آموزشیفن‌آوریهای زیر بنایی رمزارز

لایه دوم (Layer2 )

فهرست مطالب

شرح Layer2در شبکه بلاکچین

لایه دوم یا Layer2 به یک چهارچوب با پروتکل ثانویه گفته می­‌شود که بر روی بلاکچین‌ های اصلی قرار می­‌گیرد. اصلی ترین هدف  Layer2 حل کردنِ سرعتِ پایینِ تراکنش‌ها و مشکلات مقیاس‌­پذیریِ بلاکچین­‌ها است.

برای درک بهتر این مفهوم، بیت کوین را در نظر بگیرید؛ بلاکچین بیت­کوین نمی‌­تواند هزاران تراکنش را در ثانیه تایید کند و همین موضوع یکی از موانع رشد بلند مدت آن محسوب می‌شود. یکی از راه‌های حل این مشکل، استفاده از یک لایه دوم درست بر روی شبکه اصلی بیت کوین است. این لایه دوم دقیقا مانند بلاکچین اصلی و تنها با چندین تغییر در قوانین آن بلاکچین می‌تواند کار کند. برای مثال، می‌توان لایه دومی را بر روی بلاکجین بیت کوین نصب کرد که حجم بلاک‌های آن با حجم بلاک‌های بلاکچین بیت کوین متفاوت باشد.در چندسال اخیر، بلاکچین­‌هایی مانند اتریوم بدلیل بهره­‌مندی از قراردادهای هوشمند در بین کاربران بسیار محبوب شدند، اما یکی از مهمترین مشکلات اتریوم توانایی پردازش 7 تا 11 تراکنش در ثانیه است، در حالیکه شبکه ی ریپل می‌تواند بیش از 20000 تراکنش در ثانیه را تایید کند.

با ازدحام تراکنش­‌ها در یک بلاکچین­، بین معامله‌­گران رقابت زیادی صورت می­‌گیرد. هر کدام از کاربران می­‌خواهند تا تراکنش‌­های خودشان را در مدت زمان کوتاه­‌تری تایید و پردازش کنند. در نهایت این  جنگِ تراکنش بر ثانیه      (TPS war )  موجب افزایش کارمزد تراکنش‌­ها می­‌شود.

راه حل برای رفع مشکل لایه یک

در سال 2021 در شبکه اتریوم، در زمان‌هایی میزان کارمزد هر تراکنش برای انتقال هر توکن از یک کیف پول به کیف پولی دیگر، بیش از 80 دلار بود. توسعه‌دهندگان بستر بلاکچین به منظور حل این مشکل، طراحی یک لایه­‌ی بلاکچین فرعی بنام Layer2 را پیشنهاد دادند. با  استفاده از پروتکل Layer2 تراکنش‌­ها با سرعت بسیار بالایی در فضای دور از لایه اصلی بلاکچین پردازش می­شوند.

یکی از مهمترین ویژگی­‌هایی که layer2 را مانند DeversiFi ، StarkWare ، Optimism  و  Arbitrum از یک زنجیره جانبی مانند Polygon مجزا می‌­کند این است که Layer2‌ امنیت بلاک­­‌های خود را از زنجیره اتریوم دریافت می­‌کند و به هیچ شبکه دیگری وابسته نیست.

لایه مستقل 2 زنجیره ای

همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم، تراکنش‌­ها در Layer2 کاملا مستقل از زنجیره اصلی انجام می‌­شوند. در Layer2 معاملات و تراکنش­‌ها در حالت Off-Chain انجام می­‌شوند و به همین دلیل معاملات در سریع­ترین زمان و بالاترین امنیت انجام می‌شوند.

تفاوت LAYER2 باFORK 

­FORK­ها نسخه­‌های ارتقا یافته از بلاکچین‌­ها هستند که در این بروزرسانی سعی شده تا مشکلات و چالش‌­های بلاکچین قبلی برطرف شود.

دامنه­‌ی کاربرد­ها و خدماتی که در نسخه ها­ی فورک هر شبکه ارائه می­‌شود بسیار وسیع­‌تر از کارآیی‌­های LAYER2 است؛ بعبارت دیگر LAYER2 و FORK را می­‌توان مکمل همدیگر دانست.

پروژه­‌های Layer2 

لیست پروژه های لایه دو:

نام پروژه لایه دوم

بلاکچین لایه یک

Lightning Network

بیت کوین

Trinity

NEO

Counterfactual

اتریوم

Loom Network

اتریوم

Plasma

اتریوم

POA Network

اتریوم

Connext

اتریوم

L4 Ventures

اتریوم

SKALE

اتریوم

OMG Network

اتریوم

TrueBit

اتریوم

Celer Network

اتریوم

Polygon

اتریوم

PISA Research

اتریوم

Abridged

اتریوم

Finality Labs

اتریوم

AlphaWallet

اتریوم

Taxa

اتریوم

Machinomy

اتریوم

SpankChain

اتریوم

Livepeer

اتریوم

TEEX

اتریوم

Liquidity Network

اتریوم

Raiden Network

اتریوم

FunFair

اتریوم

magmo

اتریوم

Alacris

اتریوم

Perun

اتریوم

Provable

اتریوم

PARSEC Labs

اتریوم

Transmute

اتریوم

 

شبکه Polygon (matic)

نوعی دیگری از لایه دو ، Polygon نام دارد که هدف از طراحی آن کمک به اتریوم برای تبدیل شدن به بهترین سیستم چند زنجیره‌­ای است.بستر Matic به تنهایی می­تواند 2 16  تراکنش را در هر بلاک تایید و میلیون­‌ها تراکنش را در چند زنجیره سازمان­‌دهی کند.ا

لایتنینگ بیت کوین (Bitcoin Lightning Network)

شبکه لایتنینگ یک پروتکل لایه 2 برای بیت کوین است که به طور خاص برای پرداخت‌های ارزان، سریع و امن طراحی شده است. به طور مثال شبکه ویزا توانایی تایید 4000 تراکنش در هرثانیه را دارد. قدرت تایید تراکنش‌­های هر بلاک در هر شبکه بلاکچین بیت کوین، حدود 7 تراکنش در ثانیه است.این تعداد برای رقابت کردن در بازار رمز­ ارزها بسیار ناچیز است.بیت کوین برای حل این مشکل راه حل استفاده از شبکه لایتنینگ را پیشنهاد داده است.

با استفاده از این شبکه، معاملات کوچک بر روی شبکه اصلی بلاک چین ذخیره نمی­‌شوند و یک کانال موقتی بین خریدار و فروشنده ایجاد می­‌شود.

خریدار و فروشنده باید یک حساب چند امضادار را تا مبلغی شارژ کنند، و تا زمانی که این حساب شارژ داشته باشد یک کانال پرداختی بین دو طرف وجود خواهد داشت. بعد از اینکه طرفین معاملاتشان را انجام دادند هرکدام از طرفین می­‌توانند این کانال­‌ها را از بین ببرند. به دلیل اینکه این فعالیت‌ها بر روی شبکه اصلی انجام نمی‌شود، سرعت شبکه به دلیل پردازش چنین تراکنش‌های ساده‌ای خرج نمی‌شود.

این روش برای انجام تراکنش‌­های کوچک که ارزش ثبت شدن ندارند(مثل خرید یک وسیله مورد استفاده روزانه مثل مواد غذایی و یا پوشاک و … ) بسیار کاربردی است .در این روش سابقه­‌ی تراکنش‌ها، هنگامِ بازوبسته شدنِ کانال­‌های پرداختی ثبت می­‌گردد.

 

مزایا و معایب شبکه لایتنینگ بیت کوین چیست؟

کاهش هزینه انجام تراکنش ها

افزایش سرعت انجام تراکنش ها

ارائه خدمات بیشتر مربوط به ارزهای دیجیتال

به روزرسانی مداوم شبکه

– عدم پشتیبانی از پرداخت های آفلاین

– آسیب پذیری های شبکه

 

پلاسما اتریوم (Ethereum Plasma )

مقیاس‌­پذیر بودن شبکه­‌ی بلاک چین، یکی از ویژگی‌­های مهم این شبکه است.در سال2017 ویتالیک بوترین(Vitalik Buterin )  و جوزف پون (Joseph Poon ) با ارائه‌­ی  طرحی توانستد تا مشکل مقیاس‌­پذیری در شبکه بلاک چینِ اتریوم را برطرف کنند. کاربران در شبکه‌­ی اتریوم حاضرند در ازای پرداخت کارمزد بیشتری تراکنش‌­های آن­ها سریع­‌تر انجام شود.

پلاسما با هدف رفع مشکل پایین بودن سرعت تایید تراکنش‌­های شبکه، طراحی شده است. پلاسما به تنهایی یک پروژه نیست و بعنوان یک روش مقیاس‌­پذیر است که شرکت­‌ها و تیم­‌های تحقیقاتی از آن استفاده می‌کنند.پلاسما شباهت زیادی به شبکه­‌ی لایتنینگِ بیت کوین دارد.

لایو پیر (Livepeer ):

پروتکل لایه‌ی دوم که بر روی بلاک چین اتریوم ساخته شده است و به کمک آن می‌توان اجرای‌ زنده داشت و توکن تولید کرد و در لایوپر شرکت کرد.

برای توسعه دهندگان نرم افزار پخش آنلاین ویدیو بسیار هزینه بر می باشد. همین هزینه یک هزینه ی مخفی و پنهانی است که مصرف کننده ها به صورت مستقیم متوجه این موضوع نمی باشد. ولی توسعه دهندگان همین هزینه ها را در قالب برخی موارد به آن ها تحمیل می کند تا جبران خسارت شود. این موارد می تواند مانند کارمزد بالای خدمات و افزایش تبلیغات و یا فروش داده ها باشد. این پلتفرم با فراهم آوردن برخی موارد به وسیله ی توزیع نیاز محاسباتی و مدل های جدید و به روزی از نرم افزارهای ویدیویی و مدل های تجاری موجب به حداقل رسیدن این هزینه ها می شود. از طرفی دیگر نیز این معادلات موجب می شود تا افراد قدرت محاسباتی خود را به اشتراک گذاشته و پاداش و کارمزد دریافت نماید.

OMG Network:

شبکه تجاری OMG در سال 2017 با نام تجاری OmiseGO تأسیس شد .این شبکه  زیرمجموعه SYNQA است. هدف این شرکت ارائه خدمات مالی  سریع ، ارزان و با امنیت بالا است. شبکه OMG سریع ترین و مقرون به صرفه ترین راه برای انتقال توکن های ETH و ERC20 به صورت جهانی و بدون محدودیت است.

راه حل مقیاس پذیری لایه 2 اتریوم

با وجود تمامی این پیشرفت‌ها باز هم بسیاری از متخصصان این حوزه معتقدند بلاکچینی که امروز وجود دارد فقط نوک کوه یخ است و حجم عظیمی از این فناوری کماکان ناشناخته و دست نخورده است. 

برترین راه حل های مقیاس پذیری لایه 2 اتریوم

اساسا انواع گوناگون راه حل مقیاس پذیری لایه 2 ارزهای دیجیتال در این راستا طراحی شده اند تا سرعت و کارایی بلاک چین ها را افزایش دهند.

فناوری بلاک چین ویژگی های فوق‌العاده‌ای را در اختیار ما می گذارد؛ از تمرکززدایی، تعاملات غیرقابل اعتماد و سطوح امنیتی بالا گرفته تا ثبت اطلاعات و سوابق به شکلی که نتوان در ماهیت آنها تغییر ایجاد کرد. در واقع این قابلیت ها باعث ایجاد بستری جهت توسعه اکوسیستم ارزهای دیجیتال به شکل امروزی شده اند.

از طرفی بلاک چین ها با داشتن چنین خصوصیاتی است که از نوآوری های تکنولوژیکی پایدار حمایت می کنند. با این حال، یکی از مشکلات اصلی اغلب این شبکه ها، مقیاس پذیری آنها است. در حقیقت مشکلات مقیاس‌پذیری زمانی ایجاد می‌شوند که حجم داده‌های عبوری از بلاک چین از ظرفیت‌های بلاک چین بیشتر باشد.

حال جهت حل این مشکلات، توسعه دهندگان بلاک چین در حال تلاش برای بهبود دامنه کاری هستند که یک بلاک چین می تواند انجام دهد. این بدان معنا است که بلاک چین ها بتوانند تعداد تراکنش‌های بیشتری در ثانیه انجام داده و در نتیجه زمان پردازش تراکنش ها، سریع‌تر شود. در این بین، یکی از روش هایی که توسعه دهندگان مشغول استفاده از آن هستند، راه حل مقیاس پذیری لایه 2 است که به خودی خود انواع گوناگونی نیز دارد.

از این رو در این مطلب از فکت کوینز قصد داریم تا به مفهوم کلی راه حل مقیاس پذیری لایه 2، انواع مختلف و نحوه عملکرد آنها نگاهی بیندازیم.

چرا استفاده از راه حل مقیاس پذیری ضرورت دارد؟

اساساً انواع راه‌ حل‌‌های مقیاس پذیری می‌توانند با افزودن زمانی اضافه به بلاک چین، بدون نیاز به افزایش اندازه بلاک یا ارائه اقداماتی دیگر که ظرفیت این فناوری برای تمرکززدایی و سطوح بالای امنیت را مختل می‌کند، با مشکلاتی که در بالا به آنها اشاره داشتیم مقابله کند.

راه حل مقیاس پذیری لایه 1

راه حل مقیاس پذیری لایه 1 بلاک چین، با تغییر نحوه عملکرد الگوریتم های اجماع اصلی مثل گواه اثبات کار بیت کوین یا (PoW) ) در خصوص پردازش داده ها، به بهبود عملکرد آنها کمک شایانی می کند. به عنوان مثال، شبکه اتریوم اکنون در حال حرکت به سمت الگوریتم اجماع گواه اثبات سهام (PoS) است. در حقیقت این الگوریتم جدید استخراج، از تراکنش هایی سریع تر و همچنین استفاده کارآمدتری از انرژی در فرآیند استخراج برخوردار است.

شاردینگ (Sharding) نمونه ای از راه حل مقیاس پذیری لایه 1 است که فرایند احراز هویت و اعتبار سنجی تراکنش ها را به بخش ها یا شاردهایی (Shard) کوچکتر تقسیم می کند. از این رو، بوسیله این راه حل مقیاس پذیری، حجم کار در سرتاسر شبکه نظیر به نظیر (P2P) پخش شده تا قدرت محاسباتی بیشتری از سوی گره های بیشتری به دست آید و در نتیجه بلاک ها سریعتر تکمیل شوند.

مقیاس پذیری بلاک چین؛ منبع: 101blockchains

با این حال، راه حل مقیاس پذیری لایه 1 تنها راه های موجود برای حل معضل مقیاس پذیری بلاک چین نبوده و راه حل های لایه 2، با ایجاد یک پروتکل اضافی که بر بستر بلاک چین های اتریوم و بیت کوین ساخته شده است، بدنبال حل مشکلات ذکر شده هستند. از طرفی انواع راه‌ حل‌ مقیاس‌پذیری لایه ۲، بدون دستکاری در خصوصیات غیرمتمرکز یا امنیتی اصلی یک بلاک چین، توان عملیاتی آن را ارتقاء می‌دهند.

زنجیره جانبی (Sidechain)

زنجیره های جانبی در واقع ترکیبی از راه حل مقیاس پذیری لایه 1 و لایه 2 هستند. در حقیقت زنجیره جانبی نوعی بلاک چین است که به زنجیره اصلی مثل بیت کوین یا اتریوم متصل است. از طرفی این دو بلاک چین (زنجیره جانبی و بلاک چین اصلی) بوسیله یک رابط دو طرفه (2WP) به یکدیگر متصل می شوند. این رابط های دو طرفه نیز پروتکل هایی هستند که امکان انتقال رمزارزها (مثل بیت کوین) را از زنجیره اصلی (مثل بلاک چین بیت کوین) به یک زنجیره لایه 2 (مثل زنجیره های جانبی) را فراهم می سازند. از طرفی این رابط ها درجه ای مشخص از اعتماد شخص ثالث را نیز نیاز خواهند داشت.

از جمله نمونه های زنجیره جانبی، می توانیم به شبکه لیکوئید (Liquid) اشاره داشته باشیم که به زنجیره اصلی بیت کوین (بلاک چین بیت کوین) متصل بوده و درست مثل انواع راه حل مقیاس پذیری لایه 2، هدف آن مقابله با مشکلات مقیاس پذیری مرتبط با بارگذاری فرآیندهای اعتبار سنجی و همچنین پردازش تراکنش ها در بلاک چین است. از این رو، زنجیره اصلی، با تکیه بر این قابلیت های زنجیره جانبی، قادر خواهد بود تا تعداد بیشتری از تراکنش ها را پردازش کند.

زنجیره موازی (Parachain)

پاراچین (Parachain) مخفف عبارت زنجیره های موازی (Parallel Chains) است. همانطور که می توانید تصور کنید، پاراچین ها زنجیره هایی به موازات یکدیگر هستند که در سیستمی از بلاک چین های به هم پیوسته اجرا می شوند. از طرفی همه این زنجیره ها در یک چارچوب ایجاد می شوند که به آنها این امکان را می دهد تا ویژگی های امنیتی یکسانی داشته و از طرفی همه آنها نیز به زنجیره رله مرکزی متصل شوند. با این حال، همه این زنجیره های موازی می توانند به صورت مستقل از هم، جهت رسیدگی به برنامه های منحصر به فرد خود، اجرا شوند.

ایده اصلی پشت این فناوری، شبکه پولکادات (Polkadot) است. از آنجا که زنجیره های جانبی بار کاری شبکه را به طور یکسان بین زنجیره های مختلف آن (زنجیره های موازی) توزیع میکند،  تراکنش‌هایی با سرعت بسیار بالا خواهیم داشت.

اتریوم 2.0

اتریوم 2.0 به تغییر شبکه اتریوم به سیستمی مبتنی بر PoS یا الگوریتم اجماع اثبات سهامی پایدارتر اشاره دارد که از اشتراک گذاری و همچنین سایر ویژگی های مقیاس پذیری نیز پشتیبانی می کند. در حقیقت این مجموعه از پیشرفت‌ها، مقیاس‌پذیری اتریوم را افزایش داده و آن را با دیگر بلاک‌چین‌های پیشرو در زمینه توان پردازش تراکنش ها همتراز می‌کند. از این رو، سرمایه‌گذاران اتریوم می‌توانند در ازای مشارکت خود در اعتبارسنجی تراکنش های شبکه، کوین های خود را جهت کسب جوایز شبکه به اشتراک بگذارند که این فرایند همان سهام گذاری یا استیکینگ (Staking) است.

پس از مِرج، اتریوم رویدادهای به‌روزرسانی دیگری در پیش خواهد داشت که یکی از مهم‌ترینشان به‌روزرسانی «شانگهای» (Shanghai) است. این ارتقا به اعتبارسنج‌ها و سهام‌گذاران شبکه اجازه می‌دهد اترهای قفل‌شده خود را برداشت کنند. ارتقای «شانگهای» احتمالاً طی سه ماه اول سال ۲۰۲۳ اتفاق خواهد افتاد.

سپس، با به‌روزرسانی‌های دیگری ازجمله «سِرج» (Surge)، «اِسکِرج» (Scourge)، «وِرج» (Verge)، «پِرج» (Purge) و «اِسپِلِرج» (Splurge) روبه‌رو خواهیم بود. رویداد «سِرج» ویژگی شاردینگ را به اتریوم اضافه می‌کند و «اسکِرج» برای بهبود پردازش تراکنش‌ها و اجتناب از تمرکزگرایی شبکه اجرا می‌شود.

 

هش گراف (Hashgraph)

هش‌ گراف‌ها در قالب قلمرو بلاک چین نبوده و به‌کلی یک فناوری متفاوت در نظر گرفته می‌شوند. با این حال، از بسیاری از جهات مشابه فناوری دفتر کل توزیع شده (DLT) هستند. علاوه بر این، بر خلاف بلاک چین، حق امتیاز یا پتنت (Patent) هش‌ گراف‌ها به ثبت رسیده و تنها دفتر کلی که حق استفاده از آن را دارد،هدرا هش گراف (Hedera Hashgraph) است.

بطور کلی، هدرا هش گراف پس از بیت کوین و اتریوم، خود را به عنوان نسل سوم فناوری دفتر کل عمومی معرفی می کند. این فناوری که از مقیاس پذیری باورنکردنی 10000 TPS (تراکنش در هر ثانیه) برخوردار است، هزینه ها و مصرف انرژی شبکه و البته زمان پردازش تراکنش ها را نیز شدیداً کاهش می دهد.

راه حل مقیاس پذیری لایه 2 و انواع آن

 راه حل مقیاس پذیری لایه 2، بایستی امنیت زیربنایی زنجیره اصلی خود را به ارث برده باشد. جدا از این، از آنجایی که ممکن است زنجیره‌های جانبی از شبکه‌ها یا اعتباردهنده‌های دیگری جهت تامین امنیت خود استفاده کنند، راه حل مقیاس پذیری لایه ۲ با به ارث بردن امنیت خود، مستقیماً از سوی زنجیره اصلی، به نوعی متمایز بحساب می آید.

راه‌ حل‌ مقیاس پذیری لایه 2، شامل 2 راه حل اصلی است:

  1. رول آپ های دانش صفر(zero-knowledge rollups)
  2. رول آپ های خوش‌بینانه(optimistic rollups)

 در حقیقت موتورهای مقیاس‌پذیری لایه 2 و راه‌ حل‌ هایی مثل استارک ور (Starkware)، خوش بینی یا آپتیمیزم (Optimism) و آربیتروم (Arbitrum) نوعی مقیاس‌پذیری را برای بلاک چین‌ها فراهم می‌کنند تا تعداد زیادی از صرافی‌ها و پلتفرم‌های ارز دیجیتال بتوانند از شبکه‌هایی مانند اتریوم استفاده کنند.

برترین راه حل‌های مقیاس پذیری لایه 2 اتریوم

استارک ور (Starkware)؛ برترین راه حل مقیاس پذیری لایه 2 اتریوم

استارک ور یکی از ارائه دهنده های راه حل مقیاس پذیری لایه 2 اتریوم است که از 3 محصول زیر برخوردار است:

  1. استارک نت (StarkNet)
  2. استارک اکس (StarkEx)
  3. قاهره (Cairo)

. StarkNet یک راه حل غیرمتمرکز لایه دوم ZK-rollup بدون مجوز جهت رفع مشکل مقیاس پذیری بلاک چین اتریوم است. از این رو، بوسیله این راه حل غیر متمرکز، توسعه دهندگان می توانند قراردادهای هوشمند خود را بدون مجوز در شبکه آزمایشی StarkNet مستقر کنند. از طرفی، مزیت اصلی استارک نت دسترسی به به مقیاس پذیری نامحدود برای اپلیکیشن های غیر متمرکز است؛ در حالی که کماکان بتوانند از ترکیب پذیری و امنیت بلاک چین اصلی اتریوم نیز بهره مند شوند.

StarkNet، StarkEx و Cairo، محصولاتی هستند که StarkWare بعنوان انواع راه حل مقیاس پذیری لایه 2 اتریوم خود ارائه می دهد.

جدا از استارک نت، Cairo نیز زبان تورینگ کامل (Turing-complete) استارک ور است که نقش پشتیبانی استارک نت و استارک اکس را ایفا می کند. در حقیقت قاهره این امکان را فراهم می سازد تا اپلیکیشن های غیر متمرکز بوسیله استارک ها (STARK) به مقیاس پذیری دست پیدا کنند

آپتیمیزم (Optimism)

آپتیمیزم اتریوم یک زنجیره رول آپ خوش‌بینانه است که با ماشین مجازی اتریوم یا EVM (Ethereum Virtual Machine) سازگاری دارد. از طرفی مزیت اصلی استفاده از رول آپ خوش بینانه این است که سریع، ساده و فوق العاده ایمن است و کاربران می توانند دارایی های دیجیتال خود را بوسیله دروازه خوش بینانه اتریوم (Optimistic Ethereum Gateway) به داخل و خارج از این شبکه بلاک چین منتقل کنند.

از طرفی پروژه هایی که به دنبال استقرار اپلیکیشن های خود در بلاک چین اتریوم هستند، می توانند فرمی را جهت قرار گرفتن در لیست سفید آپتیمیزم ارسال کنند و پروژه هایی که معیارهای مد نظر شبکه جهت راه اندازی را داشته باشند، ظرف مدت 2 هفته تایید خواهند شد. بعنوان مثال، صرافی یونی سواپ در جولای 2021 (تیر ماه 1400) اعلام کرد که نسخه 3 قراردادهای هوشمند یونی سواپ (Uniswap V3) یا نسخه آلفا آن را در شبکه اصلی Optimistic Ethereum راه اندازی کرده است.

آربیتروم (Arbitrum)

آربیتروم نیز یکی از انواع راه حل مقیاس پذیری لایه 2 است که جهت افزایش سرعت و همچنین مقیاس پذیری قراردادهای هوشمند اتریوم طراحی گردیده است. این راه حل در عین این قابلیت ها، می تواند برخی دیگر از ویژگی های مربوط به حریم خصوصی را نیز به این شبکه بلاک چین اضافه کند. در حقیقت این پلتفرم لایه 2 به توسعه دهندگان این اجازه را می دهد تا بدون اینکه امنیت لایه 1 به خطر بیفتد، قراردادها و تراکنش های اصلاح نشده EVM را بر روی لایه 2 اجرا کنند.

علاوه بر این، آربیتروم خود را یکی از راه ‌حل های مقیاس‌پذیری ایده‌آل برای اپلیکیشن های حوزه دیفای می داند که قابلیت استفاده از رول آپ آربیتروم را نیز جهت مقیاس‌ پذیری تمامی قراردادهای هوشمند در اختیار بلاک چین اتریوم قرار می‌دهد. همچنین بد نیست بدانید که Offchain Labs که شرکت سازنده آربیتروم است، در 31 آگوست 2021 (9 شهریور ماه 1400)، Arbitrum One که نسخه بتای شبکه اصلی اتریوم خود است را منتشر کرد. این شرکت همچنین اعلام داشت که تامین مالی سری دوم (Series B funding) این پروژه 120 دلار و ارزش شرکت نیز 1.2 میلیارد دلار برآورد شده است.

تامین مالی سری دوم، تامین مالی یک کسب و کار از طریق سرمایه گذاری (از جمله سرمایه گذاران خصوصی و سرمایه گذاران خطرپذیر و …) است و عموماً وقتی برگزار می شود که شرکت یا پروژه مد نظر به نقطه عطف خاصی در توسعه تجارت خود دست پیدا کرده و مرحله راه اندازی اولیه را پشت سر گذاشته باشد

پالیگان (Polygon)

پالیگان یک پلتفرم در حال ظهور و یکی از انواع راه حل‌های مقیاس پذیری لایه 2، جهت توسعه شبکه های بلاک چینی مبتنی بر اتریوم و اتصال آنها به یکدیگر است. پالیگان اساساً کلیه ابزارها و مؤلفه های مهم مورد نیاز توسعه دهندگان برای ایجاد نمونه هایی بهینه از شبکه بلاک چین اتریوم را به همراه دارد. در حقیقت پالیگان می تواند مجموعه کاملی از ویژگی های یک بلاک چین مستقل همچون حاکمیت (Governance) و مقیاس پذیری (Scalability) را ارائه دهند. علاوه بر این، بوسیله این پلتفرم توسعه دهندگان از انعطاف پذیری بیشتری جهت توسعه اپلیکیشن ها و بلاک چین های خود برخوردار خواهند بود. ضمناً پالیگان شدیداً امنیت شبکه اتریوم را نیز ارتقاء خواهد داد.

پالیگان ؛ پلتفرم ارائه دهنده راه حل مقیاس پذیری لایه 2 برای شبکه های بلاک چینی مبتنی بر اتریوم

با این تفاسیر، با توجه به طولانی شدن فرایند انتقال از اتریوم به اتریوم 2.0، پالیگان کم کم در حال تبدیل به یکی از محبوب ترین انواع راه حل مقیاس پذیری لایه 2 اتریوم است. از طرفی، بدون در نظر گرفتن روند رو به نزول فعلی در بازار، باز هم این شبکه به صورت تصاعدی در حال گسترش و رشد بوده و ارزش توکن بومی آن یعنی Matic، درحال حاضر در محدوده 2 دلار (قیمت فعلی 2.11 دلار) در نوسان است. علاوه بر این، پالیگان توانسته تا با بسیاری از شرکای تجاری محبوب مثل شبکه آمبرلا (Umbrella Network)، Kambria Open Innovation، گرف لینک (Graphlink) و Mogul Productions نیز همکاری های قابل توجهی داشته باشد.

زنجیره xDAI؛ جالب ترین راه حل مقیاس پذیری لایه 2 اتریوم

آخرین راه حل مقیاس پذیری لایه ۲ اتریوم نیز XDAI Chain است. اساساً زنجیره xDAI یک زنجیره جانبی (Sidechain) مبتنی بر بلاک چین اتریوم است که با تکیه بر توانایی کاربران در پردازش تراکنش‌ها، می تواند تراکنش هایی سریع تر و ارزان تر داشته باشد. در حقیقت زنجیره xDAI از الگوریتم اجماع گواه اثبات سهام (PoS) جهت کمک به کاربران کمک می کند تا توکن بومی خود یعنی xDAI را به عنوان سهام در شبکه قرار دهند ( این توکن را در شبکه استیک کنند) تا بدین ترتیب به اعتبار سنج های (Validators) شبکه تبدیل شوند. دقت داشته باشید که توکن xDAI در حقیقت یک توکن پایدار یا استیبل کوین (Stable Coin) است.

جدا از این موارد، رشد مداوم اکوسیستم xDAI باعث شده تا با پروژه ها و پلتفرم های مختلف مشارکت داشته و بیش از پیش شاهد گسترش و تقویت این اکوسیستم باشیم. در حال حاضر، پلتفرم xDAI شرکای قابل توجه زیادی مثل Unifty، چین لینک (Chainlink)، Ramp Network، CardStack، HOPR، سوشی سواپ (SushiSwap)، انکر (Ankr) و… دارد.

سخن پایانی

در چند وقت اخیر، شاهد این بوده ایم که تعدادی از انواع راه حل های مقیاس پذیری لایه 2 اتریوم توانسته اند تا در راستای حل مشکل مقیاس پذیری و کارمزدهای بالای تراکنش های شبکه اتریوم، به پیشرفت های زیادی دست پیدا کنند.

در واقع، مقیاس پذیری یکی از فاکتورهایی است که با داشتن آن می توانیم بیش از پیش به پذیرش گسترده شبکه بلاک چین اتریوم امیدوار باشیم. علاوه بر این، کارمزدهای کمتر تراکنش ها در شبکه اتریوم نیز می تواند کاربران بیشتری را به استفاده از این بلاک چین تشویق کند. از این رو، انواع راه حل مقیاس پذیری لایه 2، با برخورداری از محاسبات خارج از زنجیره، راه حلی مطلوب را پیش پای مشکل افزایش بار در شبکه اتریوم می گذارند.
انواع مختلف راه‌ حل‌ های مقیاس پذیری لایه ۲ اتریوم از پتانسیل بالایی جهت امیدوار کردن کاربران به چشم‌انداز پیش روی بلاک چین اتریوم برخوردار هستند. از سوی دیگر، بسیاری از انواع راه حل مقیاس پذیری لایه 2 اتریوم که پیشتر به آنها اشاره داشتیم، هم اکنون در مراحل توسعه یا آزمایش هستند. بنابراین، ممکن است مدتی طول بکشد تا شامل اجرایی شدن کامل آنها باشیم.

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا
bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 27,157.28
ethereum
Ethereum (ETH) $ 1,680.81
tether
Tether (USDT) $ 0.999672
bnb
BNB (BNB) $ 215.19
xrp
XRP (XRP) $ 0.518203
usd-coin
USDC (USDC) $ 1.00
staked-ether
Lido Staked Ether (STETH) $ 1,680.72
cardano
Cardano (ADA) $ 0.256195
solana
Solana (SOL) $ 21.52
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.062439
tron
TRON (TRX) $ 0.088873
the-open-network
Toncoin (TON) $ 2.11
polkadot
Polkadot (DOT) $ 4.15
matic-network
Polygon (MATIC) $ 0.537353
litecoin
Litecoin (LTC) $ 66.37
bitcoin-cash
Bitcoin Cash (BCH) $ 238.88
chainlink
Chainlink (LINK) $ 8.09
wrapped-bitcoin
Wrapped Bitcoin (WBTC) $ 27,160.28
shiba-inu
Shiba Inu (SHIB) $ 0.000007
dai
Dai (DAI) $ 1.00
true-usd
TrueUSD (TUSD) $ 0.998830
uniswap
Uniswap (UNI) $ 4.54
leo-token
LEO Token (LEO) $ 3.67
avalanche-2
Avalanche (AVAX) $ 9.48
stellar
Stellar (XLM) $ 0.113129
monero
Monero (XMR) $ 148.28
okb
OKB (OKB) $ 43.12
ethereum-classic
Ethereum Classic (ETC) $ 16.31
binance-usd
BUSD (BUSD) $ 1.00
cosmos
Cosmos Hub (ATOM) $ 7.26
hedera-hashgraph
Hedera (HBAR) $ 0.049767
filecoin
Filecoin (FIL) $ 3.37
lido-dao
Lido DAO (LDO) $ 1.69
internet-computer
Internet Computer (ICP) $ 3.22
maker
Maker (MKR) $ 1,571.98
crypto-com-chain
Cronos (CRO) $ 0.051190
quant-network
Quant (QNT) $ 90.82
aptos
Aptos (APT) $ 5.50
mantle
Mantle (MNT) $ 0.400177
vechain
VeChain (VET) $ 0.017361
arbitrum
Arbitrum (ARB) $ 0.934935
near
NEAR Protocol (NEAR) $ 1.14
optimism
Optimism (OP) $ 1.37
kaspa
Kaspa (KAS) $ 0.050292
aave
Aave (AAVE) $ 69.21
rocket-pool-eth
Rocket Pool ETH (RETH) $ 1,825.99
the-graph
The Graph (GRT) $ 0.090338
algorand
Algorand (ALGO) $ 0.103779
whitebit
WhiteBIT Coin (WBT) $ 5.17
usdd
USDD (USDD) $ 0.998833