توسعه و تغییرات بلاکچین

فهرست مطالب
فورک کردن
بلاکچین ها مثل جانورهایی پیچیده هستند. آنها به طور مداوم در حال رشد، تحول ، تکامل و اضافه کردن ویژگی های جدید به خود هستند و تمام این تغییرات با موافقت کامل اکثریت اجزای این سیستم پیچیده صورت می گیرد. همه چیز بر پایه اجماع بنا شده است. تکنولوژی بلاکچین نسبتا جدید است؛ به همین خاطر، این تکنولوژی همچنان هر روز ماجراهایی پیش بینی نشده برای غافلگیری دارد. ماجراها و مشکلاتی که ممکن است نیاز به رسیدگی و حل شدن داشته باشند. مهم نیست پای یک سری مسائل امنیتی حیاتی در میان باشد که می توانند بلاکچین را در مقابل حمله های بیرونی آسیب پذیر کنند و یا تغییرات سیستمی مهم که می توانند به عملکرد بهتر بلاکچین کمک کنند. هر ویژگی جدید، اصلاح امنیتی، یا عملکرد اضافه شده به نوعی رای از طرف همه اعضای این سیستم غیرمتمرکز نیاز دارد. اگرچه ماهیت بسیاری از این تغییرات بحث برانگیز است، تغییراتی که روی پروتکل اعمال می شوند و سیستم به رای گذاشتن آنها، همگی بخشی از غیرمتمرکز بودن سیستم بلاکچین را تشکیل می دهند. وقتی حرف تغییری در پروتکل به میان می آید، توسعه دهنده های سیستم معمولا تاریخی تعیین می کنند و به اعضا زمان می دهند که درباره موضوع مورد بحث مشورت کنند یا نظر خود را اعلام کنند. وقتی زمان اعمال تغییر فرا می رسد، بلاکچین وارد فرایندی می شود که فورک کردن نام دارد. دو نوع فورک اصلی وجود دارد. سافت فورک (Soft Fork ) و هارد فورک (Hard Fork )، که در ادامه این مقاله به جزئیات این فرآیندها می پردازیم.
شرح فورک
برای ایجاد یک ارز دیجیتال، برنامه نویسان کدهایی روی بلاکچین می نویسند که این کد کاملا قابل دسترس است و به اصطلاح متن باز است و همه می توانند آن را ببینند. بنابراین یک ارز مجازی با ماهیت یک کوین بر بستر یک دفتر کل توزیع شده یا همان بلاکچین پیاده می شود. سیستم غیرمتمرکز ارزهای دیجیتال که از گواه اثبات کار استفاده می کنند به نود یا گره هایی نیاز دارد تا با ایجاد بلاک در بلاکچین شبکه را گسترش دهند. این نودها در شبکه باید از قوانین آن بلاکچین پیروی کنند و برای اینکه ارز دیجیتال به درستی و سلامت به رشد خود ادامه دهد باید از مجموعه قوانینی با نام پروتکل پیروی کنند. پروتکل شامل تمامی قوانین آن ارز دیجیتال خاص است. اگر تغییرات یا اصلاحاتی روی کد نوشته شده اعمال شود، فورک اتفاق می افتد. در واقع به هر آپدیت و به روز رسانی بلاکچین در دنیای ارزهای دیجیتال، فورک می گویند. این تغییرات ممکن است مانند فورک اتر و اتر کلاسیک ناگهانی باشد، یا طبق برنامه از قبل تعیین شده انجام شود. فورک می تواند برنامه ریزی شده باشد و بر روی بلاکچین اعمال شود و یا به دلیل اختلاف اعضای توسعه دهنده و نود ایجاد شود؛ دقیقا مانند فورک بیتکوین کش و بیت کوین SV .
دلایل ایجاد فورک
به طور کلی فورک از فاکتورهای سلامت یک شبکه بلاکچین است. گاهی اوقات ممکن است باگ اساسی در شبکه یافت شود که ارز دیجیتال را به خطر بیاندازد و یا ممکن است برای بهتر شدن عملکرد کوین فورک زده شود و نحوه تصمیم گیری درباره نیاز شبکه بلاکچینی به فورک ، بر عهده جامعه آن ارز دیجیتال خاص است. وقتی برنامه نویسان و توسعه دهندگان یک شبکه بعد از خطا و آزمون به این نتیجه برسند که شبکه نیازمند تغییرات است و با اعمال اصلاحات کارکرد شبکه بهبود پیدا خواهد کرد، بعد از مطرح کردن آن در شبکه و رسیدن به اجماع توسط اعضای شبکه، فورک اتفاق می افتد. این فضای دموکراتیک که همه بتوانند نظر خود را اعلام کنند و بهترین تصمیم برای بهبود شبکه گرفته شود، از ویژگی های مهم اکوسیستم ارزهای دیجیتال است.
آینده فورک کردن در رمز ارزها
انتظار نمیرود که فورک کردن به زودی پایان یابد. همانطور که چشم انداز کریپتو در حال رشد است، ما انتظار داریم که در آینده، فورکهای بیشتری ببینیم. این به خاطر تغییر کردن مداوم دنیای ارزهای رمزنگاری شده است.
دلیل دیگر ادامه داشتن فورک، کمک به پذیرش عمومی است. همانطور که در بالا اشاره کردیم، بیت کوین برای استفاده پیچیده شده بود و بیت کوین کش به تراکنشهای سریعتر کمک کرد. با پذیرش بیشتر عموم مردم، پروژهها بیشتر متوجه نیاز خود به فورک کردن خواهند شد. زیرا این کار باعث ارتقا در پروتکل، زمان تراکنشها، کم نگه داشتن هزینه ماینینگ و بسیاری مزایای دیگر میشود.
نتیجه گیری
فارغ از اینکه کدام نوع فورک کردن صورت می گیرد، این تغییرات در قواعد یک بلاکچین ، جزئی از فرآیند رشد بلاکچین هستند. وجود این فورکها برای غیر متمرکز ماندن بلاکچین ضروری است. این فورکها هستند که طی یک فرآیند دموکراتیک، درنهایت آینده بلاکچین را تعیین می کنند. فورکها به طور پیوسته می توانند باعث بهبود و پیشرفت زنجیره شوند. این فرآیند می تواند باعث از بین رفتن ایرادهای عملکردی و اضافه شدن قابلیت های جدید بر حسب نیاز اعضای مجموعه شود. عضوی از یک جامعه ارز دیجیتال بودن یعنی نظر شما اهمیت دارد. حتی اگر یک توسعه دهنده یا ماینر هم نباشید، همچنان می توانید روی سرنوشت بلاکچین مورد علاقه تان تأثیرگذار باشید.
خود پدیده فورک به سه دسته تقسیم می شود:
خود پدیده فورک به سه دسته تقسیم می شود:
- سافت فورک (soft fork )
- هارد فورک (Hard fork
- فورک موقت
انواع فورک اصلی
1-هارد فورک
اگر تغییراتی در پروتکل ارز دیجیتال ایجاد شود که با نسخه قبلی متفاوت است و یا کوینی با بلاکچین جدیدی ایجاد شود هارد فورک رخ داده است. البته هارد فورک همیشه به این معنی نیست که کوین و توکن جدید تولید شود اما هارد فورک زمانی است که نسخه جدید یا فورک شده با نسخه قبلی مطابقت یا هماهنگی چندانی ندارد و تغییرات زیادی داشته است. هنگامی که هارد فورک رخ می دهد، نودها حتما باید خود را بروز رسانی کنند و تیم توسعه دهنده آن ارز دیجیتال همواره آپدیت هایی را برای آنها فراهم می کنند تا با شبکه جدید همساز شوند. اگر نودهای قدیمی خود را بروز رسانی نکنند، دیگر نمی توانند به شبکه جدید وارد شوند و نودهای آپدیت شده دیگر بلاک هایی که نودهای قدیمی استخراج می کنند را نمی پذیرند. به بیان ساده، اگر آپدیت جدید برای یک کوین داده شود و نود آن را روی سیستم خود نصب کند، بعد از آن به تراکنش های روی بلاکچین قبلی دسترسی نداشته باشد، در حقیقت فعالیت خود را روی یک بلاکچین جدید، برای یک ارز جدید و تراکنش های جدید ادامه خواهد داد. یعنی با اتفاق افتادن هارد فورک، یک ارز جدید با بلاکچین و گره های جدید ایجاد خواهد شد.
با وجود اینکه بلاکچین جدید دارای قواعد کاملا متفاوتی است، همچنان سابقه تراکنش های بلاکچین قدیمی را به رسمیت می شناسد؛ یعنی هر کاربری که دارای مقداری ارز دیجیتال در بلاکچین اصلی بود، حالا صاحب دقیقا همان مقدار ارز دیجیتال در بلاکچین جدید است. همانطور که به خاطر دارید، بلاکچین ها از قاعده اجماع پیروی می کنند.
انواع هارد فورک
با در نظر گرفتن این مسئله، هارد فورک ها می توانند به دو زیرمجموعه مجزا تبدیل شوند: هارد فورک های برنامه ریزی شده و هارد فورک های بحث برانگیز.
1-هارد فورک برنامهریزی شده (Planned Hard Forks )
یک هارد فورک برنامه ریزی شده زمانی رخ می دهد که تعداد بالایی از ماینرها و اعضای مجموعه با ارتقای بلاکچین موافقت کنند که معمولا هم همین اتفاق می افتد و با مقاومت کمی مواجه می شوند. در نتیجه، در حالی که زنجیره جدید رشد می کند و ماینرها و کاربرها از تغییرات جدید استقبال می کنند، زنجیره قبلی از بین می رود. در اکثر مواقع، اسم زنجیره قدیمی روی زنجیره جدید گذاشته می شود.
2-هارد فورک بحثبرانگیز (Contentious Hard Forks )
هارد فورک بحثبرانگیز به علت اختلاف نظر میان اعضای شبکه اتفاق میافتد و موجب میشود بخشی از شرکتکنندگان، زنجیرهی نویی که از نظر خودشان بهتر است را با تغییرات عمدهای در کد ایجاد کنند.
نمونه هایی از هارد فورک
یک نمونه اولیه از هارد فورکهای برنامه ریزی شده گسسته شدن زنجیره ارز مونرو (Monero ) در سال 2017 است که موجب اضافه شدن تراکنش های محرمانه رینگ شد (Ring Confidential Transactions ). این ویژگی موجب مبهم شدن ارزش هر تراکنش شد و حریم خصوصی بلاکچین را یک لایه محکم تر کرد و این مسئله باعث شد ماینرها و اعضای مجموعه از این ویژگی با آغوش باز استقبال کنند. نمونه ای معروف از هارد فورک، تقسیم شدن بلاکچین اتریوم به دو زنجیره متفاوت است. این مسئله بعد از هک شدن یکی از اپلیکشین های ایجاد شده بر بستر اتریوم به نام DAO، اتفاق افتاد. به دلیل عدم توافق اعضای مجموعه بر سر سرنوشت بلاکچین بعد از این اتفاق، یک هارد فورک صورت گرفت و دو زنجیره جدید به نامهای اتریوم و اتریوم کلاسیک ایجاد شد. اتریوم کلاسیک همان زنجیره اولی است که به کار خود ادامه داد و اتریوم زنجیره ای است که بعدا ایجاد شد.
بر خلاف هارد فورکهای برنامه ریزی شده که مورد حمایت اکثریت اعضای مجموعه است، هاردفورکهای بحث برانگیز باعث ایجاد جدالهای شدیدی بین اعضا می شوند. هارد فورکهای بحث برانگیز هم شامل قابلیتهایی برای ارتقای سیستم هستند، ولی این قابلیت ها حمایت اکثریت اعضا را ندارند. به همین دلیل، این هارد فورکها معمولا به ایجاد دو بلاکچین مجزا منجر می شوند، بلاکچین اصلی و جدید، که هر دو تا زمانی که مورد حمایت قرار بگیرند به فعالیت خود ادامه می دهند. معروفترین و بحث برانگیزترین هارد فورکی که تا به حال صورت گرفته است، ایجاد شدن زنجیره بیتکوین کش (Bitcoin Cash ) است که در سال 2017 انجام شد. این مسئله وقتی اتفاق افتاد که گروهی از توسعه دهنده ها برای کمک به حل مسائل مربوط به مقیاس، در طلب افزایش سایز بلاک بیت کوین از یک مگابایت به هشت مگابایت بودند. وقتی این فورک انجام شد، بلاکچین بیتکوین به دو زنجیره موازی با دو سری قوانین مجزا تقسیم شد. این اتفاق موجب هرج و مرج کوتاهی بین ماینرها شد که از این زنجیره به آن یکی می رفتند و می خواستند بدانند کدام یک برایشان سود بیشتری به همراه دارد.
تاثیر هارد فورک بر قیمت رمز ارز
در زمان وقوع هاردفورک در شبکه و ایجاد زنجیره جدید، دو کوین متفاوت ایجاد خواهد شد. عموما به تمامی افرادی که کوین قدیمی شبکه را دارند، به همان تعداد کوین جدید توزیع خواهد شد. معمولا قیمت کوین پیش از هاردفورک افزایش یافته و پس از هاردفورک، فشار فروش در آن افزایش مییابد.
لزوماً در تمامی هارد فورکها کوین جدید توزیع نمی شود و در صورتی که اختلاف ایجاد شده میان نودهای شبکه افزایش یابد و دو دستگی میان نودها ایجاد شود، عموما شاهد شکلگیری زنجیره جدید و کوین جدیدی خواهیم بود.
2-سافت فورک
سافت فورک تغییری در پروتکل است که به طور بازگشت پذیر بر روی بلاکچین اعمال می شود و معمولا نیاز به دو شاخه شدن بلاکچین ندارد. دلیل این مسئله این است که این تغییرات معمولا به ویژگی های ظاهری و یا عملکردی مربوط هستند و اصلا روی ساختار سیستم تأثیر نمی گذارند. بعد از اینکه قوانین جدید به اجرا درآمدند، همان زنجیره قبلی به کار خود ادامه می دهد و ماینرها می توانند خود را با تغییرات جدید زنجیره تطبیق دهند و کار خود را پیش ببرند.
در این فورک، برعکس هارد فورک، کوین یا توکن جدیدی ایجاد نمی شود. با اعمال کردن اصلاحات و آپدیت روی نسخه اصلی، گره ها همچنان به فعالیت خود روی بلاکچین قبلی ادامه خواهند داد. در واقع تغییراتی اعمال نمی شود که بلاکچین قبلی به روند خود ادامه ندهد و تغییرات ایجاد شده در بلاکچین جدید با بلاکچین قبلی مطابقت دارد و نودهای قدیمی که بروز رسانی نکرده اند می توانند بدون بروز رسانی به فعالیت در بلاکچین جدید نیز ادامه دهند. در فورک نرم معمولا اصلاحات و تغییرات به حدی جدی نیست که بلاکچین جدیدی ایجاد شود.
نمونه هایی از سافت فورک
سگویت (Segregated Witness )
یک مثال موفق از سافت فورک، اضافه شدن سافت فورک سگویت (Segregated Witness ) در پایان سال 2017 بود. اگرچه پیاده سازی این سافت فورک درابتدا مورد بحث و مجادله قرار گرفت ، اما با گذشت زمان ماینرها به طور گسترده ای از اجرای آن استقبال کردند. سافت فورک سگویت راه حلی برای بسیاری از مشکلات در حال پیدایش بیت کوین بود. سگویت علاوه بر افزایش دادن تعداد تراکنش های هر بلاک، مشکلی جزئی را حل کرد که به توسعه دهنده ها اجازه نمی داد پروتکل های لایه دوم و قراردادهای هوشمند ایجاد کنند؛ و با حل این مسئله، موج جدیدی از راه حل های خارج از زنجیره مانند شبکه لایتنینگ را به وجود آورد.
سگویت (SegWit ) با حذف اطلاعات امضا از تراکنشهای بیت کوین، اندازه بلاک در بلاک چین را افزایش داد. با حذف بخشهای خاصی از تراکنش ، بلاک ظرفیتش خالی شده و باعث میشود تراکنشهای بیشتری را به چین (زنجیره ) اضافه کرد.
مفهوم سگویت
مفهوم سگویت توسط توسعه دهنده بیت کوین، پیتر ویل معرفی و ایجاد شده است.کلمه Segregate به معنای جداسازی و تفکیک و witnesses به معنای شاهدان، همان امضاهای تراکنشها هستند. بنابراین Segregated Witness یا کوتاه شده ی آن SegWit به معنای جداسازی امضاهای تراکنشها است.
بلاک چین بیت کوین متشکل از هزاران سیستم توزیع شده در سراسر یک شبکه همتا به همتا (peer-to-peer ) است. به هرکدام از این سیستمها گره (نود ) میگویند. این گرهها مدیریت تراکنشهای بیت کوین را بر عهده دارند. تمام تراکنشهای ایجاد شده در بیت کوین در سیستم این گرهها کپی میشود. این ویژگی تقریبا هک کردن یا خرابی تراکنشها را غیر ممکن میسازد.
اطلاعات تراکنشی که در سراسر گرهها به اشتراک گذاشته میشود شامل دو جزء است: ورودی و خروجی. ممکن است چندین ورودی و خروجی در یک تراکنش موجود باشد. خروجی، آدرسهای عمومی گیرنده و ورودی، آدرسهای عمومی فرستنده است. فرستنده به منظور ارسال هزینه و پول نیاز به آدرس عمومی طرف مقابل دارد. اکثر فضای تراکنش شامل یک امضا است که بخشی از ورودی است و تایید میکند که فرستنده پول مورد نیاز برای پرداخت را در اختیار دارد. بنابراین بیت کوین در هر تراکنش، از طرف ورودی به خروجی حرکت میکند. پس از اینکه هرکدام از گرهها صحت تراکنش را تایید کردند، آن تراکنش وارد بلاک میشود و بلاک جدید به ادامه زنجیره بر روی تمام سیستمها ذخیره میشود.
سگویت توسط تیم باتجربه آن توسعه یافته است. بیت کوین کور (Bitcoin Core ) در حال حاضر محبوب ترین کلاینت مرجع بیت کوین است که توسط اکثر کسب و کارهای حاضر در این صنعت مورد استفاده قرار میگیرد. این به روزرسانی در اصل با هدف حل و برطرف کردن انعطاف پذیری تراکنشها که یکی از نقاط ضعف شناخته شده نرم افزار بیت کوین است، توسعه یافته است. اگرچه این نقطه ضعف آنچنان به کاربران آسیب نمیرساند، اما چندین بار مورد سوء استفاده قرار گرفته است. این موضوع باعث شده است که نیاز به اصلاح آن حس شود.
البته سگویت طیف گستردهای از مزایای دیگری نیز ارائه میدهد و تاکنون تمرکز و توجه آن از اصلاح انعطاف پذیری تراکنش ها، به سمت برطرف کردن مشکل مقیاس پذیری بیت کوین تغییر کرده است.
راهکار سگویت برای حل مشکل مقیاس پذیری بیت کوین چیست؟
سگویت حجم بلاک بیت کوین را افزایش میدهد و پیاده سازی راهکارهای لایه دوم را برای بهبود بیشتر امکان پذیر میسازد.مسئله کنونی مقیاس پذیری بیت کوین اساسا از کم و ناکافی بودن حجم بلاک به وجود میآید. فناوری بلاک چین از بلاکهای متوالی تراکنشها ایجاد شده است. بلاک چین، دفتر کلی از تمام تراکنشهایی است که تاکنون در شبکه انجام شدهاند و نقش خون جاری در رگهای ارز دیجیتال را ایفا میکند.
مشکل اینجاست که در حال حاضر، حجم بلاکها دارای سقف مشخص شده است و تنها تغییرات یک مگابایتی امکانپذیر هستند. این حجم برای صدها تراکنشی که در هر دقیقه کاربران در صدد ارسال آنها هستند، کافی نیست. در نتیجه بسیاری از کاربران باید منتظر بمانند تا تراکنشهای آنها تایید شود که بعضی اوقات ساعتها و حتی روزها طول میکشد. وخامت این مشکل زمانی بیشتر میشود که با رشد شبکه، میزان تراکنشها نیز افزایش مییابد؛ در حالی که حجم بلاکها ثابت میماند.
این موضوع بدان معنا است که سگویت برای این مشکل دو راهکار دارد. راهکار اول این است که سگویت، افزایش آنی حجم بلاک ها به ۴ مگابایت را امکان پذیر میسازد. یک نکته در این خصوص وجود دارد: ۴ مگابایت، حداکثر حجم بلاک مورد نظر سگویت است اما حجم واقعی بلاک به شرایط شبکه بستگی خواهد داشت. متخصصان پیش بینی کردهاند که پس از فعالسازی سگویت، حجم بلاکها بین ۲ الی ۲.۱ مگابایت خواهد بود.
راهکار دوم نیز این است که سگویت با برطرف کردن مسأله انعطاف پذیری تراکنشها، مشکل جزئی بیت کوین را از بین میبرد اما یک مانع بزرگ در خصوص پیاده سازی راهکارهای لایه دوم بر بستر بیت کوین ایجاد میشود. یکی از این راهکارها، شبکه لایتنینگ است. انتظار میرود که شبکه لایتنینگ به منظور افزایش سرعت پردازش تراکنشها، آنها را به خارج از بلاک چین انتقال دهد و در نتیجه، افزایش چشمگیری در ظرفیت شبکه را امکان پذیر سازد.
مخالفتهای اصلی در مقابل سگویت چه مواردی هستند؟
مخالفان در برابر سگویت را میتوان به ۳ گروه تقسیم کرد: موارد سیاسی، فنی و ایدئولوژیک.
بعضی از افراد بر این نظر بوده اند که سگویت در شرایط فعلی خود نمیتواند به وعدههای خود عمل و مشکلات را حل کند. یکی از بحثهای اصلی این است روزرسانی به منظور افزایش حجم بلاک مورد نظر به میزانی نیست که پاسخگوی افزایش تقاضا و نیازهای روزافزون تعداد کاربران بیت کوین باشد.
به نظر میرسد که اکثر متخصصان در خصوص توانایی فنی بسیار خوب توسعه دهندگان سگویت و هم چنین انسجام و ثبات این فناوری موافق باشند. هرچند برای افرادی که برنامه نویس نیستند، تقریبا غیرممکن است که صحت صحبتهای مخالفان و موافقان سگویت را ارزیابی کنند.
این نکته که بحث مورد نظر صرفا از لحاظ فنی نیست و جوانب سیاسی نیز در آن دخیل هستند، باعث پیچیدهتر شدن شرایط میشود. تعداد زیادی از افرادی که بر روی سگویت در حال کار هستند، توسط شرکتی به اسم بلاک استریم (Block stream ) استخدام شدهاند که محصول اصلی این شرکت، راهکارهای زنجیرههای جانبی است.
بعضی از افراد حاضر در جامعه بیت کوین ادعا دارند که سگویت باعث ایجاد شدن تعارض منافع میشود؛ زیرا توسعه دهندگان تشویق میشوند که مانع از افزایش حجم بلاکها شوند تا تقاضا برای راهکارهای زنجیره های جانبی نظیر شبکه لایتنینگ به طور کاذبی افزایش یابد. مدرک مستدل و موثقی برای این ادعا وجود ندارد، اما بخش بزرگی از جامعه به این نکته معتقداند و در نتیجه مخالف سگویت هستند.
بحث اصلی ایدئولوژیک در خصوص مخالفت با این به روزرسانی این است که سگویت، مقیاس پذیری را همراه با حفظ سطح مناسبی از غیرمتمرکزسازی شبکه بیت کوین ارائه نمیدهد. همانطور که گفته شده است، سگویت مشکلات بلندمدت ظرفیت ناکافی تراکنش بیت کوین را فقط تا جایی برطرف میکند که پیاده سازی راهکارهای زنجیره جانبی لایه دوم نظیر شبکه لایتنینگ، امکان پذیر شود.
مشکلی که بعضی از افراد معتقدند در این خصوص وجود دارد، نحوه کار زنجیرههای جانبی است. زنجیرههای جانبی برای اینکه به بلاک چین به شدت متراکم و شلوغ متکی نباشند، کوینها را به سیستم لایه دوم انتقال میدهند. در آنجا، تمام تراکنشها توسط شخص ثالث مورد اعتماد و بدون آنکه به سراسر شبکه مخابره شوند، پردازش میشوند. این امر منابع و زمان بسیار زیادی را صرفه جویی میکند.
اما نهاد شخص ثالث مسئول و مورد اعتماد دقیقا همان چیزی است که بیت کوین در صدد حذف آن از سیستم پولی است. برای بعضی از افراد، چنین شرایطی به هیچ وجه قابل قبول نیست و فرقی ندارد که شخص ثالث مورد نظر در راهکارهایی نظیر شبکه لایتنینگ یا سایر راهکارها، دارای قدرت اندکی است.
چه کسانی از سگویت پشتیبانی میکنند؟
طیف گستردهای از افراد و شرکتها سگویت را تایید کردهاند. بیش از ۱۰۰ شرکت برتر این صنعت در خصوص پشتیبانی و حمایت از سگویت دارای برنامههای مشخص هستند، بر روی سگویت کار میکنند و یا آن را در کسب و کار خود پیاده سازی کردهاند.
به علاوه، بسیاری از افراد برجسته نیز که به دلیل اقدامات خود در جامعه بیت کوین شناخته شده هستند، پشتیبانی خود از سگویت را در توییتر و سایر شبکههای اجتماعی اعلام کردهاند. از بین این افراد میتوان به آندریاس آنتونوپولوس (Andreas Antonopoulos )، سامسون ماو (Samson Mow )، چارلی لی (Charlie Lee ) و سایر افراد اشاره کرد.
آیا SegWit جنبههای منفی نیز دارد؟
سگویت با بیت کوین و اصول اساسی آن همراه شده است، بنابراین نقاط قوت و نقاط ضعف آن بستگی به فردی دارد که آن را مشاهده میکند و دیدگاهها در این زمینه متفاوت هستند.
توانایی SegWit برای دادن وزن بیشتر به بلاکها (همان تراکم تراکنش ) متکی بر این ایده است که تعدادی از دادههای بلاک چینی دور از زنجیره اولیه نگه داشته خواهد شد که این در عوض به عنوان نوعی ارجاع یا شاخص مورد استفاده قرار میگیرد. بعضی بر این باورند که تخلیه دادهها از بلاک چین تقریبا با شکست مواجه میشود و این امر مانند این است که اقرار کنیم بلاک چین به تنهایی نمیتواند عملکرد داشته باشد.
از این منظر، سگویت (SegWit ) خود نقطه ضعفی است که دامن بیت کوین را فرا گرفته است و به همین خاطر بود که قسمتی از جامعه بیت کوین به بلاک چین جدیدی هارد فورک ایجاد کردند و بیت کوین کش را در سال ۲۰۱۷ ایجاد نمودند.
بیت کوین کش اساسا بیت کوین باقی مانده از دوران قبل از SegWit است و استراتژی مقیاس پذیری آن در واقع افزایش اندازه بلاک و حفظ همه دادهها بر روی زنجیره است. این یک استراتژی غیر متمرکز و در تقابل با گروه بیت کوین کور است که SegWit را به عنوان تودهای در بالای یک بلاک چین چند لایه میبیند.
ایدههای و تفاوت نظرهای بسیاری که در این فضا وجود دارد منجر به ظهور بیت کوین، بیت کوین کش و یا رویههای جدید می شود. سگویت (SegWit ) در واقع اقدامی است که اکثریت گروه توسعه دهنده بزرگترین ارز دیجیتال جهان درستی آن را تایید کردند.
سگویت ۲ (SegWit2x )
سگویت ۲ مرحله بعدی به روزرسانی بیت کوین است. سگویت ۲ بخش دوم توافقنامه نیویورک است که در تاریخ ۲۳ می ۲۰۱۷ حاصل شده است. این به روزرسانی به معنای افزایش حجم بلاک بیت کوین به ۲ مگابایت است. سگویت بعضی از اشتباهات را اصلاح و پیش زمینهای برای بهبودهای بعدی فراهم کرده است. با این حال مشکل بلاکهای کم حجم را حل نکرده است. در گذشته، یک مگابایت برای پاسخگویی به نیاز کاربران کافی بود اما امروزه حجم اطلاعات و دادهها بسیار زیاد است. این موضوع تاثیر بهسزایی بر سرعت تایید تراکنشها و نرخ کارمزدها دارد. چه کسی کارمزدهای زیاد و زمان انتظار طولانی برای تایید بلاک را دوست دارد؟
چه کسانی از سگویت ۲ پشتیبانی میکنند و چه کسانی مخالف آن هستند؟
بسیاری از نودها و استخرهای ماینینگ علیرغم آنکه بخشی از توافقنامه نیویورک هستند، نظر خود را تغییر دادهاند.
شش ماه قبل اکثر شرکت کنندگان در خصوص هاردفورک موافقت کرده بودند. اما با گذشت زمان، شرکت های بیشتری نظیر ترزور (Trezor )، بیترکس (Bittrex ) و سایر شرکتها از پذیرش سگویت ۲ خودداری کردند. این شرکتها نگران احتمال وقوع حمله های اجرای مجدد (Replay Attack ) و آینده نامطمئن هر دو زنجیره بودند. در جامعه بیت کوین در خصوص این مسئله اتحاد وجود ندارد و به همین دلیل است که شرکتهای بسیار زیادی نمیخواهند ریسک کنند. نیک زابو (Nick Szabo ) متخصص قراردادهای هوشمند و رمزنگار شناخته شده جهانی نیز نظر مساعدی درباره این به روزرسانی ندارد.
چارلی لی موسس لایت کوین در توییتر نوشت:
من هم متوجه این موضوع شدهام. به نظر من اگر نیک زابو خود ساتوشی نباشد، نزدیکترین فرد به ساتوشی است. با در نظر گرفتن اینکه نیک زابو و تمام توسعه دهندگان بیت کوین کور (Bitcoin Core ) مخالف سگویت ۲ هستند، چرا افراد مختلف هم چنان به این هاردفورک که زنجیره را تقسیم خواهد کرد میپردازند؟
هم چنین توییتهای بسیار زیادی با هشتگ NO2x# در خصوص مخالفت با این هاردفورک وجود دارد.
سامسون ماو در توییتر نوشت:
فورک سگویت ۲ به نوعی خودبهخود رخ داده است و امضا کنندگان فقط تماشاچی هستند.
اما در عین حال گروهی از استخرهای ماینینگ وجود دارد که با این هاردفورک موافق هستند.
استخر ViaBTC توییت کرد:
استخر ماینینگ ViaBTC از B1X و B2X پشتیبانی خواهد کرد تا حق انتخابهای بیشتری به کاربران خود ارائه دهد.
استخر ماینینگ Antpool نیز توییت کرد:
استخر ماینینگ Antpool همانند سایر استخرهای برتر ماینینگ بیت کوین، حمایت خود از سگویت ۲ را اعلام میکند.
استخر ماینینگ BTCC در توییتر نوشت:
ما کوینهای فعالسازی سگویت ۲ را عرضه کردهایم که عبارتند از: 1MB/BTC، 2MB/BTC، 1MB/USD و 2MB/USD.
از سگویت ۲ چه چیزی میتوان انتظار داشت؟
سگویت ۲ لغو شده است اما هم چنان احتمال دارد که در آینده نزدیک پیاده سازی شود.متخصصان خاطرنشان کرده اند که این به روزرسانی دارای نقاط ضعف مشخصی است. مشکل اصلی محافظت در مقابل حملات اجرای مجدد و به طور دقیقتر، عدم محافظت در برابر چنین حملاتی است. این موضوع اجازه دسترسی اطلاعات محرمانه کاربران به کلاهبرداران را میدهد. این امر اعتبار بیت کوین را تحت شعاع قرار میدهد. این مشکل به اندازهای جدی و مهم است که نمیتوان از آن چشم پوشی کرد. مشکل مقیاس پذیری بیت کوین نیز هم چنان پابرجاست. این مشکل باید حل شود. سگویت ۲ یک راهکار محتمل است اما مشکلات فنی متعددی نیز دارد.
3-فورک موقت
فورک موقت زمانی اتفاق میافتد که ماینرها عدد نانس (Nonce ) یک بلاک را همزمان پیدا میکنند و این باعث تقسیم شدن به دو بلاکچین جداگانه میشود؛ فورک موقت در سیستمهایی مثل بیت کوین که از الگوریتم POW استفاده میکنند، اتفاق میافتد؛ جایی که ماینرها زنجیرهای را برای تولید بلاک بعدی انتخاب میکنند.
تفاوت هارد فورک و سافت فورک
در سافت فورک یا تغییر نرم، زنجیره از هم جدا نخواهد شد و همچنان یک زنجیره بلوکی واحد فعالیت دارد. بروزسانی سگویت بیت کوین نمونهای از یک سافت فورک در شبکه بیت کوین است.