آموزشیمعرفی صرافی ها

تشریح انواع صرافی های رمز ارز

یک صرافی رمزارز یا ارز های رمز نگاری شده که به صورت مختصر DCE نیز نامیده می شود، یک ÷ برپایه وب می باشد که به افراد کمک می کند پول نقد یا فیات خود را به ارزهای دیجیتال تبدیل کنند. البته اکثر صرافی ها تمرکز خود را روی تبدیل یک ارزدیجیتال مانند بیتکوین به ارز دیجیتال دیگر مانند اتریوم یا کاردانو معطوف داشته اند.

بیایید با انواع مختلف صرافی های ارزهای دیجیتال آشنا شویم. آنها به سه دسته کلی تقسیم می شوند:

  1. صرافی های متمرکز (CEX )
  2. صرافی های غیرمتمرکز (DEX )
  3. صرافی های ترکیبی (نسل جدید صرافی ها )

در ادامه مطلب به معرفی انواع صرافی ها و شرح برخی معایب و مزایای هرکدام می پردازیم.

اما از همان ابتدا باید در نظر گرفت که انتخاب صرافی مناسب برای ترید نقش موثری در موفقیت معاملات هر فرد دارد.

ترید یا مبادله ارزهای دیجیتال معمولاً در صرافی‌های آنلاین یا همان اکسچنج‌ها انجام می‌شود. گزینه مختلفی برای انتخاب یک صرافی مناسب برای ترید کردن وجود دارد که نقدشوندگی، حجم معاملات روزانه، تعداد جفت‌ارزها و غیره از جمله آن موارد است.

در حال حاضر بیشتر معاملات ارز دیجیتال در صرافی‌های متمرکز مانند بایننس، کوین‌بیس و کراکن انجام می‌شود اما از طرف دیگر صرافی‌های غیرمتمرکز امکان رشد بیشتر و حذف برخی از خطرات صرافی‌های متمرکز را دارند.

بسته به نوع سبک خرید و فروشی که انتخاب می‌کنید، باید ارزهای دیجیتال خود را در کیف پول‌های مختلف نگهداری کنید. برای مثال کسی برای کسی که به صورت روزانه ترید می‌کند، انتقال از کیف پول های نرم افزاری یا سخت‌افزاری به حساب صرافی دردسرساز است و کارمزد زیادی از این بابت از او کسر می‌شود. بنابراین این معامله‌گر باید احتیاط بیشتری در انتخاب صرافی به خرج دهد تا ریسک نگهداری دارایی خود را در آن را کاهش دهد.

از طرفی برای کسی که به صورت ماهانه یا سالانه ترید می‌کند، خطر نگهداری در صرافی های متمرکز نسبت به هزینه کارمزدی که از او در حین انتقالات کسر می‌شود، طبیعتاً بیشتر خواهد بود. در هر صورت هزینه‌-فایده کردن تریدر برای نگه داشتن دارایی خود مکان نگهداری دارایی‌های دیجیتال را تعیین می‌کند که می‌تواند برای هر شخص متفاوت باشد.

فهرست مطالب

1-صرافی های متمرکز (Centralized Exchanges-CEX )

این نوع صرافی ها شبیه به صرافی های سنتی سهام می باشند، که در اینجا صرافی نقش واسطه میان خریدار و فروشنده را ایفا می کند. این صرافی ها معمولاً مقداری کارمزد برای تسهیل تراکنشهای میان خریدار و فروشنده دریافت می کنند. در دنیای رمزارزها، متمرکز بودن (Centralize ) یعنی اینکه به نفر سومی اعتماد کنید که میان شما و نفر دیگر واسطه شود.

روش کار:

  1. شما پولتان را به حساب صرافی واریز میکنید.
  2. صرافی مانند بانک عمل کرده و پول شما را نزد خود نگه می دارد.
  3. شما قیمت های لحظه ای رمزارزها را در صرافی مشاهده می کنید.
  4. بسته به صرافی، شما می توانید پول فیات (ارز سنتی مانند دلار و یورو و … ) خود را با یک رمزارز (مانند بیتکوین ) مبادله کنید. در اکثر صرافی ها، مبادله دو رمزارز با یکدیگر راحت تر می باشد (لزوما همه صرافی ها خدمات تبدیل پول فیات به رمزارزها را ارائه نمی دهند ).
  5. سفارش خود را ثبت می کنید.
  6. صرافی یک فروشنده در قیمت موردنظر شما پیدا می کند. اگر فروشنده هستید، یک خریدار پیدا می کند.
  7. خب تمام. شما یک رمزارز مبادله کرده اید.

نکته: یکی از موضوعات اساسی در مورد صرافی های متمرکز، آسیب پذیری آنها در مقابل هک می باشد. در برخی از هک های صورت گرفته در گذشته دارایی کاربران به سرقت رفته، بهرحال، صرافی ها مجبور به جبران خسارت مشتریان از جیب خود شدند. به همین علت باید دقت زیادی در انتخاب صرافی متمرکز داشت، چون یک فاکتور مهم، توانایی صرافی در تأمین امنیت سایبری و نیز جبران خسارات در مواقع هک احتمالی می باشد. البته با محبوبیت روزافزون ارزهای دیجیتال، هر روز بر تعداد صرافی های این حوزه افزوده می شود، که برخی از آنها ماندگار و برخی نیز از بین می روند. در ادامه در مورد انتخاب یک صرافی مناسب توضیحاتی ارائه خواهم کرد.

صرافی های متمرکز جفت ارز فیات/رمزارز

1-کوین بیس (Coinbase )

این صرافی یکی از معروفترین صرافی های ارزهای دیجیتال می باشد که از اکثر رمزارزها پشتیبانی می کند. در طرف ارزهای فیات، شما می توانید از دلار (USD )، یورو (EUR ) و پوند (GBP )، بسته به مکان زندگی خود استفاده کنید.

2-بیترکس (Bittrex )

این صرافی که در سیاتل قرار دارد، از ارزهایی مانند دلار پشتیبانی می کند که کاربر قادر به مبادله آن با بیتکوین و اتریوم و … خواهید بود.

3-کراکن (Kraken )

کراکن به نسبت دیگر صرافی ها، مقدار بیشتری از جفت ارزفیات/رمزارزها را پشتیبانی می کند که می توانید اطلاعات بیشتر را در سایت آن مشاهده فرمایید.

3-جمینی (Gemini )

جمینی یک صرافی با استانداردهای قانونی بالا است که در نیویورک واقع می باشد. جمینی از ارزهای مانند بیتکوین، اتریوم و زدکش (ZEC ) و همچنین دلار (USD ) نیز پشتیبانی می کند.

4-رابین هود (Robinhood )

یک سرویس مالی و نیز یک اپلیکیشن معامله گری بسیار محبوب می باشد که به صورت سنتی سهام و ETF را عرضه می کرد. رابین هود در حال حاضر از جفت ارز فیات/رمزارز نیز پیشتیبانی می کند.

5-بیتفینکس (Bitfinex )

بیتفینکس بیشتر برای معامله گرهای حرفه ای مناسب می باشد و حداقل سرمایه مورد نیاز برای ورود حدود 10 هزار دلار می باشد. از ارزهای همچون دلار، ین و یورو نیز پشتیبانی می کند. نکته ای که وجود دارد این است که بیتفینکس بر روی حساب های غیرفعال کارمزد دریافت می کند.

6-بایننس (Binance )

خب می رسیم به بهترین صرافی در حال حاضر دنیای رمزارزها که برخلاف اکثریت صرافی ها، استفاده از آن به نسبت برای ما ایرانی ها راحت تر می باشد (البته ما تحریم هستیم و محدودیت دسترسی داریم که نیاز به استفاده از یک آی پی ثابت و غیر ایرانی را اجتناب ناپذیر می کند ). توصیه ما استفاده از این صرافی می باشد که دارای خدمات و امکانات زیاد و رابط کاربری مناسبی نیز دارد. در حال حاضر از ارزهای فیات نیز پشتیبانی می کند و به صورت مستقیم می شود با دلار ارزهای دیجیتال را تهیه کرد که البته این امکان برای ایرانی ها فراهم نمیباشد. همچنین امکان معامله طیف گسترده ای از ارزهای دیجیتال در این صرافی امکان پذیر می باشد.

6-هوبی(Houbi )

صرافی هیوبی گلوبال یکی از بزرگترین صرافی های ارز دیجیتال در چین می باشد. این بستر دارای معماری توزیع شده است که برای محافظت در برابر حملات DDoS و سایر تهدیدات احتمالی ساخته شده است. صرافی هیوبی گلوبال برای سیستم عامل های اندروید و IOS نیز در دسترس می باشد. این صرافی ارز های دیجیتال اعلام می دارد که برای ارائه خدمات تجاری و مدیریت دارایی دیجیتال امن و قابل اعتماد به کاربران جهانی ایجاد شده است.

7-کوکوین(KuCoin )

2-صرافی های غیرمتمرکز (Decentralized Exchanges-DEX)

یک صرافی غیرمتمرکز (DEX ) رمزارز برای خرید و فروش و نگهداری سرمایه شما به هیچ فرد سوم یا واسطه ای نیازمند نمی باشد. این صرافی یک بازاری است که خریداران و فروشندگان تراکنش را به طور مستقیم بین خود انجام می دهند. به عبارت دیگر، DEX ها مبادلات همتا به همتا (Peer-to-peer ) را تسهیل می کنند.

در یک صرافی غیرمتمرکز، شما ارز موردنظر را مستقیم و بدون واسطه از شخص دیگری در بازار خرید یا فروش می کنید. شما معاملات را می توانید از طریق قراردادهای هوشمند (Smart contracts ) و یا تبادلات اتمی (Atomic Swaps ) انجام دهید.

قراردادهای هوشمند، قرار دادهای خود اجرا شونده ای هستند که توافقات و شروط اجرای معامله توسط کد نوشته می شود. یعنی به ازای دریافت 100 دلار از شخص A، به همان مقدار بیتکوین به شخص B پرداخت می شود. به این صورت نیازی به شخص واسط نخواهد بود. این قراردادها اساس تبادلات اتمی را تشکیل می دهند، که تبادل رمزارزها را بدون نیاز به استفاده از صرافی متمرکز ممکن می سازد.

شما ممکن است فکر کنید که خرید و فروش ارز در یک صرافی غیرمتمرکز خیلی منطقی به نظر می رسد. یکی از دلایل محبوبیت رمزارزها این است که به شما این امکان را می دهند که خودتان بانک خودتان باشید و کنترل سرمایه تان در اختیار خودتان باشد و سرمایه خود را در کیف پول خود نگهدارید. به همین علت است که طرفداران صرافی های غیرمتمرکز بیان می کنند که در صورت استفاده از صرافی های متمرکز (CEX )، کل فلسفه استفاده از رمزارزها را زیر سوال می برد.

اگرچه در آینده ممکن است صرافی های غیرمتمرکز جایگزین صرافی های متمرکز شوند، اما بهرحال خالی از ایراد نمی باشند. در ادامه به برخی مشکلات احتمالی این نوع صرافی ها که ممکن است حائز اهمیت باشد اشاره می کنیم.

مشکلات بالقوه صرافی غیرمتمرکز

صرافی های غیرمتمرکز امنیت بالاتری نسبت به هک شدن دارند. اما از طرف دیگر، خطری که متوجه شما و سرمایه تان خواهد بود این است که ممکن است در صورت گم کردن اطلاعات ورود به حسابتان، دسترسی به سرمایه تان را به طور کلی از دست بدهید چون از نظر سیستم شما یک هکر محسوب می شوید. دیگر مشکل این صرافی ها حجم پایین و نقدینگی کم می باشد. نقدینگی تعیین می کند که شما با چه سرعتی قادر به خرید یا فروش ارز خود خواهید بود. به علت اینکه در حال حاضر این صرافی ها از محبوبیت کمتری به نسبت صرافی های متمرکز برخوردار هستند، ممکن است در قیمت سفارش شما خریدار یا فروشنده ای پیدا نشود. این یک چرخه معیوب است به این معنی که نقدینگی یک صرافی خود عاملی برای جذب افراد و افزایش محبوبیت آن به شمار می رود و از آن طرف با محبوبیت کم نقدینگی نیز افزایش پیدا نمی کند و … . به همین علت است که هم چنان صرافی های متمرکز از محبوبیت بالاتری برخوردار هستند.

موضوع دیگر نیز این است هنوز این صرافی ها خدمات مربوط به جفت ارز فیات/رمز ارز را ارائه نمی دهند و شما قادر به تبدیل مستقیم دلار یا یورو به ارزهای دیجیتال نخواهید بود. همچنین کارمزد بالا و سرعت پایین یکی دیگر از مشکلات این صرافی ها میباشد. هر چیزی از کنسل کردن سفارش تا انتقال ارز مستلزم پرداخت کارمزد و انتظار برای تأیید بلاک (Block Confirmation ) حداقل برای چند دقیقه و گاهی ساعتها می باشد.

معایب و خطرات صرافی غیرمتمرکز

در ابتدا باید گفت که این صرافی‌ها از خدمات امانت‌داری استفاده نمی‌کنند و مالکیت دارایی‌ها بر عهده کاربر است. از همین رو هرگونه اشتباه در معاملات و انتقال ارزها، خطرات جبران‌ناپذیر و غیرقابل بازگشت را دارد.

از جمله دیگر معایبی که می‌توان برای صرافی‌های غیرمتمرکز نام برد، حجم پایین معاملات آنها نسبت به صرافی‌های متمرکز است. پایین‌بودن حجم معاملات در مقایسه با صرافی‌هایی مانند بایننس و گاهی اوقات افزایش هزینه‌ تمام‌شده، باعث شده است تا سرمایه‌گذاران کمتری با این صرافی‌ها کار کنند.

صرافی‌های غیرمتمرکز کاملاً متن‌باز و شفاف هستند، اما در مورد صرافی‌های جدید گاهی اوقات ممکن است کدهای صرافی دچار مشکل فنی یا امنیتی باشد. همچنین، اگرچه صرافی‌های غیرمتمرکز نباید به دارایی‌ها دسترسی داشته باشند، ممکن است در کد برخی از آنها راهی برای مسدودسازی ارزهای دیجیتال تعبیه شده باشد تا در صورت وجود موارد مشکوک به تخلف، بتوان جلوی برداشت پول را گرفت.

یکی از اساسی‌ترین مشکلات صرافی‌های غیرمتمرکز مسئله مقیاس‌پذیری (سرعت و کارمزد تراکنش‌های ) بلاک چین است. در بیشتر این صرافی‌ها کاربر مجبور است برای هر معامله روی شبکه‌ای مانند اتریوم تراکنش بزند که این خود مستلزم پرداخت کارمزد شبکه است. بنابراین، اگر شبکه شلوغ باشد حس خوبی از کار با صرافی غیرمتمرکز تجربه نخواهید کرد.

امکانات معاملاتی کم از دیگر معایب صرافی‌های غیرمتمرکز است. به‌علاوه، روند تطبیق معاملات هم نسبت به نمونه‌های متمرکز کندتر است و همین مسئله می‌تواند تجربه کاربری نه‌چندان مناسبی را برای کاربران به همراه داشته باشد.

 

برخی از معروفترین صرافی های غیرمتمرکز

1-آیدکس (IDEX )

یک صرافی غیرمتمرکز برای معامله توکن های بر بستر اتریوم می باشد. این صرافی از لحاظ رابط کاربری جزو کاربرپسند ترین صرافی های غیرمتمرکز می باشد که به راحتی به کیف پول دیجیتال یا والت ارزدیجیتال شما متصل می شود.

صرافی (IDEX ) که با نام  صرافی دارایی‌های غیرمتمرکز اتریوم  شناخته می‌شود، از جمله جدیدترین صرافی‌های غیرمتمرکز است که بعد از آغاز به کارش، توجهات بسیاری را به‌سمت خود جلب کرد.

این صرافی شباهت‌های بسیاری با صرافی اتردلتا (EtherDelta ) دارد و در واقع نوعی بستر همتا به‌ همتا برای تبادل توکن‌های شبکه ERC20 است. همچنین در این صرافی امکان سپرده‌گذاری ارزها نیز وجود دارد، قابلیتی که در کمتر صرافی غیرمتمرکزی نظیرش را دیده‌ایم.

امکانات و ساختار آی‌دی‌اکس شباهت‌های بسیاری به صرافی‌های متمرکز دارد.

2-ویو (Wave DEX )


این صرافی به شما امکان معامله ارزهای همچون بیتکوین، اتریوم و مونرو و چندین ارز دیگر به علاوه توکن اختصاصی این صرافی یعنی Waves را می دهد. همچنین از ارزهای فیاتی همچون دلار و یورو نیز پشتیبانی می کند.

2-استلار (Stellar DEX )

این صرافی برپایه بستر غیرمتمرکز شبکه استلار می باشد. گفتنی است که بلاکچین استلار از نسل سوم بلاکچین می باشد که جزء پیشروترین در این زمینه محسوب می شود. از ارزهای فیاتی مانند دلار، یوآن چین، ین ژاپن و نیز دلار هنگ کنگ پشتیبانی می کند. توکن اختصاصی استلار XLM می باشد.

3-بیسک (Bisq DEX )

این صرافی برپایه فراساختار همتا به همتا (Peer-to-peer infrastructure ) می باشد. میتوانید در این صرافی ارزهای فیات مانند دلار و یورو با ارزهایی مانند بیتکوین و طیف متنوعی از ارزها را معامله کنید.

صرافی بیسکیو

این صرافی های غیرمتمرکز خالص ترین شکل صرافی های غیرمتمرکز می باشند. آنها به صورت کامل بر زنجیر (on-chain ) می باشند یعنی تمام سفارش ها مستقیما با یکدیگر از طریق بلاکچین ارتباط دارند.

بیسکیو (Bisq ) یکی از صرافی‌های غیر متمرکز بیت کوین میباشد که امکان معاملات این ارز دیجیتال را با ارزهای رایج (فیات ) مهیا می‌کند. برای استفاده از این صرافی نیازی به احراز هویت و ارائه اطلاعات شخصی نیست. وجود یک نرم‌افزار متن‌باز برای رایانه‌های شخصی نیز یکی دیگر از مزیت‌های بیسکیو است.

استفاده از تور (Tor )، پردازش در رایانه کاربر و کیف پول‌های شخصی، باعث شده تا هیچ نقطه متمرکزی در عملیات‌ مرتبط با این صرافی وجود نداشته باشد. اما نکته منفی این صرافی سرعت پایینِ آن است که به‌واسطه اجرای سیاست‌های امنیتی و حفظ حریم شخصی ایجاد شده است.

طبق گزارش‌ها، حجم معاملات بیسکو برای ارز دیجیتال مونرو، ۱۱۹,۰۰۰ دلار در روز است. ۱۵,۰۰۰ دلار بیت کوین و کمتر از ۵,۰۰۰ اتر نیز در این صرافی به‌صورت روزانه بین کاربران معامله می‌شود.

علی‌رغم حجم معاملات بسیار کم و سرعت پایین، می‌توان گفت که بیسکیو یکی از غیرمتمرکزترین صرافی‌های ارز دیجیتال در دنیاست.

 

4-کایبرسواپ

کایبرسواپ (Kyberswap ) را می‌توان یکی از بهترین صرافی‌های غیر متمرکز نسل جدید در بستر‌های معاملات ارزهای دیجیتال دانست که به‌صورت غیرمتمرکز و همتابه‌همتا فعالیت می‌کند. این صرافی بر روی بلاک چین اتریوم اجرا شده و از جمله بستر‌هایی است که بر روی شبکه آزمایشی (تست‌نت ) راپستن (Ropsten ) نیز فعال بوده است.

در این صرافی از قراردادهای هوشمند یا همان اسمارت کانترکت به‌منظور انجام و تسهیل تبادلات استفاده می‌شود. نکته مثبت دیگری که در ارتباط با این صرافی غیرمتمرکز وجود دارد، استفاده از ذخایر پویا یا دینامیک است که به شبکه امکان می‌دهد تا با فراهم کردن نقدینگی کافی، خدماتش را ارزان‌تر در اختیار کاربران قرار دهد.

این پروژه در کشور سنگاپور توسعه یافته است و دارای یک ارز دیجیتال مخصوص با نام  KNC  است. صرافی کایبرسواپ در نسخه‌های مخصوص وب و نسخه موبایل در اختیار کاربران قرار دارد.

5-یونی‌سواپ

یونی‌سواپ (Uniswap )، برپایه بلاک چین اتریوم ساخته شده است و فقط با چند گام ساده می‌توانید با قراردادهای هوشمند، اتریوم و توکن‌های بر بستر شبکه ERC-20 خود را مبادله کنید.

مبلغ کارمزد در این صرافی ۰.۳ درصد است که به‌شکل اتریوم و توکن ERC-20 پرداخت خواهد شد.

6-وان‌اینچ (1inch.Exchange )

وان‌اینچ را می‌توان سرویسی متشکل از چندین صرافی غیرمتمرکز در نظر گرفت. در واقع وان‌اینچ چندین صرافی غیرمتمرکز را در قالب یک صرافی برای کاربران ارائه میدهد . امکان ثبت سفارشات محدود (Limit Order ) در این صرافی وجود دارد و تنوع توکن‌های موجود نیز قابل‌قبول است. زمانی که یک سفارش در بستر ثبت می‌کنید، سفارش شما در دفتر سفارشات چندین صرافی غیرمتمرکز قرار می‌گیرد.

ازآنجاکه وان‌اینچ یک بستر با چندین صرافی مختلف است، کارمزد معاملات بر اساس معیار صرافی‌های موردنظر محاسبه می‌شود و مقدار ثابتی ندارد.

7-بنکور

صرافی بنکور (Bancor ) از یک مدل منحصربه‌فرد در سازوکار خود استفاده می‌کند. در این صرافی، کاربران می‌توانند توکن‌های ERC-20 خود را در با توکن‌های اسمارت (Smart )، توکن اصلی شبکه بنکور، معامله کنند.

در طرف دیگر، دارندگان این توکن‌ها نیز می‌توانند اسمارت‌های خود را با دیگر توکن‌های مبتنی بر ERC-20 معامله کنند. از طریق قراردادهای هوشمند امکان تبادل هر گونه توکن ERC-20 در این بستر وجود دارد.

هدف اصلی صرافی بنکور، افزایش نقدینگیِ توکن‌هایی است که ارزش بازارشان چندان بزرگ نیست. شایان ذکر است که کارمزد بنکور به‌صورت کارمزد در شبکه اتریوم (GAS ) محاسبه می‌شود.

8-بالانسر (Balancer )

بالانسر خود را یک بستر مدیریت سبد سرمایه‌گذاریِ غیرامانت‌داری و ارائه‌دهنده نقدینگی معرفی می‌کند. با اتصال کیف پول خود به این صرافی شما می‌توانید اتریوم و طیف گسترده‌ای از توکن‌های مبتنی بر اتریوم را خرید و فروش کنید.

اواخر ماه مارس ۲۰۲۰ (فروردین ۹۹ )، شبکه اصلی بالانسر راه‌اندازی شد و حجم معاملات روزانه این صرافی در حال حاضر بیش از ۲۱ میلیون دلار عنوان شده است.

9-صرافی غیرمتمرکز بایننس

بایننس صرافی غیرمتمرکز خود را فوریه سال ۲۰۱۹ (دی ۹۷ ) راه‌اندازی کرد. کارمزدهای پایین این صرافی را می‌توان نقطه تمایز میان آن و دیگر رقبا دانست. رابط کاربری مناسب و امنیت بالا از دیگر ویژگی‌های این صرافی محبوب است.

باید توجه داشته باشید که بایننس به‌صورت رسمی اعلام کرده است که کاربران کشورهای تحریم‌شده از جمله ایران، نمی‌توانند به خدمات این صرافی دسترسی داشته باشند. بااین‌حال برخی از کاربران ایرانی گزارش کرده‌اند که با استفاده از تغییر آی‌پی خود موفق به انجام معاملات در این صرافی شده‌اند. کاربران آمریکایی هم امکان انجام معاملات در این صرافی را ندارند.

صرافی غیرمتمرکز بایننس برای معاملاتی که در این بستر انجام می‌شود کارمزد ناچیز ۰.۱ درصدی دریافت می‌کند.اما اگر این کارمزد با استفاده از ارز دیجیتال بایننس کوین پرداخت شود، شامل تخفیف میشود که این عدد ۰.۰۴ درصد است.

3-صرافی های هیبریدی (Hybrid Exchanges )

این نوع صرافی ها سعی بر این دارند که مزایای صرافی های متمرکز و غیرمتمرکز را یکجا داشته باشند. به طور مشخص آنها درصد فراهم کردن نقدینگی و کارایی صرافی های متمرکز به همراه امنیت و حریم خصوصی صرافی های غیرمتمرکز می باشند. می شود گفت در حقیقت آینده در دستان صرافی های هیبریدی می باشد.

این صرافی ها به دنبال ایجاد کردن سرویس های معاملات برای رمزارزها با سرعت، راحتی و نقدینگی بالا می باشند که کاربران و موسسات مالی در صرافی های سنتی به آن عادت داشته اند. یک صرافی هیبریدی عناصر متمرکزش را به یک شبکه ای از عناصر غیرمتمرکز متصل می کند. این دیدگاه به کاربران امکان دسترسی به بستر معاملاتی مانند CEX و نیز فعالیت معاملاتی همتا به همتا مانند DEX را می دهد. تأیید و ثبت تراکنش ها نیز بر بستر بلاکچین انجام می گیرد. به این صرافی ها گاهی نیمه غیرمتمرکز (Semi-decentralized ) نیز گفته می شود.

اولین صرافی ها از این نوع، Qurrex می باشد که در سال 2018 راه اندازی شد. از مدل های دیگر می توان به NEXT اشاره کرد.

صرافی های ترکیبی (نسل جدید صرافی ها)

راهنمای انتخاب یک صرافی

خب تا اینجا تا حدودی با انواع مختلف صرافی هایی که در دنیای ارزهای دیجیتال وجود دارند آشنا شدیم. حال سوالی که ممکن است پیش بیاید این است که بهترین صرافی که در حال حاضر وجود دارد کدام است؟ برای انتخاب چه معیارهایی باید درنظر گرفته شود؟ در زیر میخواهیم به برخی از این ابهامات پاسخ دهیم.

انتخاب صرافی مناسب

در ابتدا باید گفت که این سوالات جواب قطعی ندارند و نمی توان یک صرافی را به عنوان بهترین صرافی انتخاب کرد. هر کدام معایب و مزایای خودشان را دارند اما سعی می کنیم راهکارهایی ارائه کنیم که با معیارهایی بتوانید تا حدودی انتخاب مناسبی داشته باشید.

1-امنیت

در دنیای ارزهای دیجیتال امنیت یکی از مهمترین موضوعات می باشد. صرافی ها همواره در خطر هک شدن، کلاهبرداری، و طرح های پامپ و دامپ قرار دارند. طرح پامپ و دامپ زمانی است که کسی یا گروهی سرمایه گذاران را تشویق به خرید یک ارز می کند تا به طور مصنوعی ارزش آن بالا رود (تورم تعمدی ) (بخش پامپ ) و پس از آن تمام ارزهای در اختیار خود را در قیمت بالا به خریداران می فروشند (دامپ ). در نتیجه تعداد زیادی سرمایه گذار صاحب یک ارز با قیمتی بسیار بیشتر از ارزش واقعی آن شدند و عده ای نیز سود کلانی به جیب زدند. به همین علت قبل از سرمایه گذاری بر روی هر ارزی تحقیق در مورد آن بسیار لازم می باشد. می توان از سایت هایی مانند ردیت (Reddit ) و یا سازمان های خبری مانند فوربس (Forbes ) برای انتخاب یک بستر امن و قانونی استفاده کرد.

برخی ملاحظات امنیتی

1-احراز هویت دو عاملی (2FA ):

 یک روش برای تأیید هویت شما استفاده از ترکیب دو عامل مختلف می باشد مانند چیزی که صرافی می داند (پسورد شما ) و چیزی مانند یک عدد شش رقمی که به شماره موبایل یا آدرس ایمیل شما فرستاده می شود. این یکی از بهترین راه ها برای حفظ امنیت هر حسابی از جمله حساب صرافی شما می باشد. پشتیبانی کردن از این نوع احراز هویت بسیار حائز اهمیت می باشد.

2-ذخیره سازی سرد برای اکثریت سرمایه ها

اینکه صرافی بتواند دارایی های شما را به صورت آفلاین نگه داری کند تا از آسیب هک شدن آنلاین جلوگیری شود نیز نکته بسیار مهمی می باشد. فقط برخی صرافی ها مانند بیتمکس از این نوع ذخیره سازی استفاده می کنند.

3-تضمین سپرده:

صرافی باید ثابت کند که اندازه مقدار کل سرمایه ای که از کاربران در اختیار دارد با مقداری که در حساب های مشتریان موجود است مطابقت داشته باشد.

2-پشتیبانی ارزهای مختلف

اینکه صرافی موردنظر شما از ارزی که برای سرمایه گذاری انتخاب کرده اید پشتیبانی کند نیز موضوع مهم دیگری می باشد که باید به آن توجه داشت. هم چنین امکان خرید یا فروش مستقیم ارزهای دیجیتال با استفاده از ارزهای فیات مانند دلار یا یورو نیز اهمیت دارد.

3-نقدینگی (Liquidity )

بدون داشتن نقدینگی کافی، قیمت ها و سرعت تراکنش های شما ممکن است دستخوش تغییر شود. بعد از اینکه ارز موردنظر خود را انتخاب کردید، باید اطمینان حاصل کنید که صرافی موردنظر دارای نقدینگی و حجم معاملاتی بالا برای انجام سریع و آسان تراکنش می باشد. همچنین وجود نقدینگی بالا باعث می شود که قدرت دستکاری سرمایه داران بزرگ و یا نهنگ ها در این بازار کمتر شود و نوسانات قیمتی کمتری را شاهد باشیم. هر چه تعداد خریداران و فروشندگان و به عبارتی کاربران صرافی بیشتر باشد، نقدینگی بیشتر می باشد. بهترین راه برای اندازه گیری نقدینگی یک صرافی، دیدن حجم معاملاتی اخیر آن می باشد که این اطلاعات از سایت مرجعی مانند کوین مارکت کپ (Coinmarketcap ) قابل دسترسی و مشاهده می باشد.

4-میزان کارمزد

صرافی ها به عناوین مختلفی از کاربران کارمزد دریافت می کنند. گرفتن کارمزد یکی از اصلی ترین منابع درآمدی صرافی می باشد. رایج ترین روش برای دریافت کارمزد، گرفتن درصد کوچکی از میزان معامله می باشد. اکثر صرافی ها عددی کمتر از یک درصد میزان کل معامله را به عنوان کارمزد دریافت می کنند.

نکته: درست است که هر چقدر کارمزد کمتری پرداخت کنیم در ظاهر بهتر است، اما توجه داشته باشید که امنیت و نقدینگی در اولویت قرار دارد و نباید صرفا به میزان کارمزدی که پرداخت میکنید توجه کنید.

5-راحتی استفاده

این مورد برای افراد تازه وارد در ارزهای دیجیتال اهمیت بیشتری دارد. رابط کاربری آسان و نیز تجربه کاربری از مهمترین بخش های یک صرافی می باشد که تأثیر زیادی در جذب مشتری برای یک صرافی دارد. برخی صرافی ها برای استفاده افراد تازه کار مناسب نیستند و فقط برای معامله گران حرفه ای طراحی شده اند. همچنین داشتن یک اپلیکیشن با استفاده آسان نیز مزیت محسوب می شود.

6-محدودیت استفاده

خب این موردی است که برای ما ایرانیان بیشتر کاربرد دارد. اینکه آیا ما با توجه به تحریم های بین المللی قادر به استفاده از آن صرافی هستیم یا خیر؟ برخی صرافی ها مانند کوین بیس و بیترکس و اصولا هر صرافی که در آمریکا باشد برای ما غیرقابل استفاده و دسترس می باشند و به محض شناسایی اینکه از ایران هستیم حساب ما فریز خواهد شد و سرمایه از بین خواهد رفت. خوشبختانه برای صرافی بایننس این موضوع علیرغم اینکه ایران در لیست کشورهای تحریمی قرار دارد، اما با استفاده از نرم افزار عای تغییر آی پی ثابت می توان به راحتی از آن استفاده کرد و با فرض شناسایی آی پی ایران نیز حساب بلوکه نخواهد شد و هشداری مبنی بر خارج کردن سرمایه تان دریافت خواهید کرد.

7-امور مشتریان

اینکه در هنگام کار با صرافی اگر به مشکلی برخوردید، پشتیبانی باشد که بتواند به سوالات شما پاسخ دهد و شما راهنمایی کند نیز موضوع مهمی به شمار می رود.

8-آپشن های معامله

اینکه صرافی شما چه آپشن ها و مواردی برای معامله گری در اختیار شما قرار می دهد نکته ای است که برای کاربران حرفه ای مهم می باشد. آیا صرافی از معاملات با استفاده از اهرم دار پشتیبانی می کند؟ آیا معاملات قراردادهای آتی (futures ) وجود دارد؟ و سوالاتی از این قبیل.

9-محدودیت تراکنش

اکثر صرافی محدودیت های برداشت و واریز روزانه دارند. یعنی شما تا مقدار معینی در روز می توانید به حسابتان واریز یا از حساب برداشت کنید. البته اگر شما یک موسسه مالی با تراکنش های میلیون دلاری در روز باشید، این موضوع برای شما لحاظ نخواهد شد. اما بهرحال این موضوعی است که باید در انتخاب صرافی به آن دقت نمود، چون بسته به استراتژی معاملاتی شما می تواند درجه اهمیت آن متفاوت باشد.

نکته: به نظر من همانطور که مدیریت سرمایه مناسب و نگذاشتن تمام تخم مرغ ها در یک سبد در معاملات از اهمیت شایانی برخورداره، در استفاده از صرافی ها هم این نکته می تواند کمک کننده باشد. می توانید بخشی از سرمایه را در صرافی های مختلف پخش کرده تا ریسک استفاده از صرافی ها را کاهش دهید.

با توجه به کلیه موارد، تجربه این است که صرافی بایننس بهترین انتخاب برای ما ایرانیان می باشد و چندین سال است که کاربران بدون مشکل در این صرافی فعالیت دارند، اما باید بدانید که در حال حاضر فعالیت در این صرافی نیازمند وریفای حساب میباشد (این یک مشاوره مالی نیست و مسوولیت هرگونه افتتاح حساب و معامله و مشکلات احتمالی بر عهده خودتان می باشد ).

Mostafa70D

Web Designer & Developer & networking specialist

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا