
روند ها(Trend)
بازار همیشه در یک خط راست حرکت نمی کند و و معمولا صعود و فرود زیگزاگی دارد. برآیند حرکت امواج صعودی و نزولی در بازار را روند می گویند. مفهوم روند به طور قطع یکی از ارکان تحلیل تکنیکال در بازار سرمایه می باشد.
فهرست
روندها جهت کلی بازار سرمایه را در یک دوره زمانی مشخص نشان می دهند. به عبارتی دیگر، روندها از بالا و پایین شدن قیمت ها به وجود می آیند. جهت این صعود و فرود ها، روند بازار را مشخص می کنند. روندها می توانند هم صعودی و هم نزولی باشند که به ترتیب مربوط به بازارهای صعودی و نزولی است. هر چه بازه روندها باشد، Trend تشکیل شده اعتبار بیشتری دارد. روندها با رسم خطوطی که به عنوان خطوط روند شناخته میشوند نشان داده می شوند.

روند تحلیل تکنیکال بر سه نوع می باشد:
روند صعودی(Uptrend):
یک خط روند صعودی زمانی تشکیل می شود که ارزش سهام یک شرکت افزایش یابد. در این روند ها پیوت کف تشکیل شده از پیوت قبلی بالاتر می باشد. در این نمودار ها همچنین قله به وجود آمده از قله قبلی بالاتر بوده و در نتیجه قیمت سهم افزایش پیدا می کند.
روند نزولی(Downtrend):
روند نزولی بر عکس روند صعودی است. یک روند نزولی زمانی به وجود می آید که ارزش سهام یک شرکت کاهش پیدا کند. در روند نزولی سقف بوجود آمده از سقف قبلی پایین ترمی باشد.دری روندها کف به وجود آمده نیز از قبلی پایین تر بوده و در نتیجه قیمت سهم در حال پایین آمدن می باشد.
روند خنثی (neuter):
خط روند جانبی زمانی شکل میگیرد که بازار ثابت بماند. این به آن معنی می باشد که نه تعریف روند صعودی برای آن صادق می باشد و نه تعریف روند نزولی. دراین نمودارها قیمت سهم در یک محدوده خاصی در حال نوسان می باشد.در چنین حالتی بازار دچار بی روندی یا در اصطلاح روند خنثی شده است.
همانطور که می دانید روندها تا ابد در قیمت ها پایدار نمی ماند. این بدان معنی است که قرار نیست قیمت سهم پیوسته رشد کند، در یک زمان هایی روند های جدید به وجود آمده که در خلاف روند سهم می باشند. به عنوان مثال در یک روند صعودی قیمت یک سهم به جایی می رسد که آن قدر در سود فرو رفته که بازار تمایلی به خرید آن ندارد. به عبارتی می توان گفت که سهامداران نسبت به فروش سهم اقدام نموده و با سودی که از آن به دست آورده اند در بقیه بازار سرمایه گذاری می کنند.
موج ها به دو نوع جنبشی و اصلاحی تقسیم می شوند. هر گاه موج در جهت موافق موج بزرگ تر خود به وجود آیند به آن موج جنبشی اطلاق می شود و هر گاه در جهت مخالف موج بزرگ تر از خود به وجود آید، به آن موج واکنشی یا اصلاحی می گوییم. این موضوع به صعودی یا نزولی بودن موج بستگی ندارد.
در یک موج صعودی باید توجه داشت که همیشه قدرت خریدار بیشتر از قدرت فروشنده باشد، یعنی اینکه موج جنبشی با قدرت تر از موج اصلاحی باشد.
اگر می خواهیم در پایان اصلاحات در روندهای صعودی خرید خود را انجام دهیم امیدوار باشیم که آن روند صعودی همچنان ادامه دار باشد. آن حرکت اصلاحی نسبت به موج صعودی قبلش کندتر باشد.
مهمترین ویژگی موج جنبشی پر شتاب بودن آن می باشد. در موج های جنبشی فراوانی کندل های قدرتمند بیشتر است و فراوانی کندل های ضعیف می باشد. مهمترین ویژگی های امواج اصلاحی کم شتاب بودن آنها است. در این موج ها فراوانی کندل های ضعیف بیشتر است فراوانی کندل های قدرتمند می باشد.
حجم معاملات:
حجم معاملات، یک شاخص پرکاربرد در تابلو خوانی بازار بورس می باشد که آشنایی با برای سرمایهگذاران بسیار با اهمیت می باشد.
این شاخص، میزان دارایی خرید وفروش شده در یک بازه زمانی مشخص می باشد که میتواند برای یک سهم یا یک صنعت خاص و حتی کل بازاراتفاق بیفتد که باید مورد بررسی قرار گیرد.
افزایش حجم معاملات در روندهای مثبت میتواند به علت انتشار اخبار مثبت درمورد سهم باشد که این موضوع آغازگر حرکت صعودی آن می تواند باشد. افزایش حجم معاملات در روندهای نزولی میتواند نشاندهنده انتشار اخبار منفی درمورد سهم باشد که سرمایه گذاران برای حفظ سود یا جلوگیری از زیان به فروش آن اقدام می کنند.
البته به این نکته باید توجه داشت که افزایش حجم معاملات باید با توجه به محدوده های حمایت و مقاومت سهم مورد توجه قرار گیرد، به همین دلیل این شاخص بیشتر توسط تحلیلگران تکنیکال برای پیش بینی قیمت سهام مورد استفاده قرار می گیرد.
از میزان حجم معاملات برای سرعت انجام معاملات استفاده می شود. هرچه تعداد دارایی بیشتری در در طول یک بازه مشخص معامله شود سرعت انجام معاملات بیشتر می باشد .
اندیکاتور حجم معاملات
با توجه به مطالب بالا مشخص است که روند صعودی با حجم معاملات بالا بهتر از روند صعودی با حجم معاملات پایین می باشد. بهترین و یکی از پرکاربردترین اندیکاتورهای حجم مورد استفاده برای فعالان تکنیکال بازار سرمایه، اندیکاتورهای حجم (volume) است که در آن نمودارها به صورت میلههای سبز و قرمز نشان داده میشود.
میله های سبز نشان دهنده افزایش حجم در بازه زمانی مشخص و میلههای قرمز کاهش حجم در آن بازه زمانی نسبت به قبل را نشان می دهد..
همانطور که قبلا نیز به آن اشاره شد حجم معاملات باید با روند سهم حرکت کند تا آنجا که اگر قیمتها در یک روند رو به بالا حرکت کرد، حجم نیز باید افزایش پیدا کند و بالعکس. پس اگر رابطه بین حجم و قیمت کاهش پیدا کرد، معمولا نشانه ضعف در روند است و در اصطلاح به آن واگرایی گفته میشود.
تایید و تثبیت الگوهای کلاسیک در بحث تکنیکال از دیگر کاربردهای حجم معاملات است؛ الگوهای قیمتی مانند دو قلوی کف یا سقف، سر و شانه، مثلث، پرچم و یا کانال را میتوان با استفاده از حجم معاملات مورد تایید قرار داد. اگر افزایش انجام شده در نقاط حساس این الگوها، شکل گیری و تشکیل چنین الگوهایی را تایید نکند، کیفیت الگوهای تشکیل شده کم شده و تحلیل بر اساس آن مورد ضعف قرار میگیرد.
همچنین به این نکته باید توجه داشت که صرف نظر از نوع روندی که سهم دارد؛ حجم معاملات بالا در یک سهم نشان دهنده قدرت نقد شونگی در آن سهم می باشد. قدرت نقد شوندگی سهم از آن جهت دارای اهمیت است که این تضمین را برای ما ایجاد می کند که این سهم در هر نوع روندی، صعودی یا نزولی دارای داد و ستد خوبی برخوردار می باشد.
جمع بندی:
در این مبحث بیان شد که روندها جهت کلی بازار سرمایه را در یک دوره زمانی مشخص نشان می دهند. به عبارتی دیگر، روندها از بالا وپایین شدن قیمتها به وجود می آیند. جهت این صعود وفرود ها، روند بازار را مشخص میکنند.
همچنین گفته شده که روند تحلیل تکنیکال بر سه نوع می باشد: روند صعودی که یک خط روند صعودی زمانی تشکیل می شود که ارزش سهام یک شرکت افزایش یابد. در این روند ها پیوت کف تشکیل شده از پیوت قبلی بالاتر می باشد. روند نزولی یک روند نزولی زمانی به وجود می آید که ارزش سهام یک شرکت کاهش پیدا کند. روند خنثی که خط روند خنثی زمانی شکل میگیرد که بازار ثابت بماند. این به آن معنی می باشد که نه تعریف روند صعودی برای آن صادق می باشد و نه تعریف روند نزولی.
در ادامه به شاخص حجم معاملات اشاره و بیان شد که افزایش حجم معاملات در روندهای مثبت میتواند به علت انتشار اخبار مثبت درمورد سهم باشد که این موضوع آغازگر حرکت صعودی آن می تواند باشد. افزایش حجم معاملات در روندهای نزولی میتواند نشان دهنده انتشار اخبار منفی درمورد سهم باشد که سرمایه گذاران برای حفظ سود یا جلوگیری از زیان به فروش آن اقدام می کنند.
البته به این نکته باید توجه داشت که افزایش حجم معاملات باید با توجه به محدودههای حمایت و مقاومت سهم مورد توجه قرار گیرد، به همین دلیل این شاخص بیشتر توسط تحلیلگران تکنیکال برای پیشبینی قیمت سهام مورد استفاده قرار می گیرد.