بامداد الی 3 بامداد می باشد. تصویر زیر کارمزد تخمینی سایت etherscan.io در ساعاتی که ترافیک شبکه پایین می باشد است، که سطر اول مربوط به کارمزد انتقال عادی رمزارزهای تحت شبکه ERC-20 و سطر دوم کارمزد سواپ در صرافی یونی سواپ می باشد، که این صرافی هم تحت شبکه ERC-20 فعالیت می کند. با اینکه این کارمزد ها در ساعات کم ترافیک روز می باشند اما باز هم در مقایسه با شبکه هایی همچون BEP-20 و TRC-20 نسبتا بالا هستند.
