آموزشیبورس

پیوت و تایم فریمها

پیوت ها یا چرخش ها

هر فردی که با تحلیل تکنیکال کار می کند برای شروع تحلیل باید یک سری نقاط رو به عنوان نقاط مهم شناسایی و بر اساس این نقاط روند ها را تشخیص و تحلیل را انجام دهد. در علم تکنیکال به این نقاط کلیدی پیوت می گوییم.

در نوسانات قیمت سهم هیچ گاه به نمودار به صورت یک ضرب یا صعود یا نزول نمی کند بلکه به صورت صعود و نزول کوچک عمل کرده و برآیند این ها رشد یا افت سهم را مشخص می کند.

هنگامی که در نمودار چرخش از صعود به نزول پیدا کند یک چرخش سقف اتفاق افتاده و هنگامی که از نزول به صعود چرخش پیدا کند یک پیوت کف ساخته می شود.

پیوت ها در تحلیل تکنیکال بر دو قسم است هستند. البته در آینده به صورت خیلی دقیق تر در مورد پیوت ها  صحبت خواهد شد. به طور مثال در مورد در چه زمانی صحبت خواهیم کرد ولی در اینجا به دو مبحث زیر صحبت خواهیم کرد.

فهرست

مینور(جزئی)

پیوت هایی هستند که برگشت قیمتی کمی نسبت به چرخش قبلی دارند و به آن نوسانات کوچک می گوییم. این چرخش ها مورد علاقه نوسان گیران می باشند. اصلاح های کوچکی که در آن ها  توقف کوتاه مدت روند اصلی اتفاق می افتد و از نگاه  تحلیل تکنیکال ارزش و اعتبار خاصی ندارد و ما نباید از  این نقاط  برای رسم خط روند یا الگو ها استفاده کنیم.

ماژور (عمقی)

چرخش های بزرگی هستند که در این نقاط جهت روند سهم عوض می شود.  روند های صعودی به نزولی تبدیل شده و یا بلعکس .  این نقاط مهم باید توسط تحلیل گر تکنیکال شناسایی شده و بر اساس این خطوط روند ها و الگو ها ترسم شوند. پس به عبارت ساده تر پیوت های مینور در تحلیل تکنیکال نوسانات جزئی و بی اعتباری هستند که در تعیین الگو های نموداری  به کار برده نمی شوند. همچنین در هنگام خرید و فروش سهام باید مراقب باشیم که در تله این نوسانات کوتاه گیر نکنیم چرا که این نقاط خلاف روند های اصلی هستند.  پیوت های ماژور نقاط با اهمیتی هستند که ما باید این نقاط را شناسایی کنیم چون در این نقاط روند ها تغییر جهت می دهند. هدف ما خرید و فروش در جهت نقاط ماژور بوده و رسم الگو و ابزار ها بر روی این نقاط مهم می باشند.

آشنایی با پیوت ماژور و مینور
پیوت ماژور و مینور

تایم فریم یا دوره زمانی

تایم فریم ها در در نمودار ها مشخص می کند که سهام در چه بازه زمانی مورد معامله قرار گرفته اند ودر بازارهای مالی پر کاربرد می باشند. خیلی از فعالان بازار سرمایه پیوسته در حال تغییر دوره زمانی نمودار خود هستند و هم‌ چنان در مورد فعالیت خود در بازار بورس تردید دارند. بسیاری از آن‌ها به هنگام بروز ضرر و زیان، مشکل اصلی را انتخاب نامناسب تایم‌ فریم می دانند.

بازه های زمانی  مختلفی در تحلیل تکنیکال وجود دارند. شما سعی کنید از تایم فریم هایی استفاده کنید که توسط تحلیلگران معتبر دنیا از آنها استفاده می شود و خودتان را درگیر تایم فریم های کم کاربرد نکنید.

به طور کلی توان گفت که قیمت و زمان دو بعد تشکیل‌ دهنده هر نمودار قیمتی می‌باشند. چهارچوب زمانی نمایش داده‌های قیمتی نمودار دارایی‌ های مختلف، تایم‌ فریم نامیده می‌شود. در واقع می‌توان گفت، به معنی نمایش قیمت بر اساس مقیاس زمانی مشخصی است. به طور مثال، هر کندل در نمودار یک‌ ساعته نشان‌ دهنده برآیند نوسانات قیمتی یک‌ ساعت گذشته بازار، به عنوان چهار مؤلفه قیمت باز شدن، بالاترین، کمترین و بسته شدن می‌باشد؛ که در  تحلیل تکنیکال به اختصار OHLC خوانده می‌شوند.

بزرگترین بازه زمانی در تکنیکال بازی زمانی ماهانه می باشد. در این تایم فریم عملا هر کندل به عنوان قیمتهای چهارگانه سهم دریک ماه نشان داده می شود.

انواع تایم فریم های در تحلیل تکنیکال

در بازار سرمایه، معمولاً جهت بررسی تغییرات قیمتی سهم در بازه‌ های کوتاه‌ مدت، میان‌ مدت و بلند مدت به ۳ تایم فریم متفاوت نیاز است. در حقیقت علت این تفاوت در انتخاب تایم فریم ها در این است که بازار سهام تغییرات قیمتی دارد که این تغییرات وابسته به متغیرهایی است که با تاخیر زمانی همراه می باشند.

در تعیین تایم فریم، تریدر ها و تحلیلگران بایستی بر اساس استراتژی و روشی که انتخاب کرده اند، تایم فریم های متفاوت خود را در نظر بگیرند.  بدین جهت پیشنهاد می شود که هر فرد، متناسب با استراتژی و شخصیت معاملاتی خود، تایم فریم مورد دلخواه خود را مشخص کند.

هرچه ما از تایم فریم‌ های کوتاه‌ مدت تری استفاده کنیم،  با جزئیاتی بیشتری می‌ توانیم روندهای حرکتی بازار را تشخیص دهیم و  امواج بازار سرمایه را با جزئیات بیشتری تحلیل خواهیم کرد.

در اینجا به توضیح سه تایم فریم اشاره شده می پردازیم:

تایم فریم کوتاه‌مدت

با استفاده از تایم فریم‌های کوتاه‌ مدت، می‌توان سیگنال‌ های بیشتری را پیدا کرد، ولی زمان کمتری برای تصمیم‌ گیری در اختیار تحلیلگران و معامله گران خواهد بود. لذا این تایم فریم‌ ها بیشتر مناسب معامله گرانی  است که در بازار سرمایه  نوسان گیری انجام می دهند.  از طرفی در تایم فریم‌های کوتاه‌ مدت، افراد باید به‌ صورت مستمر بازار را رصد کرده و نوسانات بزرگ و کوچک بازار یا سهم مدنظر خود را مورد بررسی قرار دهند. در نتیجه در این تایم فریم‌ ها با توجه به تعداد معاملات بیشتر باید به کارمزد ها ی کارگزاری نیز توجه داشت.

تایم فریم بلندمدت

در این محدوده زمانی، تحلیل گرها و معامله گران به رصد لحظه‌ای و روزانه بازار نیازی ندارند و با تحلیل  موارد بنیادی مربوط به بازار، می‌توانند اقدام به خرید سهم  مورد نظر خود کرده تا به سود مورد نظر خود برسند.

سه تایم فریم اصلی که در بازار سرمایه ایران مورد کاربرد می باشد عبارتند از: ماهانه، هفتگی و روزانه. البته تایم فریم همه سالانه هم  یکی از تایم فریم های مهم می باشد، ولی در بازار  بورس و اوراق بهادار تهران  به دلیل عمق کم بازار زیاد مورد کاربرد نمی باشد.

به این نکته توجه داشته باشید که  زمان انتخاب تایم فریم در تحلیل تکنیکال، زمان اختصاص‌ یافته به معاملات نیز بسیار با اهمیت می باشند. اگر فرد تریدر در بازار های مالی 24 ساعته هستید و مشغله کاری بسیاری دارید، بهتر است تا از تایم فریم‌ های یک الی چهار ساعته یا نهایتاً یک روزه استفاده کنید؛ ولی اگر زمان بیشتری برای تحلیل دارید، می‌توانید از تایم فریم‌های پانزده یا سی دقیقه‌ای استفاده کنید.سعی کنید از تایم فریم های کمتر از روزانه در بازار بورس ایران استفاده نکنید.

همیشه رفتار بازار را از کل به جزء تحلیل کنید برای این کار باید یک سهم را  ابتدا در تایم فریم ماهانه بررسی کنید. اگر در تایم فریم ماهانه، سهم صعودی بود یعنی  خرید این دارایی با ارزش می باشد و باید در تایم فریم های پایین تر موقعیت های مناسبی جهت ورود به سهم را پیدا کرد. اگر در تایم فریم ماهانه نمودار سهم نزولی بود این سهم نمی تواند سهم مناسب برای سرمایه گذاری برای میان مدت و یا حتی کوتاه مدت باشد .

پس از اینکه صعودی بودن یک سهم در تایم فریم ماهانه و هفتگی برای ما مشخص شد آنگاه باید در تایم فریم روزانه قیمت سهم را مورد بررسی قرار داده و نقطه ورود به سهم را مشخص کنیم.

جمع بندی

دراین مبحث به شرح مینور(جزئی) پرداخته شد وبیان شد که پیوت هایی هستند که برگشت قیمتی کمی نسبت به چرخش قبلی دارند و به آن نوسانات کوچک می گوییم. در ادامه ماژور (عمقی) توضیح داده شد که چرخش های بزرگی هستند که در این نقاط جهت روند سهم عوض می شود.  روند های صعودی به نزولی تبدیل شده و یا بلعکس . 

سپس به دو نوع تایم فریم کوتاه مدت و بلند مدت پرداخته شد و بیان شد در تعیین تایم فریم، تریدر ها و تحلیلگران بایستی بر اساس استراتژی و روشی که انتخاب کرده اند، تایم فریم های متفاوت خود را در نظر بگیرند.  بدین جهت پیشنهاد می شود که هر فرد، متناسب با استراتژی و شخصیت معاملاتی خود، تایم فریم مورد دلخواه خود را مشخص کند.

در پایان بیان شد سه تایم فریم اصلی که در بازار سرمایه ایران مورد کاربرد می باشد عبارتند از: ماهانه، هفتگی و روزانه. همیشه رفتار بازار را از کل به جزء تحلیل کنید. برای این کار باید یک سهم را  ابتدا در تایم فریم ماهانه بررسی کنید.اگر در تایم فریم ماهانه، سهم صعودی بود یعنی  خرید این دارایی با ارزش می باشد و باید در تایم فریم های پایین تر موقعیت های مناسبی جهت ورود به سهم را پیدا کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا