استخراج یا ماینینگ (Mining)
فهرست مطالب
استخراج یا ماینینگ (Mining)
نیاز به سرمایه اولیه : دارد – میزان ریسک : کم – میزان بازدهی : زیاد
همیشه زمانی که به کسب درآمد از ارزهای دیجیتال فکر می کنیم ماینینگ یکی از اولین گزینه هایی می باشد که به ذهن ما می رسد. ماینینگ یعنی حل کردن مسائل پیچیده ریاضی توسط کامپیوتر که از بهترین روش های کسب درآمد از ارزهای دیجیتال به حساب می آید. اما باید دقت کنید که برای ماینینگ نیاز به سخت افزار های مخصوص دارید. شما نمیتوانید با استفاده از گوشی یا لپتاپ مقدار استخراج قابل توجهی داشته باشید! در حقیقت اکثر افراد فکر میکنند قادرند با یک سیستم گیمینگ قدرتمند مقدار قابل توجهی ارزدیجیتال استخراج کنند. اما با پیشرفت علم و افزایش نرخ هشبرد ماینر های رقیب، شما در حقیقت هیچ شانسی برای کسب درآمد نخواهید داشت!
هر چقدر شما از قطعات و وسایل بروز تر استفاده کنید؛ درآمد بیشتری هم کسب خواهید کرد. پس اگر قصد ماینینگ دارید حتما به خرج خرید سخت افزار های امروزی (با این وضعیت دلار ) باشید تا ضرر نکنید.
سخت افزار های ماینینگ به دو دسته دست ساز و آماده تقسیم می شوند. برای کاهش هزینه می توانید از کارت گرافیک های دست دوم استفاده نمایید و با اتصال چند کارت گرافیک یک ریگ استخراج درست کنید. اما اگر بودجه کافی برای خرید دستگاه دارید، پیشنهاد می کنیم دستگاه ASIC بخرید تا بازدهی بالاتری کسب کنید. اما مهمترین بخش ماینینگ محاسبه سود و زیان شماست. شما باید دقیقا بدانید آیا ماینینگ ارزدیجیتال هنوز هم برای شما به صرفه است؟
ماینینگ یک هنر بزرگ است که نیاز به سرمایه اولیه بالایی دارد.
یک مورد دیگر در ارز های دیجیتال سخت تر شدن کلی سختی شبکه است. اگر در مورد سختی شبکه اطلاعات کافی دارید میدانید که سختی شبکه بیت کوین با گذشت زمان در حال افزایش است.
علاوه بر موارد فوق شما نیاز به سیستم خنک کننده و تقویت کننده برق دارید.بنابراین بودجه خود را به طور کلی برای این سه مورد تقسیم کنید:
- سخت افزار ماینینگ
- سیستم سرمایش قدرتمند
- برق مناسب
در خصوص برق اخیرا وزارت نیرو قیمت جدیدی را به منظور ماینینگ مشخص کرده که شما میتوانید با یک سرچ ساده آن را به دست آورید.
در دنیای ارزهای رمزنگاری شده بسیار میشنویم که استخراج یا ماینینگ ارز دیجیتال بسیار سودآور است. چگونه با استخراج ارز دیجیتال کسب درآمد کنیم. برخی از Mining با استفاده از موبایل، لپ تاپ و کامپیوتر خانگی و یا ماینینگ رایگان با استفاده از سایت استخراج ارز دیجیتال صحبت میکنند. اما استخراج یا ماینینگ ارز دیجیتال چیست؟ آیا انجام این فعالیت در ایران قانونی است؟ قیمت دستگاههای ماین ارز دیجیتال در ایران چگونه است؟ آیا همچنان این حوزه سودآور است؟
طی چندین دهه گذشته رمزارزها از محبوبیت زیادی برخوردار شدهاند و بسیاری نام بیت کوین ،اولین ارز دیجیتال را شنیدهاند و یا با آن آشنایی دارند. ماینینگ (Mining ) نیز یکی از کلماتی است که نام آن برای افراد زیادی آشناست، بسیاری از ما شنیدهایم که ماینینگ سودآور است اما ماینینگ چیست؟ احتمالا تا به حال شنیدهاید بسیاری می گویند ماینینگ ارزهای دیجیتال درآمد زیادی دارد و یا حتی برق زیادی مصرف میکنند و یا بسیار میشنویم که هر شخصی با یک دستگاه اسیک شروع به استخراج ارز دیجیتال کرده است و با استفاده از ریگهای ماینینگ در فضاهای عمومی گسترش یافتهاند.
شرح استخراج
استخراج یا ماینینگ ارز دیجیتال فرایند تولید کوین جدید است، در آن تمامی تراکنشهای رمز ارز تایید ، در دفتر کل ثبت و جوایزی به صورت کوین اهدا می شود. با انجام Mining کوینهای جدید تولید و به موجودی در گردش آن ارز رمزنگاری شده خاص اضافه میشود. استخراج ارزهای دیجیتال همچنین باعث میشود که آنها به عنوان شبکه غیرمتمرکز و بدون نیاز به نهاد مرکزی شخص ثالث کار کنند. یعنی رمز ارزها بدون نیاز به سیستم متمرکز یا واسطه هایی نظیر بانک مرکزی یا دولت ایجاد میشوند و این سازمانها هیچ دخالتی در فرایند ماینینگ یا تولید کوین ندارند. همچنین بخاطر وجود ماینرهای ارز دیجیتال است که شبکه بلاک چین به تولید بلاک خود ادامه میدهد و پایدار مانده است. الگوریتم PoW دارای فرایند استخراج است و ارزهای دیجیتالی که از این الگوریتم استفاده می کنند برای صدور کوین نیاز به استخراج دارند. بسته به شبکهای که مد نظر داریم، برخی از ارزهای دیجیتال را میتوان با تلفن همراه و لپ تاپ و کامپیوتر خانگی نیز استخراج کرد. ماینینگ برخی ارزهای دیجیتال با استفاده از کارت گرافیک امکانپذیر است، اما بعضی از ارزهای دیجیتال را تنها میتوان با استفاده از ASIC و دستگاههای مخصوص با قدرت پردازشی بالا استخراج کرد.
در ایران به دلیل هزینه پایین انرژی برق، این صنعت مورد توجه بسیاری قرار گرفته است. البته با قانونگذاری این حوزه در ایران استخراج های ارزهای دیجیتال آنچنان سودآور نیست، اما بسیاری از افراد به این حوزه علاقهمند هستند. پیش از پرداختن به این پرسش که ماینینگ چگونه کار میکند ، اجازه دهید پیشینه موضوع را بیان کنیم.
درباره ماینینگ
از آنجا که ارزهای رمزنگاری شده مانند بیت کوین ماهیت غیرمتمرکز دارند و هیچ سازمانی کنترل آن را بر عهده ندارد، بنابراین برای کار کردن شبکه و تامین امنیت آن نیاز است تا افرادی از سراسر دنیا این شبکه را زنده نگه دارند و سرویسها و خدماتی را در اختیار شبکه قرار دهند. به این سرویس و خدمات، استخراج یا ماینینگ ارز دیجیتال می گویند. افرادی که در این امر مشارکت میکنند را ماینر می نامند. ماینرها به دلیل خدماتی که در شبکه انجام میدهند قطعا بی نصیب نخواهند ماند و شبکه به پاس خدمات آنها پاداشهایی را در نظر گرفته است که در قالب ارزهای دیجیتال به آنها اهدا میکند. این پاداشها به نوعی باعث تولید و عرضه ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین، اتریوم و… میشود.
لغت ماینینگ یا Mining در ترجمه به معنی استخراج از معادن است، اما ارتباط آن با دنیای ارزهای رمزنگاری شده چیست و چرا از این کلمه استفاده میشود؟ همانطور که میدانید، استخراج در معادن کار دشواری است و به تخصص نیاز دارد و فردی که این کار را انجام میدهد ممکن است به پاس زحمتی که میکشد طلا یا سنگ قیمتی استخراج کند، در دنیای ارزهای رمزنگاری شده نیز افرادی که سرویس یا خدمتی به شبکه ارائه می دهند به پاس خدمات خود پاداش دریافت کنند. این پاداش در قالب ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین است و میتوان گفت ارزهای دیجیتال از این طریق تولید میشوند. به دلیل شباهت این فعالیت با معنای واقعی کلمه ماینینگ، استخراج ارزهای رمزنگاری شده، ماینینگ نام گذاری شده است.
نحوه کار ماینینگ
هنگامی که فردی در یک شبکه بلاک چین تراکنشی انجام میدهد، آن تراکنش وارد شبکه میشود و برای آنکه تراکنش تایید شود و در بلاک شبکه بلاکچین جای گیرد مراحل زیادی باید سپری شود. ماینر که یک نوع نود در شبکه است تراکنشهایی که به شبکه ارسال میشوند را جمع آوری میکند و سعی در سازماندهی و تایید آنها دارد. نود ماینر در واقع مسئول آن است که تراکنشها را دریافت و تایید کند و پس از تایید، آنها را به حافظه بلاکچین اضافه کند و در نهایت آن تراکنشها را به بلاکی که در حال حاضر چندین تراکنش در آن جای دارد اضافه کند. ماینر تا جایی تراکنشها را اضافه میکند که ظرفیت بلاک پر شده و بلاک به بلاک چین اضافه شود و سپس به سراغ بلاک بعدی میرود. این روند تا پر شدن بلاک های بعدی به همین روش ادامه دارد.
ماینر چه کسی است؟
به افرادی که فرآیند ماینینگ ارز دیجیتال را انجام میدهند، ماینر یا Miner میگویند. اما هدف ماینر چیست؟ ماینرها در واقع نودهایی هستند که هدفشان اثبات تراکنش برای خلق یک بلاک می باشد این ماینرها میتوانند نود کامل و یا نود سبک باشند. ماینر از سخت افزارهایی مانند سی پی یو، کارت گرافیک یا دستگاه ASIC بهره می برد تا یک مساله رمزنگاری را حل کند و تایید کند آیا تراکنش معتبر است یا خیر. اولین فردی که این وظیفه را تکمیل کند، نتایج را به شبکه گزارش میدهد و بنابراین میتواند توسط نودهای کامل تایید شود؛ زمانی که همه فعالان شبکه راهکار حل تراکنش را تایید کنند اجماع صورت میگیرد، سپس فرد مذکور این حق را خواهد داشت که یک بلاک به بلاک چین موجود اضافه کند و جایزه خود را دریافت کند. این جایزه به صورت کوین اصلی آن شبکه خواهد بود.
انواع کوین به لحاظ استخراج
بیت کوین، اتریوم، بیت کوین کش، لایت کوین، مونرو، دش، اتریوم کلاسیک، زد کش، داج کوین و ریون کوین برخی از نمونه های محبوب کوین های قابل استخراج می باشند و ریپل، EOS، استلار، تزوس، NEO، NEM، آنتولوژی، ویچین، ویوز، QTUM، LISK و NANO برخی از نمونه های محبوب کوین های غیر قابل استخراج هستند. آن ها در واقع توکن نیستند، بلکه کوین هایی هستند که قابل استخراج نمی باشند. اما واقعاً کوین قابل استخراج و غیرقابل استخراج در رمزارز به چه معناست؟
تمام رمزارزها در یکی از این دو دسته قرار می گیرند: قابل استخراج یا غیر قابل استخراج. این مفاهیم به حوزه کاری هر بستر و اینکه سازنده کوین چه برنامه ای برای تولید کوین خود دارد، بستگی دارند.
کوین های قابل استخراج
همانطور که عنوان این نوع از رمزارزها نشان می دهد، کوینهای قابل استخراج کوین هایی می باشند که از طریق فرآیندی موسوم به ماینینگ، ایجاد می شوند. این کوین ها ایجاد شده و به ماینرها به عنوان پاداش ایجاد بلاک در بلاک چین اعطاء می شوند.
کوین های غیر قابل استخراج
همانطور که عنوان این بخش نشان می دهد، این دسته از رمزارزها کوین هایی هستند که قابل استخراج نیستند. در این نوع از رمزارزها کاربران قادر نیستند با استفاده از توان رایانه های خود کوین های جدیدی را استخراج یا ایجاد کنند. بنابراین کوین غیر قابل استخراج در واقع تنها به عنوان یک ارز دیجیتال در حال گردش می باشد و کاربران فقط قادرند با خرید از صرافی یا از طریق سایر کانال های خرید موجود، این کوین ها را به دست آورند. در این نوع رمزارز، کوین ها یا اصلاً قابل ایجاد نیستند و یا بدون استفاده از هرگونه تجهیزات ماینینگ ایجاد می شوند. بنابراین شاید بپرسید، پس کوین های جدید از کجا می آیند؟
شیوه تولید رمزارزهای غیر قابل استخراج
به طور کلی دو نوع کوین غیر قابل استخراج وجود دارد.
کوین هایی که به طور کامل در دسترس عموم قرار گرفته و عرضه آنها دیگر نمی تواند افزایش پیدا کند.
کوین هایی که مقدار آن ها قابل افزایش است، ولی نه از طریق استخراج بلکه از طریق راه هایی مثل سهام کیف پول[1] یا ولت استیکینگ که در ادامه به بررسی این موارد میپردازیم.
[1] wallet staking
کوین هایی که عرضه آنها به حداکثر رسیده است و دیگر ایجاد نمی شوند
این موارد کوین هایی می باشند که یک توسعه دهنده قبل از آغاز پروژه، همه کوین ها را استخراج می کند و سپس آن ها را برای عموم کاربران توزیع می کند. کلیه کوین ها از پیش استخراج شده اند.
کوین های غیر قابل استخراج که هنوز تعداد کل آنها به طور کامل منتشر نشده است
این موارد کوین هایی می باشند که از مدلی مثل مدل اثبات سهام[1] استفاده می کنند که در آن کوین های جدید فقط با استفاده از سهام کیف پول یا مسترنودها تولید می گردند. در مدل اثبات سهام هیچ رایانه ای با قدرت پردازش بالا درکار نیست. درعوض، کاربران ملزم به خرید و نگه داشتن کوین ها در کیف پول خود می باشند.
در چنین مدلی ماینرها تراکنش را تائید نمی کنند. درعوض، کاربرانی که کوین ها را در کیف پول خود نگهداری می کنند، درگیر روند تأیید تراکنش ها می باشند. هرچه تعداد کوین بیشتری داشته باشید و مدت بیشتری آنها را در کیف پول خود نگه داری کنید، احتمال اینکه بتوانید یک بلوک از تراکنش ها را تائید کنید بیشتر خواهید بود. برای تأیید موفقیت آمیز تراکنش ها، کاربران پاداش خود را در قالب کوین های تازه تولیدشده، دریافت می کنند.
توجه داشته باشید که همه کوین های غیر قابل استخراج از شرایط اثبات سهام استفاده نمی کنند و همه این کوین ها به سهامداران پاداش نمی دهند. کوین هایی مانند نبلیو موجودند که حداکثر میزان عرضه در حال حاضر آنها به اتمام رسیده ، بنابراین شرکت کنندگان در آن فقط حق الزحمه ایجاد یک تراکنش را به عنوان پاداش خود دریافت می نمایند.
مقایسه بین رمزارزهای قابل استخراج و غیرقابل استخراج
از آنجا که ایده اصلی بیشتر رمزارزها عدم تمرکز می باشد، هر تراکنشی که در شبکه اتفاق می افتد نیاز به تأیید اعتبار توسط یک شخص دارد. به این اعتبار سنجی احتیاج است تا اطمینان حاصل گردد که یک کوین در حال دو بار خرج شدن نیست. وقتی صحبت از اعتبارسنجی تراکنش ها یا کنترل تولید بلوک می شود، چه در کوینهای قابل استخراج و چه در کوین های غیر قابل استخراج، یک شباهت وجود دارد و آن این است: آن ها به اجماع یا توافق تمام کاربران شبکه می رسند. فقط روش این تأیید و توافق بین آنها متفاوت خواهد بود و در کوینهای قابل استخراج از الگوریتم اثبات کار استفاده می کند، درحالیکه در کوین های غیر قابل استخراج بیشتر از الگوریتم اثبات سهام استفاده می شود.
Proof of Stake
اما همانطور که گفتیم همه کوین های غیر قابل استخراج از مدل اثبات سهام استفاده نمی کنند. در رمزارزها، الگوریتمهای زیادی برای اجماع میان کاربران شبکه موجود است. هر الگوریتم ، تراکنش ها و بلوک ها را به روشی متفاوت تأیید می کند. دو مورد از محبوب ترین الگوریتم ها، اثبات کار و اثبات سهام می باشد. بسیاری از کوین های غیر قابل استخراج نیز وجود دارند که از الگوریتمهای تأیید یا اجماع دیگری استفاده می کنند مانند: اثبات سهام محول (DPoS )، تحمل خطای بیزانس (BFT )، نمودارهای غیرمدور جهت دار (DAGs ) و غیره.
مزایا و معایب کوین های قابل استخراج و غیرقابل استخراج
کوینهای قابل استخراج و غ یرقابل استخراج مزایا و معایب خاص خود را دارند که در ادامه بررسی خواهیم کرد.
کوین های قابل استخراج
مزایا: کوینهای قابل استخراج امن تر شناخته می شوند و با فرض اینکه کوین از ساختار پاداش ایجاد بلوک مناسبی برخوردار می باشد و از قبل نیز استخراج نشده است، روش بهتری برای توزیع کوین فراهم میشود.
معایب: بزرگ ترین نقص رمزارزهای قابل استخراج این است که امنیت شبکه آنها، بسیار هزینهبر می باشد. این ویژگی انرژی زیادی مصرف می کند و به تجهیزات تخصصی زیادی برای استخراج نیاز دارد.
کوین های غیر قابل استخراج
مزایا: کوین های غیر قابل استخراج از نظر مصرف انرژی کارآمدتر می باشند زیرا برای تأمین امنیت شبکه نیاز به مصرف انرژی بالایی ندارند. همچنین هزینه های بسیار کمتری برای اعتبارسنجی تراکنش ها در مقایسه با کوینهای قابل استخراج دارند.
معایب: بسیاری از کوین های غیر قابل استخراج در اصل از قبل به طور کامل استخراج شده اند. یعنی دارای توزیع محدود اولیه هستند که باعث می گردد یک کوین دارای حالت متمرکز شود که با اصل غیرمتمرکز بودن شبکههای رمزارز در تضاد است.
سخن پایانی
بسیاری از افراد از رمزارزهای قابل استخراج استفاده نمی کنند، زیرا این کار مصرف انرژی زیادی نیاز دارد. از طرف دیگر، افراد بسیار دیگری از این رمزارزها برای اطمینان از توزیع یکنواخت کوین ها در شبکه بلاک چین استفاده می کنند تا شبکه غیر متمرکز باقی بماند.
کوین های غیرقابل استخراج دارای پتانسیل بالا نیز موجودند. هر کدام از آنها به روش خاص خود منحصر به فرد هستند و به آنچه باید توجه داشته باشید این است که استخراج تنها یک نوع ازروش های توزیع است. کوین های دیگری نیز وجود دارند که از روش های دیگری برای تأمین امنیت شبکه و توزیع استفاده می نمایند.
همه این موارد به اهداف رمزارز موردنظر شما بستگی دارد و مشارکت در هر یک از این رمزارزها به تصمیم شخصی خود شما بستگی خواهد داشت. به خاطر داشته باشید که نباید ارزش کوین را بر اساس این که جزو کوینهای قابل استخراج است یا نه ارزیابی کنید. در حقیقت قیمت یک کوین تا حد زیادی به عرضه و تقاضا وابسته است. با توجه به این شرایط هم کوینهای قابل استخراج و هم کوین های غیر قابل استخراج در آینده وجود خواهند داشت. ولی به خاطر داشته باشید که فقط کوین هایی رونق خواهند داشت که دارای کاربرد بالایی باشند و از نظر مردم با ارزش محسوب شوند.
اسیک ماینر
استخراج و ماینینگ ارزهای دیجیتال یکی از راههای کسب درآمد در بازار می باشند. در عین حال این حوزه به قدری گسترش یافته که سرمایهگذاری در آن به سادگی گذشته نمی باشد. اگر به این حوزه علاقه مندید باید بدانید که اسیک ماینر چیست و انواع ماینرها را بشناسید. احتمالا مطالب زیادی در مورد ASIC به چشمتان خورده که ممکن است دقیقا با تعریف آن آشنا نباشید. در این مقاله میخواهیم به زبان ساده مفاهیم اسیک ماینر یا اتریوم و بیت کوین را معرفی کنیم.
“این روزها ماینینگ تبدیل به کار سختی شده” ، “ماینری که دوستم استفاده میکنه قدرت پردازش خیلی بالایی داره” ، “من یه ماینر خریدم ولی خیلی زود خراب شد” ، “میخوام Miner رو به یه استخر وصل کنم”. اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی باشید که با دنیای ارزهای رمزنگاری شده سر و کار دارند، حتما جملاتی مانند عبارات بالا زیاد به چشمتان میخورد. حرف چگونگی ماینینگ و انتخاب ماینر مناسب این روزها حسابی بر سر زبانها افتاده است. ولی ماینر دقیقا چه چیزی است و چطور منجر به استخراج ارزهای دیجیتال می گردد؟ اسیک ماینر چیست و آیا بدون آنها میتوانیم بیت کوین و یا اتریوم را استخراج کنیم؟
مفهوم اسیک ماینر
اسیک یا Application Specific Integrated Circuits یا به اختصار ASIC در واقع مدارهای مجتمع با کاربرد خاص می باشند. هر کدام از دستگاه های اسیک قابلیت حل کردن الگوریتم خاصی را دارند و به منظور استخراج یک رمز ارز خاص مورد استفاده قرار میگیرند. یک مدار مجتمع با کاربری مشخص به زبان ساده دستگاهی است که تنها برای هدف استخراج ارزهای دیجیتال طراحی شده است و انواع مختلفی دارد. این محاسبهگر کوچک، شامل سری تراشههایی است که یک سیستم واحد را تشکیل میدهند. به طور کلی هر ماینر برای استخراج یک رمز ارز خاص یا یک سری ارزهای دیجیتال از پیش تعیین شده، طراحی شده است. بنابراین یک اسیک ماینر بیت کوین، فقط قادر به استخراج بیت کوین می باشد. همچنین یک اسیک ماینر اتریوم تنها قادر به استخراج اتریوم است. اسیک ماینر انواع مختلفی را داراست. برای اینکه بدانیم یک اسیک ماینر چیست و چطور کار میکند بهتر است به روزهای ابتدایی ورود ماینر برگردیم.
تعریف ماینر به زبان ساده
بهوجودآورنده بیت کوین در نظر داشت بیت کوین با استفاده از CPUهای معمولی روی لپتاپها و کامپیوترهای شخصی استخراج گردد. در روزهای اولیه پیدایش بیت کوین، ماینرها با استفاده از کامپیوترهای شخصی به کسب درآمد از استخراج میپرداختند. این فرآیند کار راحتی بود؛ چون ارزش بیت کوینهای استخراج شده نه تنها کفاف هزینه برق و استهلاک کامپیوتر آنها را میداد، بلکه در آخر سود چشمگیری هم برایشان به همراه داشت. با گذر زمان و همراه با پیچیدهتر شدن بلاک چینها، کامپیوترهای خانگی دیگر همانند گذشته از پس این فرآیند بر نیامدند و به عبارتی دخل و خرج فرآیند استخراج یا ماینینگ ارز دیجیتال با اختلاف شدیدی مواجه شد. در اواسط سال ۲۰۱۳، سختافزارهای خانگی در فرآیند استخراج در تنگنا قرار گرفتند و به دستگاههای ماینر اجازه پیشی گرفتن دادند.
هر روز تراکنشهای بیشتر و بیشتری به وجود میآمدند و منابع محاسباتی مورد نیاز برای ایمنسازی و تائید این تراکنشها به طور نمایی در حال افزایش بودند. سازمانهای استخراج برای کاهش هزینهها دست به هر کاری در دفاتر کل زدند؛ از نقل مکان به نزدیکی منابع برق ارزان قیمت حوالی سدها تا سرمایهگذاری در انبارهایی پر از اسیک ماینر. تحقیقات گستردهتر در حوزه علوم کامپیوتر و مهندسی کامپیوتر باعث شدند تا پیشرفتهایی در بهرهوری الگوریتم، بهرهوری نرمافزار و بهرهوری سختافزار بوجود آید. اگر سرعت پیشرفت قابل دسترس در سختافزار و نرمافزار نتواند از سرعت محاسباتی پیچیده بلاک چین پیشی بگیرد، استراتژیهای کاهش هزینه و حداکثرسازی منفعت باید خودی نشان بدهند. تفاوتی نمیکند که ساتوشی ناکاموتو در تصور اولیهاش از بلاک چین این مسئله را پیشبینی کرده بود یا نه، ولی استخراج ارزهای دیجیتال در مسیر توسعه با موانع عظیمی مواجه شده است.
با توجه به الگوریتم گواه اثبات کار، قدرت پردازشی (CPU ) رایانه ها صرف محاسبات پیچیده می شود و هر ماینری که بتواند این محاسبات پیچیده را زودتر انجام دهد، پاداش دریافت میکند. با گذشت زمان تعداد ماینرهای شبکه و رقابت بین آن ها بیشتر شد و به همین علت، سود ماینینگ روز به روز کمتر شد. هر ماینر میبایست تمامی احتمالات موجود برای انجام محاسبات را تنهایی انجام میداد و بعضا هیچ پاداشی هم دریافت نمیکردند.
برای پیشگیری از این اتفاق، اقداماتی صورت گرفت. اولین اقدامی که انجام شد، این بود که استخرهایی به وجود آمد و از طریق آن ماینرها توانستند قدرت پردازشی خود را با بقیه به اشتراک گذاشته و با کارایی بیشتری فرآیند ماینینگ را انجام دهند. با وجود استخرهای ماینینگ، ورودیهای تکراری برای محاسبات لازم شبکه استفاده نمیشد. با تقسیم کاری که در استخرها صورت میگرفت، محاسبات لازم شبکه سریعتر انجام میشد و جواب سریعتر به دست میآمد ولی پاداش دریافتی بین تمامی ماینرها به نسبت قدرت پردازشی که در اختیار استخر قرار میدادند، توزیع میشد.
یکی از عوامل دیگری که باعث میشد، سود حاصل از ماینینگ کاهش پیدا بکند، هزینه برق بود که باعث شد استخراج توجیه اقتصادی نداشته باشد. همچنین مورد دیگر، قیمت دستگاههای ماینر بود که به سرمایه اولیه بسیار بالایی برای شروع کار احتیاج داشت. برای جلوگیری از این اتفاق، ماینرها به سمت استفاده از کارت های گرافیک و بعد از آن FPGA ها رفتند. داستان به همین جا ختم نشد و ماینرها به دنبال سود بیشتری بودند. بعد از این اتفاق چیپست هایی طراحی شد که به صورت تخصصی با الگوریتم SHA-256 بیت کوین کار می کردند و سرعت بیشتری نسبت به CPU و کارت گرافیک(GPU ) و همچنین FPGA ها داشتند. به این چیپستها، اسیک (ASIC ) می گویند.
مسائل مربوط به اسیک ماینرها
موانع ورود به عرصه ماینینگ و استفاده از اسیک ماینر برای اتریوم و بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال در حال افزایش است. اما این موانع حوزه استخراج و اسیک ماینر چیست؟ یکی از اهداف ارزهای رمزنگاری شده، تمرکز زدایی است. این حوزه آمده تا حوزه مالی را غیرمتمرکز کند. جانب انصاف را باید رعایت کرد، بیت کوین در سالهای اولیه واقعا به چنین هدفی دست یافته بود. اما آیا اکنون با وجود اسیک استخراج بیت کوین و اتریوم و استخرهای استخراج، باز هم حوزه ماینینگ غیرمتمرکز است؟ در حالی که هدف بلاک چین غیرمتمرکز سازی شبکه و پردازش در برقراری یک سیستم همتا به همتا است، استخراج مبتنی بر گواه اثبات کار (POW ) و اسیک ماینرها به طور فزایندهای به یک مسئله متمرکز تبدیل شده وبه عبارت دیگر، تنها اشخاص و شرکتهایی با سرمایه کلان این توانایی را دارند وارد عرصه استخراج و ماینینگ ارزهای دیجیتال شوند و همچنان سود کنند.
در حالی که کاربران بلاک چینهای مبتنی بر گواه اثبات کار هنوز میتوانند قدردان امنیت و گمنامی استفاده از این شبکهها باشند، دانستن این مسئله ناراحتکننده است که بزرگترین بخش برق اداره کننده این شبکه و همچنین مجموعه توکنها و کوینهای جدید هر دو به سمت گروه خاصی از مردم میروند که سازمانها و شرکتهای مرکزی نامیده می شود.
اسیک ماینر اتریوم
با توجه به قدرت پردازشی بیشتر دستگاه های اسیک، این دستگاه توانست خیلی زود طرفداران خود را پیدا کند ولی در دنیای غیر متمرکز ارزهای دیجیتالی حضور اسیکها مخالفان زیادی هم دارد. یکی از مخالفان اصلی اسیک، سازندگان ارز دیجیتال اتر و شبکه اتریوم هستند و برای جلوگیری از حضور اسیک ها در فرایند ماینینگ ارز دیجیتالی اتر اقداماتی انجام داده اند. در حال حاضر الگوریتم هایی هم وجود دارند که اسیک ها توانایی کار کردن با آن ها را ندارند. اما ارز دیجیتال مقاوم در برابر اسیک ماینر چیست و آیا این اتفاق موفقیت آمیز بود؟
قدرت پردازشی بیشتر اسیک ها و همچنین مصرف برق کمتر آن ها، باعث شده است که استخراج ارزهای دیجیتالی به صورت اقتصادی امکان پذیر باشد ولی باید در نظر گرفت که نگهداری این دستگاه ها و هزینههایی که برای تعمیرات آن باید پرداخت کنید، بسیار زیاد است. نکته دیگری که باید در مورد اسیک ها در نظر داشت، این است که در مدت زمان کوتاهی دستگاه اسیک قویتری به بازار ارائه می شود. چرا که سازندگان آن به دنبال سود بیشتر از فروش دستگاه های خود می باشند و ورود دستگاه های با قدرت پردازشی بیشتر باعث می گردد که دستگاه های قدیمی، کارایی خودشان را از دست بدهند.
خوشبختانه، سازندگان آلتکوینهای جدید به هنگام طراحی زیر ساخت شبکه بلاکچین خود، این نگرانیها را در نظر گرفتهاند. برخی توسعهدهندگان بلاک چین برای بازداشتن تجهیزات اسیک از الگوریتمهای جایگزین استخراج استفاده میکنند. در واقع اکوسیستمهای بلاک چین به دلیل استفاده از طرحهای گواه جایگزین، مثل گواه اثبات سهام (POS ) در حال کسب محبوبیت بیشتری هستند. از این رو شبکهای مانند اتریوم، با تبدیل شدن به شبکهای با الگوریتم گواه اثبات سهام، مسائل و مشکلات موجود در زمینه اسیک ماینر و استخراج اتریوم را برطرف خواهد کرد. در واقع دیگر در شبکه اتریوم با این چنین مواردی رو به رو نخواهیم بود. در حال حاضر، در دورانی به سر میبریم که جوامع بلاک چین با هدف یافتن تاثیرگذارترین و قابل دسترسترین طرحهای اجماع و غیر متمرکزترین شبکهها، در حال آزمودن هستند. تاثیری که سرمایهگذاری ماینر اسیک روی اکوسیستمهای ارزهای دیجیتال داشت، تکنولوژی بلاک چین را وارد مسیر تازه ای کرد و قطعا مباحث لازم برای تجدید نظر بر الگوریتمهای بلاک چین، استخراج و طرحهای ایجاد بلاک را آغاز کرد.
ماینینگ در الگوریتم اجماع اثبات کار
در الگوریتم اجماع گواه اثبات کار برای استخراج به قدرت محاسباتی زیادی نیاز است. گواه اثبات کار یا PoW الگوریتم اجماع بلاک چین بیت کوین می باشد و موجب غیرمتمرکز بودن هر چه بیشتر شبکه میشود. گواه اثبات کار یک نوع الگوریتم اجماع است که در اصل برای تایید و اعتبار بخشی به تراکنشها و افزودن بلاکهای جدید به شبکه بلاک چین مورد استفاده قرار میگیرد. در واقع به دلیل وجود این الگوریتم در بلاک چین، ماینرها با یکدیگر رقابت دارند تا تراکنشها را حل نمایند و به بلاک بیافزایند.
برای تایید تراکنش در ماینینگ به سخت افزارهای قدرتمند مانند کارت های گرافیک و CPUها با توان پردازشی بالا و دستگاههای ASIC نیاز است، که در عین اینکه سرعت بالایی دارند، انرژی بسیار زیادی را مصرف میکنند. همین امر باعث شد تا استخراج سخت افزاری از طریق کارتهای گرافیک و CPUها کم کم منسوخ شده و به جای آن ASIC ارائه شود که مصرف انرژی بسیار کمتری دارد. امروزه در خصوص بیت کوین و البته بسیاری دیگر از ارزهای دیجیتال، استخراج با استفاده از کامپیوتر یا لپ تاپ، تلفن همراه و یا استفاده از سایت استخراج ارز دیجیتال، امری بیهوده می باشد و هیچ سودآوری به همراه نخواهد داشت.
از این رو دستگاههای ماینینگ جای آنها را گرفتهاند. با این حال اسیکها نیز ایرادات خود را دارند و استهلاک و هزینه برق بالایی دارند. مسئله دیگر قیمت دستگاه استخراج ارز دیجیتال است. عموما این دستگاهها قیمت بالایی دارند. این موارد باعث شده تا فعالیت انفرادی در این صنعت کمتر از قبل، سودآوری داشته باشد و بحث استخرهای ماینینگ و استخرهای استخراج وارد حوزه ارزهای دیجیتال شد. به دلیل بالا رفتن سختی شبکه بیت کوین، فعالیت به صورت گروهی شانس موفقیت بالاتری در مقایسه با فعالیت انفرادی ماینرها دارد.
فرایند استخراج بیت کوین
کار ماینر بیت کوین بدین گونه است که در ابتدا تراکنشهای موجود را هش میکند. ماینر قبل از شروع هش، خود نیز تراکنشی با نام کوینبیس (Coinbase ) به راس تراکنشها می افزاید. کوینبیس در واقع تراکنشی می باشد که در آن آدرس ماینر وجود دارد و اگر ماینر بتواند آن تراکنش را حل نماید و به بلاک اضافه کند، جایزه استخراج ارز دیجیتال به کوینبیس ارسال می گردد. کوینبیس تراکنشی است که در آن کوینهای جدید ایجاد میشوند و معمولا اولین تراکنش بلاک جدید است.
پس از این مرحله، ماینر شروع به هش تراکنش میکند و با هش هر تراکنش، هش ها به صورت جفت در میآیند. هشهایی که به صورت جفت در آمدهاند، مجددا با یکدیگر هش میشوند تا یک هش کلی به دست بیاید و به بالاترین بخش یعنی درخت مرکل یا هش ریشه برسد. به این هش ها، هش ریشه یا ریشه مرکل نیز گفته می شود.
هش ریشه سپس با هش بلاک قبلی و نانس یا همان اعداد تصادفی همراه می گردد و در هدر بلاک قرار میگیرد. توجه به این نکته ضرورت دارد که هش بلاکها نیز هش میشوند و یک خروجی تولید میکنند. این خروجی به عنوان تعیین کننده بلاک به کار میرود. در این بخش میزان عدد خروجی یا همان تعیین کننده بلاک باید از مقدار مشخصی که توسط پروتکل تعیین شده است کمتر باشد به اصطلاح میگویند هش هدر بلاک باید با تعداد مشخصی صفر آغاز گردد. این مقدار مورد نظر که پس از این مرحله تعیین میشود را سختی هش مینامند. کار سختی هش این است که اطمینان حاصل کند تا بلاکهای جدید ایجاد میشوند و بلاکها به میزان توان هشینگ شبکه هستند.
ماینرها از طریق بازخوانی نانس، بارها و بارها هدر را هش میکنند تا اینکه یک ماینر در شبکه بالاخره هش معتبر تولید کند. پس از یافتن هش معتبر، نود مورد نظر بلاک را به شبکه ارسال خواهد کرد. سپس دیگر نودها، معتبر بودن هش یا بلاک را بررسی میکنند و در صورتی که نودها به اجماع رسیدند و اعتبار آن را تایید نمودند، بلاک را به بلاک چین اضافه خواهند کرد و به سراغ بلاک بعدی خواهند رفت تا آن را استخراج کنند. این فرآیند برای هر بلاک تکرار میشود. استخراج یا ماینینگ ارز دیجیتال به این صورت انجام میشود.
در واقع فرایند ماینینگ بدین صورت است. اما برای اینکه بتوان به شبکه بلاک چین متصل شد، باید دستگاه اسیک یا ریگهای ماینینگ داشت. باید توجه داشت ماینرهایی که درصد کمی از توان ماینینگ را در اختیار دارند، شانس بسیار کمی برای یافتن بلاک بعدی دارند.
استخرهای استخراج
استخرهای ماینینگ به معنای به اشتراک گذاری منابع توسط ماینرهایی است که توان پردازشی خود در شبکه را به اشتراک میگذارند تا جایزه دریافت شده به طور مساوی بین اعضای استخر تقسیم شود. سهم این تقسیم بندی بر اساس مقدار توان محاسباتی می باشد که هر ماینر برای یافتن بلاک در اختیار استخر قرار می دهد. یعنی به همان میزان که توان محاسباتی خود را در اختیار استخر قرار دهید به همان میزان درصد نیز جایزه ماینینگ دریافت خواهید کرد.
محدودیتهای ماینینگ
درست است که ماینینگ سودآور است، اما ممکن است در مراحلی استخراج دیگر سودآور نباشد. به هنگام استخراج رمزارزها هزینهها، حرف اول را میزنند. برای آنکه بخواهید اولین نفری باشید که هش را حدس میزنید، باید هش ریت زیادی در اختیارداشته باشید. هرچه سیستم شما قویتر باشد، هشهای بیشتری را قادر خواهید بود، بررسی کنید. هرکس که اولین حدس درست را بزند و بتواند تراکنش را حل کند برنده خواهد بود. هر کس که بتواند سرعت حدس زدن خود را بیشتر کند، شانس برنده شدن بیشتری خواهد داشت.
پس از قانونگذاری حوزه استخراج ارز دیجیتال، برای اینکه به استخراج رمزارز بپردازید باید از وزارت صمت جواز این کار را دریافت نمایید. با مشخص کردن تعرفه برق برای استخراج ارز دیجیتال در ایران، این صنعت به میزان قبل برای ماینرها سودآورد نیست به خصوص که در فصل های پر مصرف سال هزینه ۲ برابر میشود.
در عمل، این موضوع بدان معناست که ماینرها با یکدیگر رقابت میکنند تا هشهای بیشتری را محاسبه کنند و امیدوارند که اولین نفری باشند که به هش صحیح و ارز دیجیتال خود دست مییابند. هر چند سختی محاسبه هشها نیز به تدریج افزایش مییابد و استخراج هر بلاک جدید کوین سخت تر میشود. از نظر تئوری، این امر نرخ ایجاد شدن بلاکهای جدید را ثابت نگه می دارد. بسیاری از ارزهای دیجیتال، سقف مشخصی،چ
برای تعداد واحدهایی دارند که میتوان تولید نمود. برای مثال، فقط ۲۱ میلیون بیت کوین وجود دارد. پس از استخراج تمامی بیت کوینها، استخراج بلاک جدید دیگر بیت کوینی تولید نخواهد کرد. بلکه ماینرها از کارمزد شبکه پاداش دریافت خواهند نمود.
با چه دستگاهی استخراج کنیم؟
اگرچه قبلا میتوانستید با استفاده از رایانه معمولی و رایانه های خانگی و حتی با تلفن همراه و سایت استخراج ارز دیجیتال به استخراج آن بپردازید، حالا این روش دیگر امکانپذیر نمی باشد. با افزایش تعداد افرادی که به ماینینگ میپردازند، کیفیت و کمیت سختافزاری که برای استخراج مناسب نیاز دارید نیز افزوده می شود. این موضوع را اینطور میتوان مشاهده کرد که کامپیوترهایی با پردازنده یا کارت گرافیک قدرتمند جای خود را به چندین کارت گرافیک دادهاند که همزمان با هم کار میکنند و یا حتی چیپهای تخصصی که به صورت ویژه برای استخراج ارز دیجیتال ساخته و پرداخته شدهاند. دیگر دوران استخراج رایگان ارز دیجیتال به اتمام رسیده و دیگر این حوزه نیاز به سرمایه اولیه دارد. قیمت دستگاه ماینینگ و درنظر گرفتن قیمت برق مصرفی و مکان مناسب برای ماینرها، از جمله فاکتورهایی است که باید مدنظر قرار گیرد.
بدین منظور شما باید توان محاسباتی بالایی را داشته باشید که نیازمند دستگاهی با قدرت بالا و نیروی برق است؛ پس باید دستگاههای پرقدرتی تهیه نمایید تا شانس بیشتر داشته باشید. مسئله بحثبرانگیز دیگر آن است، از آنجایی که ماینینگ به طور ۲۴ ساعته و در هر روز هفته انجام می گیرد، این امر پس از مدتی موجب استهلاک اسیک یا ریگ ماینینگ میشود. تمامی این موارد باعث هزینههای بیشتر میگیرد.
اگر تصمیم دارید وارد حوزه استخراج رمزارزها شوید، پیشنهاد میکنیم در آغاز با استفاده از ماشین حساب ماینینگ، سودآوری این کار را با در نظر گرفتن امکانات و تجهیزات خود بررسی کنید:
ریگ ماینینگ
ممکن است عبارت ریگ ماینینگ زیاد به گوشتان خورده باشد و یا از دوستان خود در جوامع کریپتویی پیشنهاداتی اینچنینی شنیده باشید:
- ریگ ماینینگ بخر
- الان پول توی ماینینگ و استخراجه
- یه ریگ ماینینگ بخر نونت تو روغنه، بشین خونه پول پارو کن
و جملات این چنینی، که حتما شما را ترغیب کرده که این سوال را از خودتان بپرسید که ریگ ماینینگ چیست؟ آیا آنطور که میگویند درآمد خواهد داشت؟ چطور باید ریگ ماینینگ تهیه کنم؟ در اینجا ابتدا ریگ ماینینگ را تعریف و سپس ویژگیهای آن و بعضی از انواع آن را مورد بررسی قرار میدهیم.
شرح ریگ ماینینگ
این کلمه در اصل Mining Rig است که یکی از تجهیزات استخراج یا ماینینگ ارزهای دیجیتال می باشد. ریگ ماینینگ به مجموعهای از سخت افزارهای قدرتمند گفته می شود، که جهت استخراج ارزهای دیجیتالی به کار میروند و شامل Cpu و Gpuهای قدرتمند می باشند. چرا میگوییم ارزهای دیجیتالی؟! زیرا صرف نظر از نوع ارز، میتواند هر نوع رمز ارزی را در برگیرد.
ریگ ماینینگ GPU یک محاسبهکننده مخصوص است که چند کارت گرافیک در کنار یکدیگر، میتوانند محاسبات مخصوص برای استخراج رمز ارزها را انجام دهند. ریگ ماینینگ GPU، بسیار شبیه به یک رایانه معمولی است؛ تقریبا همان قطعات سخت افزاری را دارد و حتی همان سیستم عامل را بکار می گیرد.
بیشتر Mining Rigهای کارت گرافیک، معمولا از چندین GPU تشکیل شدهاند و در داخل کیسهای مخصوصی قرار دارند که آنها را خنک میکند. همچنین این ریگها بیش از یک PSU (پاور ) دارند؛ چرا که برق مصرفی ریگها اکثرا بیش از ۱۰۰۰ وات می باشد (باز هم بستگی به تعداد و نوع کارت گرافیک دارد ).
اما برای استخراج ارزهای دیجیتالی و تهیه ریگ ماینینگ باید یک سری فاکتورها را در نظر بگیرید؛ زیرا در صورت نداشتن هر یک از فاکتورها، بهتر است سمت استخراج و ریگ ماینینگ نروید!
ماینینگ و محبوبیت کارتهای گرافیک
ماینینگ یا استخراج ارزهای دیجیتالی به قدری محبوب شده است که بازار کارتهای گرافیک تب و تاب خاصی پیدا کرده؛ به طوری که شرکتهایی که در حوزه تولید این قطعات فعالیت داشتند، بر آن شدند تا نیاز ماینرها را نیز در نظر بگیرند و مادربوردهایی را مخصوص فرآیند استخراج روانه بازار نمایند، که برخی از آنها تا ۲۰ کارت گرافیک را نیز پشتیبانی میکند.
اما شاید این سوال در ذهنتان بوجود آید که چرا کارت گرافیک و قدرت پردازشی؟ برای استخراج ارزهای دیجیتال به توان پردازشی زیادی نیاز است و برای تامین این توان پردازشی، میتوان از GPUها استفاده نمود. وظیفه کارتهای گرافیکی در حالت عادی، ایجاد تصاویر گرافیکی سه بعدی در بازیهای کامپیوتری می باشد، که صرفا یک سری کارهای تکراری را انجام میدهد؛ از این رو گزینه مناسبی برای انجام محاسبات مربوط به ماین یا استخراج ارزهای دیجیتالی می باشد.
پیشتر GPUها برای گیمرها طراحی و ساخته میشدند؛ اما امروزه بازار هدف شرکتهای سازنده کارتهای گرافیک، تنها گیمرها نیستند بلکه ماینرها نیز قسمت بزرگی از بازار هدف این شرکتها را تشکیل میدهند. گیمرها نیز توانایی این را دارند با استفاده از کارت گرافیک خود عملیات استخراج ارزهای دیجیتالی را انجام دهند؛ اما میبایست به این نکته توجه کنند که درآمد حاصل از آن مقدار قابل توجهی نمی باشد و شاید به صرفه نباشد!
ریگ به اینترنت و از طریق اینترنت به بلاک چین متصل است. شبکه به طور خودکار عمل کرده و تراکنشها را با استفاده از قدرت GPUها اجرا میکند. برای راه اندازی یک ریگ استخراج، به موارد زیر نیاز خواهید داشت:
- یک مادربرد که قابلیت اتصال کانکتورها برای GPUها را داشته باشد.
- یک هارد درایو با ۱۰۰ تا ۲۵۰ گیگابایت ظرفیت، برای کیف پول شما؛ مثلا کیف پول اتر حدود ۲۵ گیگ فضا اشغال میکند و کیف پول بیت کوین، به حدود ۵۰ گیگابایت فضا نیازمند است.
- دستگاه تولید برق؛ یک ریگ با ۴ کارت گرافیک، نیاز به بیش از یک پاور دارد. معمولا ماینرها تعدادی پاور ۷۵۰ واتی را به یکدیگر متصل میکنند.
- یک آداپتور برق برای کارتهای گرافیک. GPUها با استفاده از کارتهای اتصالی به نام Riser، به مادربورد متصلاند. انواع و مدلهای گوناگونی از Riserها موجود است، اما PCI-E 1x ورژن ۰۰۶ از همه محبوبتر است.
- یک سوییچ برق
- سیستم خنک کننده؛ توصیه میشود که از چند کولر برای جریان هوای بهتر استفاده نمایید.
بنابراین اگر قصد دارید بهطور جدی به ماینینگ یا استخراج ارزهای دیجیتالی بپردازید، باید قبل از هر چیز یک سری فاکتورهای اساسی را در نظر بگیرید.
فاکتورهای اصلی برای ورود به دنیای ماینینگ و استخراج
فاکتورهای اصلی برای استخراج ارزهای دیجیتالی را میتوان به ۴ بخش کلی تقسیم نمود:
- هش ریت (توان پردازشی )
- تولید گرما و صدای زیاد
- هزینه برق مصرفی
- هزینه اولیه برای خرید تجهیزات
هش ریت (توان پردازشی )
هش ریت همان قدرت سخت افزاری می باشد که صرف پردازش اطلاعات میشود. هر تجهیزاتی هش ریت مختص به خود را داراست و این اطلاعات بر روی آن سخت افزار مشخص شده اند. لازم به ذکر است اگر تعداد زیادی از این تجهیزات را در کنار هم قرار دهید، هش ریت یا قدرت سخت افزاری شما برای استخراج افزایش پیدا خواهد کرد. بنابراین این فاکتور را به عنوان عاملی مهم در استخراج ارزهای دیجیتالی در نظر بگیرید. به عبارت دیگر، هر چه هش ریت دستگاههای شما بیشتر باشد، سود بیشتری دریافت خواهید کرد.
هرچه تعداد ماینرها بیشتر شود، سختی محاسبات کریپتو نیز بیشتر میشود. هش ریت رمز ارزها با یکدیگر متفاوت است و میزان سرعت حل کردن معادله رمزنگاری شده متفاوت است. مقدار سود برای ماینر، وابسته به قدرت هش او در شبکه است. نرخ هش، یک مقیاس برای قدرت سخت افزار ماینر می باشد و به ازای هر ثانیه محاسبه میگردد. این بدین معناست که دستگاه شما، در ثانیه چند بار ورودیهای اتفاقی را ارسال میکند تا پاسخ صحیح را پیدا کند.
هش ریت شبکهها، مدام افزایش مییابد؛ بنابراین اگر نرخ هش ریت ماینینگ شما ثابت باقی بماند، قدرت شما در شبکه کاهش یافته و در نتیجه، سود شما نیز کاهش مییابد. پس با افزایش هش ریت شبکه، شما نیز باید تجهیزات خود را به روز رسانی کنید و تعداد آنها را افزایش دهید.
تولید گرما و صدای زیاد
به طور کلی اگر از رایانه خود زیاد کار بکشید یا ساعتها با آن یک بازی سنگین را انجام دهید، کارت گرافیک و سیستمتان داغ میکند. حال در نظر بگیرید که مجموعهای از کارتهای گرافیکی، به طور مداوم و با بیشترین توان در حال کار کردن هستند؛ بنابراین طبیعی است که گرمای بیشتری بوجود آید.
علاوه بر گرما، فنهای GPUها صدایی را بوجود می آورند که در صورت افزایش تعداد کارتهای گرافیک، متعاقبا این صدا افزوده خواهد شد؛ بهطوری که ممکن است اذیتکننده باشد. اما راه چاره چیست؟ برای گرما میتوانید از دستگاههای تهویه استفاده نمایید. اما به هر حال تهیه این دستگاهها هزینه دارد و مصرف برق نیز افزوده خواهد شد. برای کاهش صدای ریگ ماینینگ نیز میتوانید از تکنولوژیهای جدیدی استفاده نمایید که باعث کاهش صدا میشوند؛ به طور مثال بعضی از ریگها را با روغنهای مخصوص عایق میکنند تا صدای آنها کمتر شود که برای آنها نیز باید هزینههای جداگانه بپردازید.
هزینه برق مصرفی
همانطور که پیشتر گفته شد، ریگ ماینینگ متشکل از سختافزارهای قدرتمندی است که جهت پردازش اطلاعات استفاده میشود. در حالت عادی تجهیزات الکترونیکی و رایانه ای مصرف برق بالایی دارند؛ اکنون در نظر بگیرید یک ریگ ماینینگ با مشخصاتی که بیان شد، با حداکثر توان در حال کار باشد! قاعدتا هزینه برق شما مقدار قابل توجهی افزایش مییابد. بنابراین بسیاری از افراد برای استفاده از ریگ ماینینگ و استخراج ارزهای دیجیتالی از مناطقی که برق ارزانتری دارد استفاده می نمایند.
با این که ریگ ماینینگ برق به مراتب کمتری نسبت به ایسیک مصرف میکند، میتوان در منزل نیز آن را راه اندازی کرد. اما در کل باید هزینه برق در ایران را نیز مد نظر قرار داد. برق مصرفی کارتهای گرافیک، با یکدیگر متفاوت است. بنابراین باید آن را نیز محاسبه و بسنجید که آیا راه اندازی ریگ با کارت گرافیکهای مد نظرتان مقرون به صرفه می باشد یا خیر. برای محاسبه هزینههای راهاندازی ریگ استخراج، میتوانید از این ماشین حساب استفاده نمایید. این ماشین حساب برای کوینهای بیت کوین، اتر، اتریوم کلاسیک، مونرو، زی کش، دش و لایت کوین قابلاستفاده می باشد.
هزینه اولیه برای راه اندازی ریگ استخراج
نکته قابل توجه دیگر هزینه مربوط به تهیه این سخت افزارهاست که درباره آن صحبت شد. جدای از هزینه برق و خرید تجهیزات برای کاهش صدا و خنک شدن ریگ ماینینگ، هزینه خرید و راهاندازی آن را نیز باید در نظر بگیرید که به نسبت ،هزینه قابلتوجهی می باشد . حال، با افزایش قیمت دلار در ایران، کارتهای گرافیک به نسبت قدرت پردازشی آنها قیمت زیادی دارند. با داغ شدن صنعت ماینینگ و افزایش تقاضا برای GPUها، قیمت این تجهیزات در دنیا افزایش پیدا کرد. اکنون تهیه تعداد زیادی از این کارتهای گرافیکی به افزایش هزینه ثابت شما منجر خواهد شد. بنابراین برای این که وارد صنعت ماینینگ شوید، میبایست ROI یا بازگشت سرمایه خود را محاسبه کنید تا ببینید برایتان این کار به صرفه هست یا خیر.
نرخ بازگشت سرمایه (ROI ) چیست و چطور محاسبه میشود؟
نرخ بازگشت سرمایه (ROI ) یا بازده هزینه، نسبت بین درآمد خالص و سرمایهگذاری می باشد. ROI بالا به معنی سود مطلوب سرمایهگذاری در مقابل هزینه آن می باشد. به عنوان یک معیار عملکرد، نرخ بازگشت سرمایه برای ارزیابی کارایی یک سرمایهگذاری یا مقایسه کارایی چندین سرمایهگذاری مختلف استفاده میگردد.
ROI سعی میکند به طور مستقیم میزان بازده یک سرمایه گذاری خاص را نسبت به هزینه سرمایهگذاری اندازهگیری نماید. از ROI میتوان برای مقایسه و رتبه بندی سرمایهگذاری در پروژهها یا داراییهای مختلف استفاده نمود.
در ادامه چگونگی محاسبه نرخ بازگشت سرمایه را برای شما بازگو خواهیم کرد، با محدودیتهای آن آشنا خواهیم شد و همچنین به بررسی آن در بازار کریپتو خواهیم پرداخت. پس در ادامه با ما همراه باشید.
انتخاب ماینر اسیک (ASIC )
یکی از عوامل تاثیر گذار بر میزان درآمد استخراج ارزهای دیجیتال، دستگاه ماینری است که برای این کار انتخاب میگردد. ارزهای دیجیتال با استفاده از توان محاسباتی پردازندههایی مانند: CPU، کارت گرافیک (GPU )، مدارهای مجتمع قابل برنامهریزی (FPGA ) و مدارهای مجتمع با کاربری مشخص یا همان اسیک (ASIC ) ها، استخراج یا ماین میگردند. البته امروزه اکثر ارزهای دیجیتال قابل استخراج، به دلیل ظرفیت پردازش و کارآیی بالاتر دستگاههای ASIC، تنها با این نوع دستگاهها قابل استخراج می باشند و استفاده از سایر موارد برای استخراج این نوع ارزهای دیجیتال، سودی به همراه نخواهد داشت. البته بعضی ارزهای دیجیتال مانند مونرو (Monero ) دارای الگوریتمهای ضد اسیک می باشند و کماکان با GPU قابل استخراج می باشند. اما به دلیل کاربرد بیشتر دستگاههای اسیک در فرآیند استخراج، قصد داریم شما را با عواملی که برای انتخاب یک دستگاه اسیک خوب، باید مدنظر قرار بگیرند، آشنا کنیم.
1-انتخاب الگوریتم
هر دستگاه اسیک (ASIC ) همانطور که از نام آن مشخص است، برای انجام یک الگوریتم خاص طراحی شده است و کاربرد دیگری ندارد. هر یک از ارزهای دیجیتال قابل استخراج، یک الگوریتم مخصوص به خود را دارند به طور مثال الگوریتم ماینینگ بیت کوین SHA 256 است و الگوریتم استخراج اتریوم Ethash است. در واقع دستگاهی که برای انجام یک الگوریتم طراحی شده است، توانایی انجام الگوریتمهای دیگر را نخواهد داشت، مثلا یک دستگاه اسیکی که برای الگوریتم SHA 256 طراحی شده است (مانند AntMiner S9 ) ، فقط میتوانند برای استخراج ارزهای دیجیتالی که از این الگوریتم استفاده نمایند (مانند بیت کوین، بیت کوین کش، بیت کوین SV ) به کار رود و توانایی استخراج ارزهای دیجیتالی که دارای الگوریتمی غیر از SHA 256 هستند را ندارد. پس در گام اول شما با انتخاب الگوریتم ماینینگ مد نظرتان، در واقع مشخص میکنید که دستگاه شما قادر به استخراج چه ارزهایی خواهد بود.
میزان سوددهی استخراج هر کدام از کوینها با توجه به قیمت و میزان سختی شبکه آن کوین متغییر است. یکی از ابزارهای مناسب برای بررسی سوددهترین کوینها بر اساس الگوریتمشان سایت Whattomine می باشد. در این سایت ابتدا از بالای صحفحه باید نوع دستگاه را انتخاب نمایید (ASIC یا GPU ) و بعد با فعال نمودن هر الگوریتم و وارد کردن پارامترهای مربوط به آن، ببنید کدام کوینهای دارای آن الگوریتم، برای استخراج ، سود بیشتری به همراه خواهند داشت.
نکته دیگری که برای انتخاب الگوریتم و کوین برای استخراج باید مد نظر قرار دهید این است که کوین در آینده قصد مهاجرت از فرآیند اجماع اثبات کار (POW ) به سایر الگوریتمهای اجماع مانند POS را نداشته باشد (مانند اتفاقی که در مورد اتریوم قرار است بیفتد ). مورد بعدی هم این است که برخی کوینها بعد از مدتی تصمیم به استفاده از الگوریتمهای ضد اسیک مانند آنچه در مورد Monero وجود دارد، میگیرند که این مورد هم میتواند منجر به غیر قابل استفاده شدن دستگاه اسیک شما برای استخراج آن کوین گردد.
2-محاسبه میزان سوددهی دستگاههای اسیک
بعد از انتخاب الگوریتم و کوین هایی که از طریق آن میتوانید ماین کنید، قدم بعدی که شاید بتوان گفت مهمترین عامل تصمیمگیری در خصوص انتخاب دستگاه ماینر می باشد، محاسبه میزان سوددهی دستگاه هایی است که برای آن الگوریتم طراحی شدهاند. عواملی که در این بین نقش دارند عبارتند از هش ریت یا توان محاسباتی دستگاه (واحد آن بر اساس الگوریتم متغییر است ) و میزان مصرف برق دستگاه (بر حسب وات ). طبیعی است که هرچه توان محاسباتی دستگاه بیشتر باشد و مصرف برق آن کمتر ، سوددهی دستگاه بیشتر خواهد شد. اما ازطرف دیگر، معمولا دستگاههایی که راندمان بالاتری را دارا می باشند، به دلیل تکنولوژی جدیدتر، قیمت بیشتری هم دارند.
بهترین کار برای انتخاب دستگاهی با بیشترین میزان سوددهی، محاسبه و مقایسهی مدت زمان بازگشت سرمایه اولیه هر کدام از اسیکهامی باشد. برای انجام این کار ابتدا باید از یک ماشین حساب ماینینگ مانند آنچه در سایتهای Cryptocompare و یا Whattomine ، برای محاسبه میزان سوددهی هر دستگاه استفاده نمایید. پس از آن با توجه به میزان درآمد روزانه دستگاه و پولی که برای خرید آن دستگاه باید پرداخت نمایید، میتوانید مدت زمان بازگشت سرمایه (ROI ) را محاسبه نمایید. به این ترتیب، به زبان ساده، شما محاسبه کردهاید که هر دستگاه ASIC چند روزه پول خود را باز می گرداند. ROI عامل اصلی تصمیم گیری در انتخاب دستگاه ماینر است.
3-میزان مصرف برق
عامل مهم بعدی این است که انشعاب برق شما توانایی پشتیبانی از چه میزان جریانی را دارا می باشد. و با آن میزان آمپر، برق حداکثر چه تعداد دستگاه را میتوان تامین نمود. با تقسیم نمودن وات مصرفی دستگاه بر ولتاژ برق، میزان آمپر هر دستگاه محاسبه می گردد. به این ترتیب میتوانید مشاهده کنید که برق شما حداکثر چه تعداد از یک نوع دستگاه را قادر است پشتیبانی کند. شما میتوانید به جای چند دستگاه پر مصرف که ROI کمتری دارند، از تعداد بیشتری دستگاه کم مصرفتر که کمی ROI بالاتری دارند، استفاده نمایید.
4-راندمان دستگاه
همانطور که گفته شد با پیشرفت تکنولوژی ساخت ریزپردازندههای به کار فته در دستگاههای ASIC، راندمان خروجی آنها نیز افزایش مییابد. به طور مثال هرچه سایز این ریز پردازندهها کوچکتر باشد، میزان برق مصرفی برای تولید توان محاسباتی کاهش خواهد یافت و سرعت پردازش یا هشریت آن افزایش مییابد. اسیکهای نسل جدید دارای ریزپردازندههایی با سایز ۷ نانومتر می باشند که قادر به تولید هش ریت بالا و مصرف برق پایین تر نسبت به نسل های قبلی هستند. راندمان دستگاه هم رابطه مستقیم با میزان درآمد ناشی از استخراج با آن دستگاه دارد. ولی دستگاههای جدیدتر که فناوری جدیدتری دارند، معمولا گرانتر می باشند و به هزینه اولیه بیشتری نیازمندند. ولی باید در نظر داشت که با گران شدن تعرفه برق، قطعا دستگاههای با راندمان پایین (مانند دستگاه Whatsminer M3 ) دیگر سودآور نخواهند بود.
5-برند دستگاه
تقریبا تمام دستگاههای اسیک موجود در ایران از برندهای چینی می باشند. ولی در این بین بعضی از کارخانههای سازنده قدمت بیشتری دارند و ماینرها معتقدند که محصولات آنها کیفیت و عمر مفید بیشتری را دارا می باشند. از شناخته شدهترین برندهایی که در این حوزه فعال هستند میتوان به نامهایی مانند Canaan، Ebang، Bitmain و … اشاره نمود.
6-آکبند بودن دستگاه
بسیاری از دستگاههایی که در بازار ایران موجود هستند دستگاههای کارکرده یا استوکی می باشند که قبلا در کشورهایی مانند چین، از آنها استفاده شده است و پس از کاهش میزان سوددهی آنها در این کشورها، به ایران وارد شدهاند. دلیل آن هم این است که این دستگاهها به دلیل قیمت برق پایین در کشورمان، علیرغم سایر کشورها، کماکان سودده بودهاند. حتی متاسفانه، بعضا این دستگاهها به عنوان دستگاه نو هم فروخته میشوند. دستگاههای ماینر با توجه به آنکه ۲۴ ساعته در حال فعالیت می باشندو گرمای زیادی هم تولید میکنند، استهلاک بالایی دارند و عمر مفید آنها شاید از ۲ تا ۳ سال تجاوز نکند. بنابراین ترجیح بر استفاده از دستگاههای آکبند می باشد. هر چند که روشی تضمینی برای تشخیص نو بودن دستگاهها وجود ندارد، اما پیشنهاد میگردد که پیش از خرید، هشبوردهای دستگاه را بررسی نمایید و ترجیحا مدلهای جدیدتر که احتمال کارکرده بودن آنها کمتر می باشد، را انتخاب نمایید.
7-سلامت دستگاه اسیک
همانطور که بیان شد این دستگاهها معمولا استهلاک و عمر مفید کوتاهی دارند. همچنین در بعضی موارد دستگاهها در هنگام انتقال دچار ضربه و آسیبدیدگی میشوند. برای اطمینان از سالم بودن دستگاه که شامل فنها، برد اصلی، هشبردها، چیپها، منبع تغذیه و کابلها میباشد، حتما قبل از خرید تکتک این موارد را چک نمایید و از سالم بودن آن ها اطمینان حاصل کنید.
8-میزان گرما و صدای تولیدی اسیک
تمام دستگاههای اسیک گرما و صدای بسیار زیادی تولید میکنند، اما میزان این گرما و صدای تولیدی در هرکدام از آنها متفاوت می باشد. به خصوص در مورد گرما، هر چه میزان حرارت تولیدی اسیک کمتر باشد، به خصوص در فارمها، هزینههای مربوط به تهویه و خنکسازی دستگاهها کاهش مییابد.
9-قیمت و موجود بودن در بازار
و اما آخرین نکتهای که در خصوص انتخاب یک دستگاه ASIC باید مدنظر داشته باشید، موجود بودن آن دستگاه در بازار ایران می باشد. بسیاری از دستگاهها به دلیل آنکه کمتر مورد توجه ماینرهای ایرانی هستند، وارد نمیشوند و یا به دلیل محدود بودن تعداد آنها قیمتهایی، بسیار بالاتر از قیمتهای جهانی را دارا هستند.
نرخ بازگشت سرمایه
نرخ بازگشت سرمایه (ROI ) معیار عملکردی است که برای ارزیابی کارایی یا سودآوری یا مقایسه کارایی تعدادی از سرمایه گذاریهای مختلف استفاده می گردد. به عبارت سادهتر، آنچه را که به دست میآورید در مقایسه با آنچه سرمایهگذاری کردهاید، اندازه گیری می نماید.
هر زمان که پول یا وقت خود را برای تجارتی سرمایه گذاری میکنید، باید نتیجه و روش اندازه گیری آن را داشته باشید تا اطمینان حاصل نمایید که کار شما دارای سود است یا خیر. محاسبه بازده سرمایه گذاری راهی می باشد برای سنجش درستی کار شما. در واقع روشی برای پرسیدن این سوال از خودتان است که: با سرمایه گذاری این زمان و هزینه، در کسب و کارم چه چیزی بدست خواهم آورد؟
برای محاسبه ROI ، سود یا بازده یک سرمایه گذاری باید بر هزینه سرمایه گذاری تقسیم گردد. نتیجه به صورت درصد یا نسبت بیان میشود. تعیین ROI ممکن است گاهی دشوار باشد زیرا پیگیری دقیق میزان دریافتی شما از یک سرمایه گذاری خاص مانند بازاریابی در شبکههای اجتماعی دشوار می باشد.
نحوه محاسبه نرخ بازگشت سرمایه
نرخ بازگشت سرمایه بسته به هدف و کاربرد، به روشهای مختلف قابل محاسبه می باشد. اما جامع ترین فرمول برای محاسبه ROI به صورت زیر است.
نرخ بازگشت سرمایه = (ارزش فعلی سرمایه + درآمد حاصل از سرمایه گذاری – میزان سرمایه گذاری اولیه و کلیه هزینهها ) / میزان سرمایه گذاری اولیه و کلیه هزینهها برای اینکه بتوانید درصد آن را هم حساب نمایید، عدد بدست آمده را در ۱۰۰ ضرب کنید.
برای فهم بهتر یک مثال ساده میزنیم. فرض کنید شما یک سهم از سهام یک شرکت را با قیمت ۱۰۰ تومان خریداری میکنید و ۵ تومان کارمزد برای این خرید پرداخت مینمایید. سپس بعد از یک سال ۴ تومان سود دریافت نمایید و یک سال پس از خرید سهم آن را به قیمت ۲۰۰ تومان با پرداخت ۵ تومان کارمزد فروش، فروختید. حال میخواهیم نرخ بازده سرمایه گذاری شما را حساب کنیم.
نرخ بازگشت سرمایه :
٪ ۸۵.۴۵ = ۱۰۰ * ((۵ + ۵ + ۱۰۰ )/ ( 5- ۵ – ۱۰۰ – ۴ + ۲۰۰ ) )
از آنجا که مدت زمان این سرمایه گذاری یک سال می باشد ،این ROI سالانه شما است.
هدف از محاسبه ROI چیست؟
در تجارت، هدف از محاسبه نرخ بازگشت سرمایه، اندازهگیری نرخ بازده پول سرمایه گذاری شده در یک واحد اقتصادی برای هر دوره، برای تصمیم گیری در مورد انجام یا عدم سرمایهگذاری می باشد. همچنین به عنوان شاخصی برای مقایسه سرمایهگذاریهای مختلف در پرتفولیوی سرمایهگذار استفاده میگردد.
ROI و معیارهای مربوط به آن، یک بازخورد از سودآوری ارائه میدهند که میتواند به سرمایهگذاران، چشم انداز درستی از سرمایهگذاریهایشان نشان دهد. تصمیمات بازاریابی ارتباط مستقیمی باROI دارد، و اغلب بر میزان استفاده دارایی و نیاز سرمایه تأثیر میگذارد. بازاریابان باید موقعیت شرکت خود و بازده مورد انتظار را درک نمایند. در نظرسنجی از نزدیک به ۲۰۰ مدیر ارشد بازاریابی، ۷۷ درصد پاسخ دادند که معیار “نرخ بازگشت سرمایه” را بسیار مفید میدانند.
محدودیتهای نرخ بازگشت سرمایه
استفاده از ROI به عنوان یک شاخص برای اولویت بندی پروژههای سرمایه گذاری به تنهایی میتواند گمراه کننده باشد. استفاده از این شاخص به ۴ دلیل زیر دارای محدودیت می باشد
1-عامل زمان در نظر گرفته نمیشود
زمان عامل مهمی است که سودآوری یک دارایی را تعیین میکند. وقتی فاکتور زمان نادیده گرفته شود، شما تصویری واضح از میزان عملکرد سرمایه گذاری خود دریافت نمیکنید. برای مثالی که زدیم فکر کنید سهم شما در مدت ۶ ماه به ۲۰۰ تومان میرسید، اما در میزان ROI شما تاثیری نداشت در صورتی که این میزان بازگشت سرمایه مطلوبتر از گذشته می باشد. بنابراین، مهم است که در مورد ROI از نظر زمان صحبت کنیم.
2-ارزیابی سرمایه گذاریها
ارزیابی سرمایه گذاریها معضل اصلی اکثر فروشندگان می باشد. آیا باید هزینه اصلی در معامله استفاده گردد یا بعد از کسر هزینههای استهلاک و جایگزینی و تورم ارزیابی شود؟ که این میتواند نتیجه را به میزان قابل توجهی تغییر دهد
3-ریسک بالاتر، ROI بالاتر
داراییهایی که نرخ بازده بالاتری را دارا می باشند اغلب با ریسکهای زیادی همراه هستند. اگر علاقه زیادی به سرمایه گذاری در دارایی بسیار بی ثبات ندارید، فریب وعدههای کسب نرخ بازده سرمایه گذاری بالا را نخورید.
4-موانع رشد سرمایهگذاری
برای بالا بردن بازده سرمایه گذاری دو کار باید انجام دهید: افزایش سود و کاهش هزینهها. اگر گزینه دوم را انتخاب نمودید و هزینههایی را که مانع افزایش سوددهی شما می گردد، از بین ببرید، تجارت و کسب کار شما در دراز مدت عملکرد خوبی نخواهد داشت.
کاربرد ROI در فضا کریپتو
نرخ بازگشت سرمایه معیار عملکردی است که در معاملات کریپتو برای ارزیابی کارایی سرمایهگذاری داراییهای دیجیتال یا مقایسه کارایی چندین رمز ارز مختلف در پرتفولیو استفاده میگردد. ROI یک ایده در مورد سودآوری سرمایه گذاری شما و نحوه عملکرد سرمایهگذاری در مقایسه با سرمایه گذاری اولیه به شما میدهد.
ممکن است کلمه ROI ،حتی قبل از ورود به دنیای کریپتو نیز به گوش شما رسیده باشد. ROI در تمام مشاغل و معاملات استفاده می گردد و فقط به صنعت رمزنگاری محدود نمیشود. استفاده از نرخ بازگشت سرمایه در دنیای کریپتو به دلیل نبود هزینههای دیگر، میتواند بسیار مفید واقع شده و از ضرر احتمالی شما در بلند مدت جلوگیری نماید.
محاسبه نرخ بازگشت سرمایه رمزارزها
برای محاسبه نرخ بازگشت سرمایه در رمز ارزها شما باید به نسبت هر ارز دیجیتالی که انتخاب میکنید، موارد مختلفی را مورد بررسی قرار دهید. مانند اینکه آیا آن رمز ارز را خریداری کردهاید یا از طریق استخراج بدست آوردهاید و هزینه استخراج آن را محاسبه نمایید. یا در مدت زمانی که آن ارز را داشتید، درآمد منفعلانه نیز از آن کسب کردهاید یا خیر. مثلا مواردی مانند استیک کردن یا فارمینگ را باید به صورت جداگانه محاسبه کنید.
حال بیاییم برای مثال نرخ بازگشت سرمایه بیت کوین را در ۱۰ سال گذشته حساب کنیم. فرض میکنیم که شما فقط بیت کوین خود را در این ۱۰ سال هولد کرده و هیچ استفاده دیگری از آن نبرده باشید. فکر میکنید اگر در تاریخ ۱ ژانویه ۲۰۱۱ شما به اندازه ۱۰۰ دلار بیت کوین خریده بودید در حال حاضر ROI شما چقدر شده بود؟ در آن تاریخ قیمت هر بیت کوین ۳۰ سنت بوده است. بنابراین اگر شما ۱۰۰ دلار بیت کوین خریده بودید، سرمایه شما ۴۹۰۰۰ برابر شده بود. البته این عدد بدون در نظر گرفتن نرخ تورم در این ۱۰ سال می باشد.
نرخ بازگشت سرمایه بیت کوین = ( ۶۰۰۰۰ – ۱۰۰ – ۲۰ ) / (۱۰۰ + ۲۰ ) * ۱۰۰= ۴۹۰۰۰
تا به حال هیچ سهامی و سرمایهگذاری خاصی، به اندازه بیت کوین نتوانسته است چنین بازدهای را در طول ۱۰ سال داشته باشد.
معرفی برخی از بهترین ریگهای ماینینگ
ریگ ماینینگ شارک مینی (Shark Mini )
این ریگ ماینینگ یکی از ریگهاییست که جای کمی میگیرد و همچنین گرمای زیادی تولید نمیکند. اگر نمیخواهید خیلی تحقیق کنید و در بازار بگردید، این مدل را حتما مد نظر داشته باشید. شارک مینی از ۴ کارت گرافیک AMD RX570/580 پشتیبانی می نماید و با توان پردازشی ۱۲۰ مگاهش بر ثانیه به استخراج میپردازد. البته میتوانید این GPUها را با NVIDIA GTX 1070 یا 1070 Ti جایگزین نمایید، تا سود استخراج قابل توجهتری دریافت نمایید. حتی میتوانید یک صفحه لمسی بر روی آن نصب کنید، تا هر لحظه بتوانید ریگ خود را زیر نظر داشته باشید.
با Shark Mining میتوانید ماهیانه ۲۰۰ دلار از استخراج زی کش و ۳۰۰ دلار از ماینینگ اتریوم درآمد داشته باشید، که البته با جایگزین کردن GPUها این میزان درآمد نیز تغییر خواهد کرد. قیمت این ریگ در سال ۲۰۲۰، ۲۶۹۰ دلار است.
بیت کوین گولد GPU ماینر (Bitcoin gold GPU Miner )
صرفه اقتصادی برای هزینه اولیه ریگ ماینینگ از جمله مسائل مهمی در استخراج ارزهای دیجیتالی می باشد که از ویژگیهای این ریگ ماینینگ است. این ریگ از ۸ کارت گرافیک RX570 استفاده مینماید و با قدرت ۲۴۰ هش در ثانیه به استخراج میپردازد. این ریگ استخراج محصول شرکت اتریوم ماینر است که شرکت تخصصی در زمینه ساخت دستگاههای استخراج است.
این ریگ از هارد ۱۲۰ گیگابایتی SSD استفاده میکند و پاور آن EVGA با قدرت ۱۲۰۰ وات می باشد. فریم این ریگ آلومینیوم است و به خاطر فضاهای باز آن، هوا کاملا در جریان است. ریگ ماینینگ Bitcoin Gold GPU Miner تنها برای استخراج بیت کوین گلد استفاده میگردد و قیمت آن نیز در زمان ادیت مقاله، ۲۲۷۵ دلار است.
پاندا ماینر (Panda Miner )
این ریگ ماینینگ یک محصول خوب در زمینه استخراج ارزهای دیجیتالی می باشدو دارای ۸ کارت گرافیک AMD Radeon RX460 است و با هش ریت ۱۱۰ مگاهش بر ثانیه به ماینینگ میپردازد. این پکیج قیمت بالاتری را نسبت به پکیجهای معرفی شده دارا می باشدو در بازار نیز به راحتی یافت نمیشود. بسیاری از کارشناسان استخراج ارزهای دیجیتالی اعتقاد دارند که این پکیج برای استخراج اتریوم گزینه بسیار مناسبی می باشد.
ریگ پانداماینر دارای ۶ فن و پاور ۸۰۰ واتی است. قیمت این دستگاه حدود ۱۸۰۰ دلار است. دو مدل بالاتر از این، یعنی B7 و B9 نیز موجود هستند که قیمت آنها به ترتیب ۲۱۰۰ و ۳۲۸۰ دلار است.
شارک پرو ۲ (Shark Pro 2 )
این ریگ ماینینگ برای ماینرهای حرفهای طراحی شده است. این دستگاه دارای ۶ کارت گرافیک AMD RX570/580 می باشد؛ ولی میتوانید تا ۸ GPU آن را ارتقا دهید. همچنین اگر این کارتها را با NVIDIA GTX 1070, GTX 1070 Ti, GTX 1080 Ti NVIDIA RTX 2080 Ti جایگزین کنید، راندمان بسیار بهتری خواهید داشت. با این ریگ میتوانید زی کش، اتریوم، مونرو و چند کوین دیگر را استخراج نمایید .
شارک پرو دارای کیفیت ساخت بسیار عالی می باشد؛ به همین دلیل قیمت آن کمی زیاد است. این ریگ استخراج را میتوانید با قیمت ۳۷۹۰ دلار خریداری کنید.
عدد نانس
حتما به گوشتان رسیده است که ماینرها با دستگاههای خود به دنبال حل یک مساله ریاضی و یافتن یک عدد می باشند و با یافتن پاسخ آن، پاداش استخراج بلاک جدید به آن ماینر میرسد. مثلا در شبکه بیت کوین تمام ماینرها به طور مداوم در حال شرکت در مسابقهای هستند که هر ده دقیقه یکبار، یک برنده دارد. این برنده ماینری است که موفق شده آن عدد را درست حدس بزند. پس میتوان گفت که تمام ماینرها برای یافتن یک عدد با هم در رقابت می باشند. اما این عدد چیست؟ نانس (Nonce ) همان عددی است که این همه ماینر در سراسر جهان با مصرف برق زیاد و به کار بستن رایانه های فوقالعاده قدرتمند خود به دنبال پیدا کردن آن و دریافت پاداش استخراج بلاک جدید در بلاک چین هستند. در این مقاله قصد داریم شما را با عدد نانس و کاربرد آن در شبکه بلاک چین آشنا کنیم.
در این مقاله مکانیزم عدد نانس در شبکه بلاک چین بیت کوین توضیح داده شده است. اما باید گفت که بسیاری از بلاک چینهای سایر ارزهای دیجیتال هم مکانیزم مشابهی دارند و کاربرد نانس در آنها به همین صورت است.
البته نانس تنها در بلاک چینهایی که دارای الگوریتم گواه اثبات کار (POW ) می باشند، میتواند کاربرد داشته باشد و در بلاک چینهایی با سایر الگوریتمهای اجماع که به ماینینگ نیازی ندارند، کاربردی ندارد.
مقدمه عدد نانس : سربرگ یا هدر بلاک
در شبکه بیت کوین، هر بلاک دارای دوبخش اصلی می باشد، بدنه بلاک که شامل تعدادی تراکنش است و هدر بلاک (Block Header ) یا سربرگ، که شامل یک سری اطلاعات خلاصه در خصوص آن بلاک است.
اطلاعاتی که در هدر بلاک وجود دارند عبارتند از:
- ورژن:این عدد ورژن بلاک یا نسخهای از قوانینی می باشدکه این بلاک بر اساس آن قابل تایید است.
- هش هدر بلاک قبلی:بلاک قبل از این بلاک در بلاک چین هم دارای یک هدر مخصوص به خود می باشد که هش آن در هدر بلاک بعدی ثبت میشود.
- هش ریشه مرکلتراکنشها: به صورت خلاصه و ساده، میشود “هش مجموع تراکنشهای موجود در این بلاک”.
- زمان:این عدد نشاندهنده دقیق هنگامی است که در آن ماینر شروع به پیدا کردن هش بلاک کرده است.
- nBits:نشان دهنده تارگت یا هدفی می باشد که توسط شبکه مشخص شده و در صورتی که هشی که ماینر برای این بلاک پیدا میکند از این عدد کوچکتر باشد، بلاک استخراج شده تلقی شده و ماینر به پاداشش میرسد.
- نانس (nonce ):یک عدد دلخواه است که توسط ماینر مدام عوض شده و با عوض شدن آن هش هدر بلاک هم تغییر خواهد کرد، تا هنگامی که این هش از Target یا هدف تعیین شده توسط شبکه مقدار کوچکتری داشته باشد و بلاک به اصطلاح استخراج شود.
برای آن که بهتر متوجه نحوه عملکرد و کاربرد عدد نانس شوید، پیشنهاد می کنیم ابتدا با مکانیزم تابع هش آشنا شوید. اما به صورت خلاصه هش یک تابع رمزنگاری یک طرفه است که هر ورودی با هر حجمی، یک خروجی با طول ثابت ۲۵۶ بیتی میدهد که متمایز از آن ورودی می باشد و با کوچکترین تغییر در داده ورودی، خروجی یا همان هش کاملا تغییر کرده و یک چیز دیگر میشود. به همین دلیل به هش، اثر انگشت دیجیتال دادهها هم گفته میشود.
از بین این ۶ عددی که در هدر هر بلاک وجود دارد و در بالا هم به آنها اشاره شد، ۵ مورد مربوط به اطلاعات بلاک و شبکه بلاک چین می باشدو ماینر توان تغییر آنها را ندارد و تنها چیزی که ماینر قادر به تغییر آن است همین عدد نانس است.
در واقع نانس یک عدد است که تنها کاربردش این است که ماینر با تغییر آن، قادر به تغییر اطلاعات هدر بلاک می باشد (زیرا نانس یکی از اطلاعات موجود در هدر بلاک است ) و بدین ترتیب با تغییر هدر بلاک، هش آن هم کاملا تغییر خواهد کرد.
ماینرها با استفاده از رایانه های خود، با سعی و خطا آنقدر این عدد را تغییر میدهند تا هش هدر بلاک از تارگت تعیین شده توسط شبکه بیت کوین کوچکتر باشد.
اولین ماینری که موفق به پیدا کردن عدد نانس با شرایط گفته شده شود، برنده پاداش استخراج بلاک جدید خواهد شد و بلاکی که آن ماینر موفق به استخراج آن شده است، به زنجیره بلاکها یا بلاک چین اضافه خواهد شد.
هش ریت (Hash Rate ) یا نرخ هش
هش ریت (Hash Rate ) یا نرخ هش خروجی تابع هش میباشد و در بیت کوین، هش ریت سرعت اتمام عملیات محاسباتی در کد بیت کوین است. هنگام ماینینگ هرچه هش ریت بیشتر باشد بهترخواهد بود، چرا که فرصت یافتن بلاک بعدی و دریافت جایزه افزایش مییابد.
اگر قصد دارید وارد عرصه ماینینگ شوید، دانستن مفهوم هش ریت و اهمیت آن بسیار ضروری می باشد. همچنین باید از اثرات آن بر ظرفیت استخراج کوین ها آگاه باشید.
داشتن دانش کافی در خصوص هش ریت میتواند به شما کمک کند که بهترین تصمیم ممکن در حوزه ماینینگ را اتخاذ کنید. در این مقاله به این موضوعات خواهیم پرداخت که هش ریت چیست، از چه اهمیتی برخوردار می باشد و هزینههای برق مصرفی بر سودآوری چه تاثیری دارد.
تعریف هش ریت
به زبان ساده هش ریت سرعت عملکرد دستگاه ماینینگ می باشد. استخراج ارز دیجیتال شامل یافتن بلاکها از طریق محاسبات پیچیده است. بلاکها مشابه پازلهای ریاضیاتی هستند. دستگاههای ماینینگ باید هزاران یا حتی میلیونها حدس در ثانیه بزنند تا جواب صحیح برای حل بلاک را پیدا کنند..
به عبارت دیگر برای استخراج موثر یک بلاک، ماینر باید طوری هِدِر بلاک را هش کند که کمتر یا برابر با هدف (تارگت ) شود. با تغییر سختی، هدف نیز تغییر خواهد کرد. برای رسیدن به هش (یا هدف ) مورد نظر، ماینر باید برخی از هدرهای بلاک که نانس (nonce ) نام دارند را تغییر دهد. هر نانس با “۰” شروع می شود و برای رسیدن به هش (یا هدف ) ضروری افزایش مییابد.
از آن جا که تغییر نانس کاملا تصادفی می باشد، احتمال رسیدن به هش (یا هدف ) مورد نظر بسیار کم خواهد بود. بنابراین ماینر با تغییر نانس باید تلاش زیادی کند. تعداد دفعاتی که ماینر در ثانیه برای رسیدن به هش تلاش میکند را هش ریت یا قدرت هش می نامند.
اندازه گیری هش ریت و واحدهای آن
واحد اندازه گیری هش ریت، هش در ثانیه h/s است.برخی از اصطلاحات رایج مورد استفاده شامل مگا، گیگا و ترا می باشد که براساس تعداد هشها بیان می شوند..
برای مثال دستگاهی با سرعت ۶۰ هش در ثانیه، هنگام تلاش برای حل کردن بلاک، ۶۰ حدس در ثانیه میزند. برای ۱۰۰۰ هش از کیلوهش KH/s ، برای ۱۰۰۰ کیلوهش از مگاهش MH/s ، برای ۱۰۰۰ مگاهش از تراهش TH/s و برای ۱۰۰۰ تراهش از پتاهش PH/s استفاده می گردد.
دستگاههای مختلفی که برای استخراج ارزهای دیجیتال متفاوت به کار گرفته میشوند، دارای هشهای برابر نمی باشند؛ برای مثال، یک دستگاه ماینینگ بیت کوین هش ریت متفاوتی با دستگاه ماینینگ اتریوم دارد. این موضوع را با الگوریتمهای متفاوتی که ارزهای دیجیتال به کار میگیرند میتوان شرح داد؛ چرا که برای استخراج آنها از میزان حافظه و محاسبات یکسان استفاده نمیشود.
رابطه بین هش ریت، سودآوری ماینر و سختی استخراج
هش ریت، سودآوری ماینر و سختی استخراج از چند طریق به هم وابسته می باشند.
برای مثال بیت کوین را در نظر میگیریم. هربار که سختی شبکه بیت کوین افزایش مییابد، هش ریت نیز افزوده خواهد شد و به دنبال آن، ماینر تعدادی بیت کوین و کارمزد تراکنش را به دست میآورد. تعداد ماینرها در شبکه بیت کوین، سختی را افزایش میدهد؛ زیرا ماینر باید حدسهای بیشتری در ثانیه محاسبه کند.
تاثیر برق مصرفی بر سودآوری
برای سودآوری، بیت کوین را در نظر میگیریم. در حال حاضر یک دستگاه ماینینگ بیت کوین نظیر ASIC تقریبا قدرت ماینینگ ۱۲ تراهش در ثانیه را دارا می باشد. با در نظر گرفتن سختی حال حاضر شبکه، این دستگاه میتواند ۰.۳۱۸ بیت کوین در سال تولید کند.
هرچند زمان محاسبه سودآوری، باید هزینه برق مصرفی تجهیزات ماینینگ را در نظر بگیرید. به این مورد، بازده (راندمان ) ماینر گفته می شود. افزایش سختی ماینینگ ارز دیجیتال، هزینههای برق مصرفی را نیز بیشتر خواهد کرد.
برای مثال، یک دستگاه ماینینگ با ۱۰ درصد هش ریت بیشتر نسبت به دستگاهی دیگر، ۵۰ درصد بیشتر برق مصرف میکند. بنابراین، هرچند هش ریت عاملی مهم در ماینینگ است، اما همواره راندمان را نیز باید در نظر بگیرید.
بزرگترین شرکت های ماینینگ و استخراج ارزهای دیجیتال در جهان
به گزارش کوین دسک، بسیاری از ماینرها و شرکتهای فعال در حوزه استخراج، بهدنبال حداکثر سود خود از افزایش اخیر قیمت بیت کوین می باشند. این در حالی است که این اتفاق تنها با اضافهکردن دستگاهها و بالاتر بردن نرخ هش امکان پذیر می باشد. دادههای تازه نیز نشان میدهد که سختی شبکه بیت کوین به بالاترین میزان در تاریخ خود رسیده است.
- نقشه اکوسیستم شرکت های ماینینگ بیتکوین : کمپانیهایی را مشاهده می کنید که بیتکوین استخراج میکنند و عمدتا آمریکایی هستند … یکی از بزرگترین استخرهای بیت کوین f2pool می باشد.
- البته این لیست، تمام ماینرهای بیتکوین را پوشش نداده است …
پرسش و پاسخ (FAQ )
ساختن اسیک ماینر امکانپذیر است. ولی در نظر داشته باشید که برای این کار نه تنها باید با نرمافزارهای برنامهنویسی سر و کله بزنید، بلکه باید سختافزارهای مورد نیاز را هم به طور مناسب در کنار هم نصب کنید.
بله میتوانید؛ ولی این کار بستگی به تعداد کوینهایی که در طول زمان استخراج میکنید، قیمت سختافزار مورد استفاده، هزینه برق و سایر فاکتورهایی از این قبیل دارد.
برای فهمیدن این مسئله باید بدانید قدرت هش (هشت ریت ) ماینر مورد نظر برای یک ارز دیجیتال خاص چقدر می باشد سپس با توجه به هزینههای برق، این مقدار را محاسبه کنید. ما کار را برای شما ساده کردهایم؛ شما میتوانید با مراجعه به صفحه ماشین حساب ماینینگ، به راحتی ماینرهای مختلف را مقایسه کنید و میزان سود یا ضرر هر کدام را محاسبه نمایید.
دستگاههای اسیک برای الگوریتمهای رمزنگاری خاص طراحی میشوند. به زبان ساده، هر ماینری که برای استخراج بیت کوین ساخته شده است، میتواند هر چیزی که از الگوریتم رمزنگاری مورد استفاده در بیت کوین استفاده کرده را استخراج کند.
به زبان ساده، به فرآیند تولید کوین جدید در برخی شبکههای بلاکچینی مانند بیت کوین، ماینینگ می گویند.
دستگاه ماینینگ به دستگاهی است که فرآیند حل کردن مسائل پیچیده ریاضی برای به دست آوردن کوین جدید شبکه را انجام میدهد. دستگاههای ماینینگ انواع متفاوتی دارند و معمولا پس از مدتی، به خاطر بالا رفتن سختی شبکه، دستگاههای قدیمی از رده خارج شده و کارایی ندارند.
سودآوری ماینینگ رمزارزها به عوامل مختلفی مانند تجهیزات ماینینگ، هزینه نگهداری، پول برق، سختی شبکه و… بستگی دارد. اشخاصی که به استخراج رمزارزها علاقه دارند، باید پیش از شروع این کار، با استفاده از ماشین حساب ماینینگ سودآوری این کار را محاسبه کنند.
ROI شبکههای اجتماعی ،شاخص کلیدی عملکردی می باشد که ،تأثیر استراتژی رسانههای اجتماعی شما بر اهداف شرکت شما را نشان میدهد.
آنچه که به عنوان ROI خوب شناخته میشود به عواملی مانند تحمل ریسک سرمایه گذار و زمان مورد نیاز برای سرمایه گذاری برای ایجاد بازده ،بستگی دارد. پس بسته به انتخاب سرمایهگذاری شما این واژه متفاوت است اگر ریسک بسیار پایین باشد شاید ROI ۵ یا ۱۰ درصد بسیار مطلوب باشد اما در شرایط پر ریسک این عدد متفاوت می باشد.
متوسط بازده سرمایهگذاری برای شاخص S&P500 حدود ۱۰٪ در سال بوده است. اما بسته به صنعت میتواند تغییرات قابل توجهی داشته باشد. مثلا در دنیای رمز ارزها نرخ بازگشت سرمایه یک ارز ممکن است در یک سال بیش از ۵۰۰۰ درصد باشد اما ریسک سرمایهگذاری در آن هم به همین میزان بسیار زیاد می باشد.
ریگ ماینینگ یا ریگ استخراج مجموعهای از عناصر قدرتمند سختافزاری می باشد که با هدف استخراج رمزارزها کنار هم قرار میگیرند و یک مجموعه را تشکیل میدهند.
بله. ریگ استخراج از جمله تجهیزاتی است که قابلیت شخصیسازی بالایی دارد و افراد قادرند با بررسی و انتخاب قطعات مختلف، ریگ ماینینگ دلخواه خود را بسازند.
جمع بندی
استخراج یا ماینینگ ارز دیجیتال در حال حاضر بخشی جدانشدنی از دنیای ارزهای رمزنگاری شده است. هر شخصی میتواند با خرید یک دستگاه ماینر و فراهم کردن شرایط مربوط به ماینینگ یک ماینر شود و در ازای ارائه خدمات به شبکه، پاداش دریافت نماید. این پاداش در قالب رمزارز شبکه مورد نظر است. برای انجام این فعالیت در ایران نیز باید قیمت دستگاه ماینر، هزینه برق، موارد مربوط به قانونی بودن صنعت ماینینگ در ایران مورد توجه قرار گیرد. با توجه به شرایط فعلی، استخراج ارز دیجیتال با استفاده از سایت استخراج ارز دیجیتال و یا استفاده از تلفن همراه و لپ تاپ و کامپیوترهای خانگی سودآوری نداشته و باعث اتلاف وقت و هزینه افراد خواهد شد.
ریگهای ماینینگ برای استخراج رمز ارزها استفاده میگردند. این ریگها از چند کارت گرافیک تشکیل شدهاند. یکی از مزایای ریگها این است که صدای چندان زیادی تولید نکرده و به راحتی میتوانید در منزل به استخراج رمز ارزها بپردازید. همچنین برق مصرفی آنها به اندازه ایسیکها نمی باشد.
با این که ریگهای استخراج قدرت ایسیکها را ندارند، اما همین قدرت برای ماینینگ بسیاری از ارزهای رمزنگاری شده کافی می باشدو میتوانید به کسب درآمد بپردازید. البته پیش از تصمیم گیری برای خرید یا راه اندازی یک ریگ ماینینگ، حتما بررسیهای لازم را انجام دهید و با ماشین حساب هزینهها و بازگشت سرمایه خود را محاسبه نمایید.